search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 19:03
MENU CLOSE

Εκτός ελέγχου η φωτιά στη Μαγνησία: Μεγάλη αναζωπύρωση στα μέτωπα – Eκκένωση σε 9 οικισμούς

27.07.2023 16:12
FWTIA_LAMIA2
Eurokinissi/ Φωτιά στη Λαμία

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις δίνουν οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας στα πύρινα μέτωπα που «σαρώνουν» τη χώρα. Μεγάλη είναι η αναζωπύρωση της πυρκαγιάς στη Μαγνησία που σημειώθηκε πριν από λίγο σε σημεία της ευρύτερης περιοχής του Βόλου, ενώ ήδη έχουν σταλεί μηνύματα από το 112 να εκκενωθούν μεγάλες οικιστικές περιοχές στο παραλιακό κυρίως μέτωπο από τον Βόλο και μέχρι την Νέα Αγχίαλο.

Διαδοχικά μηνύματα του 112 δέχτηκαν οι κάτοικοι εννιά περιοχών του δήμου Βόλου λόγω των αναζωπυρώσεων που έχουν σημειωθεί σε σημεία στην ευρύτερη περιοχή. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική οι εκκενώσεις γίνονται προληπτικά εξαιτίας της έντασης των ανέμων που αναμένεται να αυξηθεί περισσότερο.

Eιδικότερα, μήνυμα από το 112 έλαβαν οι κάτοικοι σε Καστράκι, Νέα Αγχίαλο, Σώρο, Χρυσή Ακτή Παναγιάς, Άγιο Γεώργιο, Στουπί, Βελανιδιά, Μάραθο και Κριθάρια.

Συγκεκριμένα, εκκενώνονται με εντολή της Πολιτικής Προστασίας Μεγάλη Βελανιδιά, Μάραθος, Στουπί και η Κριθαριά προς την πόλη του Βόλου. Εξαιτίας των ανέμων έχει σημειωθεί μεγάλη αναζωπύρωση στο μέτωπο της πυρκαγιάς στη Μεγάλη Βελανιδιά παρά τη μάχη που δίνουν στην περιοχή επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις.

Νέο μήνυμα του 112 εστάλη στους κατοίκους της περιοχής της Νέας Αγχιάλου Βόλου καλώντας τους να εκκενώσουν την περιοχή και να κατευθυνθούν προς Αλμυρό Βόλου, αν και νωρίτερα τους κάλεσαν να κατευθυνθούν προς την πόλη του Βόλου.

Ειδικότερα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή της Νέας Αγχιάλου εκκενώστε τώρα προς Αλμυρό. Πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Παράλληλα, η φωτιά έχει αναζωπυρωθεί και στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου Φερών και κατευθύνεται προς το Καστράκι και τις Μικροθήβες, όπου επίσης σπεύδουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, ενώ παράλληλα με νέα σήματα του 112 ζητείται να εκκενωθούν οι εν λόγω περιοχές.

Ειδικότερα μηνύματα εστάλησαν στους κατοίκους των οικισμών της Χρυσής Ακτής, του Σώρου, του Αγίου Γεωργίου να εκκενώσουν τους οικισμούς τους και να κατευθυνθούν προς Βόλο και της περιοχής Καστράκι προκειμένου να εκκενώσουν τον οικισμό και να κατευθυνθούν προς Μικροθήβες Βόλου.

Αναζωπύρωση έχει σημειωθεί στο Σέσκλο, ανατολικά προς νοτιοανατολικά του χωριού και χαράσσεται μεγάλη ζώνη πυροπροστασίας και άμυνας με πυροσβεστικά οχήματα και πεζοπόρα τμήματα ώστε να μην προχωρήσει η φωτιά προς τον οικισμό.

Ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Μαγνησίας Ευάγγελος Λιακόπουλος δήλωσε στο magnesianews.gr ότι «υπάρχει αναζωπύρωση ανατολικά- νοτιοανατολικά του χωριού, προσπαθούμε να την ελέγξουμε. Θα χαράξουμε ζώνη άμυνας με πυροσβεστικά οχήματα και πεζοπόρα τμήματα ώστε να μην κατεβεί στο χωριό. Χθες το βράδυ δόθηκε μάχη για να μην μπει στο χωριό, κερδήθηκε η μάχη, σήμερα είναι νέα μάχη Ευελπιστούμε να τη σταματήσουμε».

Χθες το βράδυ την ευρύτερη περιοχή του Βόλου οι αναζωπυρώσεις πλησίασαν οικισμούς. Για αυτόν τον λόγο εκδόθηκαν 4 μηνύματα από το 112, 2 προειδοποιητικά και 2 για την εκκένωση των οικισμών Μελισσάτικα, Χρυσή Ακτή Παναγιάς, Βελανιδιά, Μάραθος και Κριθάρια προς την πόλη του Βόλου. Για την αντιμετώπιση των διάσπαρτων εστιών, που μέχρι στιγμής ελέγχονται, επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις οι οποίες ενισχύθηκαν με 38 πυροσβέστες και 16 οχήματα από τη Σερβία, ενώ από αέρος έχουν διατεθεί ώστε να επιχειρούν περιοδικά 5 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Σύμφωνα με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το μέτωπο της φωτιάς που διασπάσθηκε προς δύο κατευθύνσεις και κύκλωσε επί της ουσίας τον Βόλο είχε περίμετρο που ξεπερνούσε τα 45 χιλιόμετρα και κατέκαψε πάνω από 50.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης, αλλά και αγροτικές και δασικές εκτάσεις.

Στα καμένα της Λαμίας, οι δυνάμεις πυρόσβεσης βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, καθώς σηκώθηκε και πάλι δυνατός αέρας που έφερε αναζωπυρώσεις.

Μία εστία στο κομμάτι πάνω από το Νεκροταφείο της Ξηριώτισσας, κινητοποίησε την Πυροσβεστική με ρίψεις από τα PZL που βρίσκονται μόνιμα στον αέρα, και στη συνέχεια προσέγγισαν επίγειες δυνάμεις.

Γενικότερα υπάρχουν πολλά σημεία που εξακολουθούν να σιγοκαίνε και παραμένει η ανησυχία όσο υπάρχει δυνατός αέρας στην περιοχή.

Διαβάστε επίσης:

Πατήσια: Έξωση σε μονογονεϊκή οικογένεια με ΜΑΤ για χρέος 800 ευρώ – Απειλούσε να πέσει στο κενό η ιδιοκτήτρια (videos)

Τιθορέα: Σε σοβαρή κατάσταση μελισσοκόμος – Υπέστη εκτεταμένα εγκαύματα στη χθεσινή φωτιά

Κερατέα: Νέα τροπή στον θάνατο του 90χρονου – Αυτοκτονία «βλέπουν» οι αρχές

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 19:02