search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 15:03
MENU CLOSE

Άφαντος ο κινέζος ΥΠΕΞ – «Αγνοείται» τρεις εβδομάδες, όργιο φημών στα social media (photos)

18.07.2023 13:00
qingang_new

Το τελευταίο διάστημα ένα ερώτημα υπάρχει στα χείλη πολλών Κινέζων: πού είναι ο Κιν Γκανγκ; Η απουσία του υπουργού Εξωτερικών από δημόσιες εμφανίσεις σχολιάζεται ευρέως στα social media και κάποιες αναρτήσεις έχουν λογοκριθεί.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Κιν Γκανγκ δεν εμφανίστηκε δημόσια παρόλο που στο διάστημα των τελευταίων εβδομάδων έχουν συμβεί σημαντικά γεγονότα, όπως οι προσπάθειες αποκατάστασης των σχέσεων με τις ΗΠΑ. 

Έχοντας υπηρετήσει ως πρεσβευτής της Κίνας στην Ουάσινγκτον και όντας προστατευόμενος του Κινέζου ηγέτη Σι Ζινπινγκ, ο Κιν αναμενόταν ότι θα είχε κεντρικό ρόλο στη σειρά των υψηλόβαθμων επαφών με Αμερικανούς αξιωματούχους.

Όμως η τελευταία δημόσια εμφάνιση του Κιν Γκανγκ ήταν στη συνάντηση με τον ομόλογό του, από την Σρι Λάνκα, στις 25 Ιουνίου. Αντιθέτως δεν συμμετείχε στις επίσημες συνομιλίες με την υπουργό οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γιέλεν, στις αρχές Ιουλίου, ούτε στην επίσκεψη του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ για την κλιματική κρίση, Τζον Κέρι.

Στις αρχές Ιουλίου ακυρώθηκε επίσης προγραμματισμένη επίσκεψη του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, χωρίς να ανακοινωθεί ο λόγος.

Την περασμένη εβδομάδα ο Κιν αντικαταστάθηκε από τη θέση του επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Πεκίνου στην σύνοδο του Asean, στην Ινδονησία.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών είχε ανακοινώσει τότε ότι ο Κιν δεν θα συμμετείχε «για λόγους υγείας», χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.

Όπως αναφέρει ο Guardian, μία εβδομάδα μετά ο υπουργός Εξωτερικών δεν έχει κάνει δημόσια εμφάνιση και έχουν πυκνώσει οι συζητήσεις για το τι συμβαίνει. Μάλιστα επιβλήθηκε λογοκρισία σε συζητήσεις στο Weibo, που είναι η πιο δημοφιλής πλατφόρμα στα κινεζικά social media, για την τύχη του υπουργού Εξωτερικών.

Ο δημοσιογράφος και αναλυτής Φιλ Κάνινγχαμ δήλωσε ότι πέντε παράγραφοι για τον Κιν αφαιρέθηκαν από κείμενο που έγραψε για τις αμερικανο-κινεζικές σχέσεις για την εφημερίδα South China Morning Post, που εκδίδεται στο Χονγκ Κονγκ και θεωρείται φιλική προς το Πεκίνο. Στο κείμενο που αφαιρέθηκε ο Φιλ Κάνινγχαμ ανέφερε ότι είναι ατυχές το γεγονός ότι ο πρώην πρεσβευτής της Κίνας στην Ουάσινγκτον εξαφανίστηκε από την πολιτική σκηνής σε αυτή τη φάση και αναρωτήθηκε αν αυτό συνέβη για λόγους υγείας ή έπεσε σε πολιτική δυσμένεια.

«Ο Κιν Γκανγκ αγνοείται. Όχι μόνο εξαφανίστηκε από τους κύκλους της ειδησεογραφίας στην Κίνα, αλλά εξαφανίστηκε και από το άρθρο μου», έγραψε στο Twitter ο Κάνινγχαμ.

Ο 57χρονος Κιν θεωρείται ένας από τους «λύκους» της κινεζικής πολιτικής, εκφραστής του νέου, ανταγωνιστικού μοντέλου της κινεζικής διπλωματίας τα τελευταία χρόνια.

Διαβάστε επίσης:

Κολοσσαίο: 17χρονη βανδάλισε το αρχαίο μνημείο – Δεύτερο περιστατικό σε ένα μήνα (video)

Διακοπές στην Ευρώπη: Έξυπνοι τρόποι για να μην… ξεφύγεις από το budget σου

Αλλάζουν γνώμη οι Βρετανοί: Λάθος επιλογή το Brexit – Θα ψήφιζαν επανένταξη στην Ε.Ε.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 15:03