search
ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 00:17
MENU CLOSE

Παρίσι: Δύο διάσημοι ταξιδιωτικοί ρεπόρτερ αποκαλύπτουν τις «παγίδες» που πρέπει να αποφύγεις (Video/Photos)

26.07.2023 11:32
parisi

Ο πύργος του Άιφελ είναι υπερεκτιμημένος και η βόλτα με τα πόδια στο Παρίσι θα πρέπει να αποφεύγεται, σύμφωνα με δύο ταξιδιωτικούς ρεπόρτερ από τη Βρετανία, οι οποίοι καταγράφουν τις προτάσεις και τις εμπειρίες τους σε ένα από τα δημοφιλέστερα podcasts.

Ο Τομ Χόλαντ και ο Ντόμινικ Σάντμπουρκ έχουν δημιουργήσει το podcast Rest is History, που φιλοξενείται στο κανάλι Gary Lineker’s Goalhangar Podcasts .

Αυτό το καλοκαίρι οι δύο ταξιδιωτικοί ρεπόρτερ έχουν αρχίσει μια σειρά από επεισόδια με θέμα τη δική τους οπτική για τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και παρουσιάζουν τρόπους για να αποφεύγει ο επισκέπτης τους μαζικούς προορισμούς και τις παγίδες που κρύβουν.

Στο πλαίσιο αυτό, στο podcast που ανέβασαν για το Παρίσι, οι δύο Βρετανοί ρεπόρτερ επισημαίνουν ότι οι ίδιοι αποφεύγουν τις επισκέψεις με τα πόδια σε διάφορα αξιοθέατα. «Η χαρά του ταξιδιού είναι η ανακάλυψη. Οι άνθρωποι πηγαίνουν στα προβεβλημένα τουριστικά μέρη και παγιδεύονται, περνούν ώρες σε ουρές, τρώνε σε εστιατόρια που απευθύνονται μόνο σε τουρίστες», λέει ο Ντομινίκ Σάντμπρουκ.

Γι αυτό προτείνει πριν από την επόμενη επίσκεψη στο Παρίσι, να κάνουμε μια μικρή ιστορική έρευνα και να μην ακολουθήσουμε όσα προτείνουν οι ταξιδιωτικοί οδηγοί και τα πρακορεία.

Για παράδειγμα, στην τελευταία επίσκεψή τους στο Παρίσι, ο Ντομινίκ πρότεινε να γνωρίσουν την πόλη με άξονα την φοιτητική εξέγερση του 1968, όταν επί έξι εβδομάδες οι φοιτητές διαδήλωναν, η ζωή στην πόλη είχε παραλύσει και ο πρόεδρος Σαρλ Ντε Γκολ είχε διαφύγει στη Δυτική Γερμανία.

«Διάλεξα κάτι που πάντα με ενθουσίαζε. Νομίζω ότι είναι σημαντικό να εστιάζεις κάπου», εξηγεί και γι αυτό προτίμησε να επισκεφθεί το Παρίσι τον Μάιο, τις μέρες που είχε ξεσπάσει και η εξέγερση των φοιτητών.

Προτείνει λοιπόν να αρχίσουμε τη μέρα με πρωινό στο Κόζι, ένα πολύ δημοφιλές μπαρ κοντά στην Παναγία των Παρισίων και από εκεί να κατευθυνθούμε στο Καρτιέ Λατέν και την Σορβόνη, όπου χτυπούσε η καρδιά της εξέγερσης τον Μάη του 1968.

Η Σορβόνη, ένα από τα παλαιότερα πανεπιστήμια στη Ευρώπη, καθώς ιδρύθηκε τον 13ο αιώνα, είχε κλείσει για πρώτη φορά στην ιστορία, στη διάρκεια των ταραχών, όταν οι φοιτητές διαμαρτύρονταν για τα υπερπλήρη αμφιθέατρα και τις ανεπαρκείς υποδομές του ιδρύματος. Σήμερα, κάθε Σαββατοκύριακο οργανώνονται επισκέψεις στο πανεπιστήμιο για τους τουρίστες, κάθε 30 λεπτά. Το θέμα είναι ότι πρέπει να κάνεις προκράτηση για τις οργανωμένες επισκέψεις και πρέπει να γνωρίζεις γαλλικά για να παρακολουθήσεις τον ξεναγό.

Μετά την επίσκεψη στο πανεπιστήμιο ενδείκνυται μια στάση για καφέ στο Ντε Μαγκότ, που είναι διάσημο για την σοκολάτα που σερβίρει , κοντά στην οδό Γκι Λουσάκ, όπου έλαβαν χώρα κάποιες από τις πιο σφοδρές συγκρούσεις φοιτητών και αστυνομικών το 1968. Στο καφέ αυτό σύχναζαν σπουδαίοι συγγραφείς και διανοητές, για να συζητήσουν, να γράψουν και να απολαύσουν τον καφέ τους, όπως ο Έρνεστ Χέμινγουέι, ο Ζαν Πολ Σαρτρ και η Σιμόν ντε Μποβουάρ.

Άλλο ένα σημείο για γρήγορο φαγητό με έναν αέρα ιστορίας είναι το βιβλιοπωλείο Σαίξπηρ, που ήταν ένα μοναστήρι του 17ου αιώνα και στη δεκαετία του 1950 μετατράπηκε σε καφέ. Το σημείο όπου βρίσκεται το διάσημο καφέ είναι το «σημείο μηδέν»- από το οποίο μετρώνται όλες οι αποστάσεις στην Γαλλία. Εκτός από το καφέ, αξίζει να αφιερώσεις χρόνο μπροστά στα ράφια του βιβλιοπωλείου, όπου υπάρχει μία εκπληκτική συλλογή από έργα λογοτεχνίας και κοινωνικών επιστημών.

Αφού πάρεις μια καλή ανάσα στο βιβλιοπωλείο Σαίξπηρ είναι ώρα να αρχίσεις έναν περίπατο στο Ελιζέ, στην λεωφόρο που ενώνει την Αψίδα του Θριάμβου με την Πλας ντε λα Κονκόρντ. «Είναι μέρος όπου έγιναν πολλά ιστορικά γεγονότα στη Γαλλία, από την παρέλαση θριάμβου του Σαρλ ντε Γκολ, μετά τον πόλεμο, μέχρι την νεκρώσιμη πομπή του Τζόνι Χάλιντεϊ», λέει ο Βρετανός ταξιδιωτικός ρεπόρτερ, Ντομινίκ Σάντμπρουκ.

«Αρχίστε την επίσκεψη από την Αψίδα του Θριάμβου, με την εκπληκτική θέα στην πόλη. Χτίστηκε με μοντέλο τις αψίδες στην αρχαία Ρώμη- 12 λεωφόροι ξεκινούν από δω προς σχεδόν κάθε γωνιά της πόλης. Εδώ βρίσκεται και το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, όπου κατέθεσε στεφάνι ο Σαρλ ντε Γκολ κατά την παρέλαση για την νίκη στον Δεύτερο Παγκόσμιο», εξηγεί ο Ντομινίκ Σάντμπρουκ.

Από εκεί, προτείνει να περπατήσουμε στη λεωφόρο με κατεύθυνση την Πλας ντε λα Κονκόρντ, χαζεύοντας τα καταστήματα των οίκων μόδας. Στη διαδρομή αυτή βρίσκεται το παλάτι των Ηλυσίων, κατοικία του Γάλλου προέδρου. Η προεδρική κατοικία δεν είναι επισκέψιμη, αλλά το Μικρό και το Μεγάλο Παλάτι, δύο θαυμάσια κτήρια που βρίσκονται στην ίδια περιοχή είναι ανοιχτά και φιλοξενούν δύο από τις πιο σημαντικές εκθέσεις γαλλικής τέχνης.

Για δείπνο, οι δύο podcasters προτείνουν ένα εστιατόριο στο Λούβρο, με θέα την γυάλινη πυραμίδα του μουσείου.

Διαβάστε επίσης:

Μπορέλ: Η βεβήλωση του Κορανίου είναι ξεκάθαρη πρόκληση

Ολλανδία: Νεκρός ναυτικός μετά από φωτιά σε φορτηγό πλοίο – Αναφορές για πολλούς τραυματίες

ΗΠΑ: Γιος πυροβόλησε, διαμέλισε κι έκαψε τον πατέρα του – Συνεργός η μητέρα του (video/photo)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 00:16