search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 01:08
MENU CLOSE

Χοντραίνει το «παιχνίδι» στο Αιγαίο

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2293
3/8/2023
03.08.2023 06:16
mitsotakis erdogan 775- new

Δεν έχει περάσει καιρός από τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ και τη συμφωνία τους να αναθερμάνουν τον ελληνοτουρκικό διάλογο.

Ούτε έχουν ξεχαστεί τα όσα είπε ο πρωθυπουργός επιστρέφοντας από τη σύνοδο σε τηλεοπτική του συνέντευξη (ΣΚΑΪ) περί των προθέσεών του να φτάσει «στον πυρήνα» των ελληνοτουρκικών προβλημάτων για να διερευνήσει τις πιθανότητες επίλυσής τους, ακόμα και αν χρειαστούν «κάποιες παραχωρήσεις».

Καθώς, λοιπόν, δεν έχει περάσει ικανός χρόνος για να ξεχαστούν όλα αυτά, κάποιες ειδήσεις των τελευταίων ημερών αποκτούν ιδιαίτερη σημασία και νόημα:

Είδηση πρώτη: Έρχεται από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Mega (Πέτρος Κασφίκης), μια τροπολογία που κατατέθηκε στον αμυντικό προϋπολογισμό της Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία ζητά να εξεταστεί η δυνατότητα της δημιουργίας αμερικανικών βάσεων στα ελληνικά νησιά.

Η εν λόγω τροπολογία μάλιστα υπερψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και ζητά από τους υπουργούς Άμυνας και τον υπουργό Εξωτερικών να υποβάλουν από κοινού στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου έκθεση για τη σχέση ασφαλείας μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, «η Γερουσία έχει ήδη υπερψηφίσει το δικό της νομοσχέδιο και πλέον τα δύο νομοθετικά σώματα βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για τη διαμόρφωση του τελικού κειμένου, το οποίο θα σταλεί στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν εντός δύο μηνών».

Κάτι που θα πρέπει να επισημανθεί είναι ότι όλη αυτή η διερεύνηση από αμερικανικής πλευράς τοποθετείται στο πλαίσιο της επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας ΗΠΑ – Ελλάδας (MDCA) που υπεγράφη στις 14 Οκτωβρίου 2023. Η εν λόγω συμφωνία, θα πρέπει να σημειώσουμε, αφήνει τη δυνατότητα δημιουργίας νέων βάσεων σε ελληνικό έδαφος, με μια απλή υπουργική απόφαση των αρμόδιων υπουργών των δύο χωρών.

Είδηση δεύτερη: Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega, επίσης, (Μαρίνος Γκασιάμης) η Τουρκία επανεμφανίστηκε με Navtex να δεσμεύει περιοχή για θαλάσσια έρευνα από ωκεανογραφικό της πλοίο δυτικά της Λέσβου. Πρόκειται για περιοχή, να θυμίσουμε, η οποία το 1973 εμφανίστηκε στον πρώτο χάρτη των τουρκικών διεκδικήσεων.

Είδηση τρίτη: Την περασμένη Δευτέρα, κατά τη μακρά τρίωρη (υποτίθεται) συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Νίκο Χαρδαλιά το μεγαλύτερο μέρος αυτού του τρίωρου ο πρωθυπουργός το πέρασε συσκεπτόμενος με την υφυπουργό Εξωτερικών και τη διευθύντρια του διπλωματικού του γραφείου. Δύο πρόσωπα στα οποία έχει ανατεθεί το «έργο» της ελληνοτουρκικής προσέγγισης.

Και κάτι τελευταίο: Το επόμενο ραντεβού Μητσοτάκη – Ερντογάν φαίνεται ότι έχει κλειδώσει στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη τον προσεχή Σεπτέμβρη, ενώ λίγο μετά θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη και η κοινή συνεδρίαση των Υπουργικών Συμβουλίων των δύο χωρών παρουσία των δύο ηγετών, προφανώς…

Διαβάστε επίσης:

Οι φορολογούμενοι πληρώνουν εμπρόθεσμα πάνω από το 80% των οφειλών

Ένας σουλτάνος στο Μεγάλο Παζάρι

Σαρωτικές οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης σε κάθε επίπεδο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 01:08