search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 10:59
MENU CLOSE

Σκληρό κοινοβουλευτικό πρέσινγκ του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2293
3/8/2023
04.08.2023 06:16
pasok_xarilaoutrikoupi

Τα πρώτα δείγματα της παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου έχει δείξει το ΠΑΣΟΚ μέσα από τις ερωτήσεις στη Βουλή αλλά και τις παρεμβάσεις στα ΜΜΕ. Κορυφαία στελέχη του Κινήματος κάνουν σαφές μέσα από το «Ποντίκι» ότι ο έλεγχος αυτός θα εντατικοποιηθεί όλο το επόμενο διάστημα, ειδικά τώρα που φαίνεται πως «η κυβέρνηση είναι σε κρίση».

Αυτό που ξεκαθαρίζουν στη Χαριλάου Τρικούπη είναι πως το «40% που έλαβε η Νέα Δημοκρατία δεν είναι λευκή επιταγή». Η πρώτη αποτίμηση της προεδρίας θα γίνει την 3η Σεπτεμβρίου, επέτειο ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ.

Στη Χαριλάου Τρικούπη, μετά και τις δύο καρατομήσεις (Μηταράκη και Πατούλη), θεωρούν ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε κρίση. «Προειδοποιούσαμε ότι η αλαζονεία δεν είναι καλό σημάδι, θα το πλήρωνε σύντομα ο κ. Μητσοτάκης» σχολιάζει στο «Π» κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Το ίδιο στέλεχος θεωρεί ότι οι κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ήθελαν να προλάβουν επανάληψη τέτοιων φαινομένων στο μέλλον.

Ερωτήσεις και προτάσεις

Στο ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσουν το ίδιο αντιπολιτευτικό έργο, το οποίο, όπως τονίζουν, είναι δυναμικό. Υπενθυμίζουν το έντονο κοινοβουλευτικό έργο, με πιο πρόσφατη την ερώτηση στη Βουλή για την 111 Πτέρυγα Μάχης. Είχαν προηγηθεί ερωτήσεις για την οικονομία, την Παιδεία, τις Ένοπλες Δυνάμεις, την ασφάλεια στο κέντρο της Αθήνας κ.ά. Μάλιστα, το επόμενο διάστημα το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να καταθέσει προτάσεις νόμου.

Όλα αυτά την ώρα που οι πυρκαγιές έχουν «φουντώσει» έντονα την κόντρα του ΠΑΣΟΚ με τη Νέα Δημοκρατία. Στο Κίνημα κατηγορούν την κυβέρνηση για ανευθυνότητα και χαλαρότητα στο θέμα των πυρκαγιών. Χαρακτηριστική είναι και η δήλωση του νέου εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ Θανάση Γλαβίνα: «Όλη αυτή η πασαρέλα υποψηφίων από τη Νέα Δημοκρατία δεν αποσείει τις ευθύνες της στη διαχείριση των κρίσεων, δεν αναιρεί το γεγονός ότι είχαμε αναποτελεσματικότητα και αδράνεια. Η κυβέρνηση απέδειξε ότι δεν προετοιμάστηκε με επάρκεια».

Σε ό,τι έχει να κάνει με την αυστηροποίηση των ποινών στους εμπρησμούς – νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση –, στο ΠΑΣΟΚ δεν είναι καταρχήν αρνητικοί, ξεκαθαρίζουν ότι είναι ένα θέμα βαθιά νομικό και πως «βλέποντας και τα αποτελέσματά τους και σε άλλους τομείς όπως, για παράδειγμα, στο πεδίο της αθλητικής βίας, η αυστηροποίηση δεν σημαίνει ότι αυτόματα μειώνεται και το εύρος της εγκληματικότητας και το πλήθος των εγκληματικών πράξεων».

Όσο για την καρατόμηση Πατούλη και την επιλογή Χαρδαλιά, σχολιάζουν: «Δεν τον πείραξε τον κ. Μητσοτάκη ότι υπήρχαν οι αποδεδειγμένες αποτυχίες από τον κ. Πατούλη. Του έδωσαν μάλιστα το χρίσμα».

Καμία συζήτηση με τον ΣΥΡΙΖΑ

Στη Χαριλάου Τρικούπη διαψεύδουν τα δημοσιεύματα περί σύμπλευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Αυτοδιοίκηση και στον Δήμο Αθηναίων. Αυτό μάλιστα έγινε πέρα από ξεκάθαρο στις περιφερειακές εκλογές, στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ ακολούθησε το ΠΑΣΟΚ για την υποστήριξη της Γεωργίας Ζεμπελιάδου στη Δυτική Μακεδονία. Ήταν η μόνη περίπτωση όπου τα δύο κόμματα ταίριαξαν.

Ωστόσο όλες τις προηγούμενες μέρες υπήρξαν δημοσιεύματα τα οποία ανέφεραν ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ήταν κοντά στην υποψηφιότητα του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρη Βερβεσού για την πρωτεύουσα, ενώ άλλα έκαναν λόγο ακόμα και για «κρυφά ραντεβού» στελεχών σε ό,τι έχει να κάνει με την Αυτοδιοίκηση. Αυτό διαψεύδεται από το ΠΑΣΟΚ και πρακτικά, αφού υποψήφιος δήμαρχος στην Αθήνα θα είναι ο Χάρης Δούκας, καθηγητής του ΕΜΠ και στενός συνεργάτης του Νίκου Ανδρουλάκη.

3 του Σεπτέμβρη να περνάς…

Η ομιλία του Ανδρουλάκη για τα 49 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ θα δώσει τη δυνατότητα για μία επανεκκίνηση στο κόμμα καθώς, όσο η παράταξη μεγαλώνει, τόσο αυξάνονται οι ευθύνες. Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ θα κάνει μία πρώτη αποτίμηση της αρχηγίας του, με την οποία το Κίνημα αύξησε κατά 50% τις δυνάμεις του, ενώ θα καταστήσει σαφές ότι το μήνυμα της ανανέωσης έγινε κάτι παραπάνω από εφικτό.

Η χρονική στιγμή, έναν μήνα πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, θα είναι ακόμα μία ευκαιρία για να δοθεί το μήνυμα της νίκης. Στη Χαριλάου Τρικούπη γνωρίζουν ότι στην Αυτοδιοίκηση έχουν δυνάμεις, οι οποίες μπορεί να φέρουν το κόμμα στη δεύτερη θέση.

«Τα περισσότερα σχήματα τα οποία στηρίζουμε είναι αυτοδιοικητικές παρατάξεις που έχουν μια πορεία ετών και δεν εμφανίζονται ξαφνικά. Έρχονται ως μια ορμή από την κοινωνία των πολιτών και παρουσιάζουν προγράμματα για το καλό των πολιτών και τη βελτίωση της καθημερινότητας» σχολίασε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Σπυρόπουλος. Την ίδια ώρα ο Ανδρουλάκης δέχεται εισηγήσεις και για την οργανωτική δομή του κόμματος. Τη στελέχωση αλλά και τη λειτουργία του, κυρίως λόγω των αυξημένων απαιτήσεων.

Σε καμία περίπτωση δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός ότι πολιτευτές οι οποίοι πριν από έναν μήνα έδιναν τη μάχη του σταυρού στις εθνικές κάλπες μεταπήδησαν στην Αυτοδιοίκηση ως υποψήφιοι με σχηματισμούς που στηρίχθηκαν από τη Νέα Δημοκρατία, όπως συνέβη με την περίπτωση τεσσάρων υποψηφίων με τον Πατούλη. Ο Ανδρουλάκης θέλει να δώσει στο ΠΑΣΟΚ σύγχρονα στοιχεία ευρωπαϊκού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και γνωρίζει ότι πλέον με την τρέχουσα σύνθεση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας έχει τη δυνατότητα να το κάνει πράξη.

Διαβάστε επίσης:

Μαύρη τρύπα το Καζίνο Λουτρακίου – Γιατί η Επιτροπή Παιγνίων προστατεύει παρανόμως μια φαλιρισμένη επιχείρηση;

Χοντραίνει το «παιχνίδι» στο Αιγαίο

ΣΥΡΙΖΑ: Η διεύρυνση στο Κέντρο και οι θυσίες που απαιτούνται

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 10:57