search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 20:44
MENU CLOSE

Υποκλοπές: Απαντήσεις ζητά η αντιπολίτευση για τους 92 αριθμούς που «παγιδεύτηκαν»

20.07.2023 20:13
spyware mobile

Απαντήσεις και εξηγήσεις ζητούν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και ΠΑΣΟΚ, μετά την αποκαλυπτική ανακοίνωση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα σχετικά με το κακόβουλο λογισμικό Predator και τον τρόπο που επιμόλυνε πολυάριθμους χρήστες κινητών τηλεφώνων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα διαπιστώθηκε ότι πραγματοποιήθηκαν απόπειρες εγκατάστασης κατασκοπευτικού λογισμικού προς πολυάριθμους χρήστες κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα.

Παράλληλα, η Αρχή εντόπισε πάνω από 350 μηνύματα SMS που αποσκοπούσαν στην εγκατάσταση λογισμικού παρακολούθησης. Για όλα τα ευρήματα η Αρχή έχει ενημερώσει τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές ενώ έχει ήδη αποστείλει αναλυτική ενημέρωση προς τους συνδρομητές και χρήστες 92 τηλεφωνικών αριθμών οι οποίοι έλαβαν μήνυμα SMS.

Όσον αφορά τα SMS που φαινόταν να προέρχονται από την ηλεκτρονική εφαρμογή εμβολιασμού η Αρχή σημειώνει ότι «διενήργησε επιτόπιο έλεγχο στην εν λόγω εφαρμογή, από τον οποίο διαπιστώθηκε ότι τα παραπλανητικά αυτά μηνύματα δεν εστάλησαν εν τέλει από αυτή την εφαρμογή» και «έκρινε ότι δεν προκύπτει περιστατικό παραβίασης (διαρροής) δεδομένων από τους επίσημους φορείς της διαδικασίας εμβολιασμού».

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Να δώσει εξηγήσεις η κυβέρνηση

«Νέα διάσταση λαμβάνει η υπόθεση των υποκλοπών μετά τη σημερινή ανακοίνωση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

«Σύμφωνα με αυτή, 92 συμπολίτες μας έλαβαν SMS με σύνδεσμο επιμόλυνσης που εμπεριείχε Predator,  το παράνομο λογισμικό παρακολούθησης της εταιρείας Intellexa.

Στα πλαίσια της αυτεπάγγελτης έρευνας της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα εντοπίσθηκαν πάνω από 350 μηνύματα SMS τα οποία σχετίζονται με επιμολύνσεις με Predator και κατέστη δυνατόν να ταυτοποιηθούν οι χρήστες 92 τηλεφωνικών αριθμών οι οποίοι έλαβαν μήνυμα SMS που εμπεριείχε το κακόβουλο λογισμικό.

Είναι λοιπόν ξεκάθαρο, ότι αυτό που αρχικά η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε χαρακτηρίσει ως «παρακολούθηση ιδιώτη από ιδιώτες», αποδεικνύεται με τον πλέον επίσημο τρόπο πως ήταν μια συντονισμένη επιχείρηση συστηματικής υποκλοπής προσωπικών δεδομένων δεκάδων στόχων.

Οι πρόσφατες αποκαλύψεις πως στελέχη της Intellexa είχαν αναπτύξει τέτοια σχέση με την ΕΥΠ και το Μέγαρο Μαξίμου, ώστε διόρθωναν ακόμη και προσχέδια μνημονίων συνεργασίας των μυστικών υπηρεσιών της Ελλάδας με τις υπηρεσίες της Βόρειας Μακεδονίας, είναι η πλέον τρανή απόδειξη για το ποιοι κρύβονται πίσω από τις παρακολουθήσεις των 92 αυτών ατόμων.

Σε συνδυασμό με τις διευκολύνσεις που παρείχε η Κυβέρνηση Μητσοτάκη στις Intellexa και Krikel για την εξαγωγή του Predator από την Ελλάδα με άδεια μάλιστα του υπουργείου Εξωτερικών, ολοκληρώνουν πλήρως την εικόνα των ευθυνών.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη «σιωπά» για όλα τα παραπάνω. Δεν έχει καν σχολιάσει  το ότι την ίδια στιγμή που η Ελλάδα επικρίνεται από το διεθνή Τύπο και τα ευρωπαϊκά όργανα ως διεθνές κέντρο διάχυσης του παράνομου λογισμικού, η Κυβέρνηση Μπάιντεν έθεσε τις Intellexa και Cytrox σε καθεστώς διεθνών κυρώσεων, ξεκαθαρίζοντας πως το Predator λειτουργεί σε βάρος της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ.

Καλούμε για ακόμη μια φορά την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης να ενισχύσει με όλα τα δυνατά μέσα την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ώστε να ολοκληρώσει το ταχύτερο δυνατόν την έρευνα της δυσώδους αυτής υπόθεσης.

Παράλληλα, καθώς ήδη έχει αποδειχθεί πως στόχοι του Predator είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση και με τον συμβατικό τρόπο από την ΕΥΠ, δηλαδή με εισαγγελική εντολή, αναμένουμε πως η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών θα προχωρήσει αυτεπάγγελτα σε έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί το κατά πόσο κάποια από τα 92 άτομα που ταυτοποίησε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έχουν παρακολουθηθεί και με εντολή της εποπτεύουσας εισαγγελέως της ΕΥΠ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα εξακολουθεί να υποστηρίζει το έργο των Ανεξάρτητων Αρχών, ώστε να πέσει άπλετο φως και η ελληνική κοινωνία να πληροφορηθεί ποιοι κρύβονται πίσω από το παρακράτος των υποκλοπών», καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΑΣΟΚ για Predator: Ανατριχιαστική η έκταση του ιστού παρακολούθησης

Το ΠΑΣΟΚ, από την πλευρά τουθεωρεί ότι η σημερινή ενημέρωση της Αρχής, «αποτελεί μια πρώτη δημόσια θεσμική καταγραφή του εύρους του σκανδάλου των υποκλοπών και ειδικότερα της πτυχής του λογισμικού κατασκοπείας, όπως αυτό με το οποίο κάποιοι προσπάθησαν να παγιδεύσουν τον Νίκο Ανδρουλάκη», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του κόμματος.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «είναι ανατριχιαστική πραγματικά η έκταση του ιστού παρακολούθησης, που εξυφάνθηκε. Είναι ανησυχητική η παραδοχή ότι διαβρώθηκε η κρατική ηλεκτρονική εφαρμογή εμβολιασμού».

Σημειώνεται ακόμη πώς «όσοι από τους κατόχους των 92 αριθμών, που έλαβαν SMS και ενημερώθηκαν επίσημα από την Αρχή, κατέχουν δημόσιες θέσεις ευθύνης οφείλουν να πληροφορήσουν σχετικά τον ελληνικό λαό και την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, η οποία πρέπει με τη σειρά της να καλέσει άμεσα την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για ενημέρωση για τα σημαντικά στοιχεία που προκύπτουν. Τα στοιχεία βρίσκονται πλέον και στα χέρια της Δικαιοσύνης, που πρέπει και εκείνη να ενεργήσει».

Όμως, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, «η έρευνα είναι σε εξέλιξη. Οποιαδήποτε επέμβαση στο πλαίσιο λειτουργίας της Ανεξάρτητης Αρχής, όπως και της ΑΔΑΕ, που διερευνούν το σκάνδαλο των υποκλοπών, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, ειδικότερα σε αυτό το στάδιο».

Διαβάστε επίσης:

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ακυρώνει την επίσκεψή του στη Μεσσηνία λόγω πυρκαγιών

Πατούλης για τις φωτιές στην Αττική: Εργαζόμαστε αθόρυβα

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Να δώσει εξηγήσεις η κυβέρνηση για τους 92 στόχους του Predator

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 20:43