search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 09:41
MENU CLOSE

Σκάνδαλο υποκλοπών: Cytrox και Intellexa στη μαύρη λίστα του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ

18.07.2023 17:20
usa justice

Στη «μαύρη λίστα» του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ μπήκε η Intellexa S.A. που έχει έδρα την Ελλάδα και η Cytrox Holdings που έχει έδρα την Ουγγαρία, στο πλαίσιο των προσπαθειών της κυβέρνησης Μπάιντεν να αντιμετωπίσει την κατάχρηση του εμπορικού κατασκοπευτικού λογισμικού.

Έτσι, συνολικά οι ΗΠΑ έχουν απαγορεύσει την δραστηριότητα σε τέσσερις εταιρείες παρακολούθησης και συγκεκριμένα στην Intellexa S.Aμε έδρα την Ελλάδα, τη Cytrox Holdings Zrt. με έδρα την Ουγγαρία, την Intellexa Limited με έδρα την Ιρλανδία και τη Cytrox AD με έδρα τη Βόρεια Μακεδονία.

Η ευρέως γνωστή πλέον, από το ελληνικό σκάνδαλο των υποκλοπών Intellexa, που εμπορεύεται το κατασκοπευτικό λογισμικό Predator και που δημιουργήθηκε από την Cytrox στη χώρα μας,  χρησιμοποιήθηκε από την ΕΥΠ για μια σειρά παρακολουθήσεων.

Οι εταιρείες αυτές μπαίνουν στη «μαύρη λίστα» λόγω «εμπορίας κυβερνοεφαρμογών που χρησιμοποιούνται για την απόκτηση πρόσβασης σε συστήματα πληροφοριών, απειλώντας έτσι την ιδιωτική ζωή  και την ασφάλεια ατόμων και οργανισμών παγκοσμίως», όπως ανέφερε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, σύμφωνα με το Reuters.

Με σχετικό διάταγμα του τον περασμένο Μάρτιο, ο Μπάιντεν ξεκαθάρισε ότι μια εταιρεία κατασκοπευτικού λογισμικού αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια, εάν έχει χρησιμοποιηθεί εναντίον Αμερικανού πολίτη χωρίς τη συγκατάθεση της αμερικανικής κυβέρνησης, εάν έχει χρησιμοποιηθεί σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή χρησιμοποιείται από κυβερνήσεις με ιστορικό συστηματικής πολιτικής καταπίεσης.

Διαβάστε επίσης:

Κόλαση επί γης – Ειδικοί προειδοποιούν για τους καύσωνες: Μπήκαμε σε αχαρτογράφητα νερά

Άφαντος ο κινέζος ΥΠΕΞ – «Αγνοείται» τρεις εβδομάδες, όργιο φημών στα social media (photos)

Έλτον Τζον: Μάρτυρας υπεράσπισης του Κέβιν Σπέισι στη δίκη για σεξουαλική επίθεση

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 09:41