search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 06:38
MENU CLOSE

Παραλίες: Εξαπλώνεται το «Κίνημα της Πετσέτας» – Τι απαντά ο δήμαρχος Πάρου στις καταγγελίες (video)

02.08.2023 13:20
paralia_xaplostres_0208_1920-1080_new

Εξαπλώνεται στα ελληνικά νησιά το «Κίνημα της Πετσέτας», καθώς πληθαίνουν οι καταγγελίες πολιτών για την αυθαίρετη κατάληψη των παραλιών και την παραβατική συμπεριφορά των beach bars.

Μετά το «δίκτυο Ομπρέλα» στη Ρόδο, την «Κίνηση Πολιτών Πάρου για Ελεύθερες Παραλίες | Save Paros Beaches» στην Πάρο και τη Σέριφο, ήταν η σειρά της Νάξου να διαμαρτυρηθεί για την παράνομη κατάληψη παραλιών, με το «Κίνημα “Σώστε τις παραλίες της Νάξου” “Save the Beaches of Naxos NOW!”».

Οι καταγγελίες προκάλεσαν και την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, η οποία ζήτησε την πιστή εφαρμογή της σχετικής εγκυκλίου της ανώτατης εισαγγελικής αρχής με θέμα την απρόσκοπτη πρόσβαση στις παραλίες.

Η απάντηση του δημάρχου Πάρου στις καταγγελίες

Στην εκπομπή της ΕΡΤ «Συνδέσεις» μίλησε ο δήμαρχος Πάρου, Μάρκος Κωβαίος, απαντώντας στις καταγγελίες της Κίνησης Πολιτών Πάρου για τις Ελεύθερες Παραλίες.

Μιλώντας για τη νομοθεσία που είναι συγκεκριμένη και την ΚΥΑ που βγαίνει κάθε τρία χρόνια και ρυθμίζει τις σχέσεις μεταξύ Δήμων και Κτηματικής Υπηρεσίας, που είναι ο ιδιοκτήτης των παραλιών, ο κ. Κωβαίος ξεκαθάρισε ότι οι παραλίες ανήκουν στο υπουργείο Οικονομικών και ότι ο ίδιος δεν έχει αρμοδιότητα.

«Υπάρχουν πάρα πολλές παραλίες, καταπληκτικές που είναι ελεύθερες. Υπάρχουν παραλίες που είναι πάρα πολύ καλοί επαγγελματίες, αλλά υπάρχουν και κάποιες άλλες όπου κάποιοι επιχειρηματίες αυθαιρετούν», δήλωσε ο κ. Κωβαίος. Όπως είπε, μόνη αρμοδιότητα των δήμων είναι μέχρι τον Ιούνιο να μαζέψουν τα παραστατικά ώστε να γίνουν τα συμβόλαια, τα οποία θα υπογράψει η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου με τους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες.

Ο ίδιος έκανε λόγο για υποστελέχωση των υπηρεσίων και την ύπαρξη μόνο δύο δημοτικών αστυνομικών που κάνουν ελέγχους σε όλες τις τουριστικές παραλίες.

Θέλοντας να υποβαθμίσει το θέμα είπε ότι οι αυθαιρεσίες απαντώνται μόνο σε ορισμένες παραλίες και ο ίδιος, ως δήμαρχος, έστειλε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Σύρου έγγραφη καταγγελία.

«Δεν θα αφήσουμε καμία αυθαιρεσία να υπάρχει στο νησί μας»

Αναφορικά με το εάν έχουν επιβληθεί πρόστιμα στους επιχειρηματίες που καταλαμβάνουν παράνομα τμήμα του αιγιαλού δήλωσε ότι έχουν ελεγχθεί και οι εκθέσεις (πραγματογνωμοσύνης) έχουν σταλεί στην Κτηματική Εταιρεία.

Όπως είπε, αρκετοί επιχειρηματίες δεν έχουν λάβει ακόμα τις απαντήσεις από την Κτηματική Υπηρεσία που αργεί χαρακτηριστικά και έχουν βάλει τραπεζοκαθίσματα. Ενέργεια που όπως παραδέχτηκε είναι αυθαίρετη.

«Το ευχάριστο είναι ότι χθες (1/8) η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έδωσε εντολή για έλεγχο. Αυτό σημαίνει ότι τα αντανακλαστικά της ελληνικής δικαιοσύνης λειτουργούν», σημείωσε.

Ο κ. Κωβαίος κατέληξε λέγοντας ότι «το πρόβλημα πραγματικά υπάρχει και είναι υπαρκτό. Θέλουμε να το λύσουμε και δεν θα αφήσουμε καμία αυθαιρεσία να υπάρχει στο νησί μας».

Διαβάστε επίσης:

Κούγιας κατά Ακρίτα και Μενδώνη: Απειλεί με αγωγές αποζημίωσης για την υπόθεση Λιγνάδη

ΔΥΠΑ: Παράταση του προγράμματος κατάρτισης 150.000 εργαζομένων

Πήλιο: Θρίλερ με τον θάνατο της τουρίστριας από σφαίρα – Ανακρίνεται ο άνδρας της – Τι αναφέρει η ιατροδικαστική έκθεση

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 02:07