search
ΠΕΜΠΤΗ 23.05.2024 18:39
MENU CLOSE

Εσωτερικούς τριγμούς φέρνει η Χάγη

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2291
20/07/2023
22.07.2023 06:05
mitsotakis_erdogan_1460-820_new

Η αναφορά του πρωθυπουργού στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και στις αμοιβαίες υποχωρήσεις που πρέπει να γίνουν από την Ελλάδα και την Τουρκία – προκειμένου να βρεθεί λύση στα θέματα που απασχολούν τις δύο πλευρές – άνοιξε, όπως ήταν φυσικό, μεγάλη συζήτηση γύρω από αυτό το θέμα.

Κάποιοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε αυτή την αναφορά προκειμένου να μετρήσει τις αντιδράσεις που θα υπάρξουν στο εσωτερικό της Ν.Δ., αλλά και στα μικρότερα κοινοβουλευτικά κόμματα της δεξιάς πολυκατοικίας. Οι ίδιοι άνθρωποι θεωρούν ότι η εξέλιξη αυτή υπήρξε ύστερα από πιέσεις που δέχθηκε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους από τους συμμάχους μας.

Οι πιο καχύποπτοι μάλιστα μίλησαν για μία κατ’ αρχήν άτυπη συμφωνία σχετικά με τον οδικό χάρτη, καθώς και ο Τούρκος Πρόεδρος από την πλευρά του σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «από την άποψη της Ιστορίας είναι δεδομένες οι εμπειρίες μας, και δεν επιθυμούμε να συνεχίσουμε με αυτόν τον τρόπο. Ο κύριος Μητσοτάκης πέρασε από νέες εκλογές, όπως κι εμείς. Ως δύο ηγέτες νικητές των εκλογών θέλουμε να κάνουμε βήματα προς θετική κατεύθυνση».

Η αναφορά αυτή και το γεγονός ότι η κυβέρνηση θέλει να κλείσει όλα τα δύσκολα θέματα το πρώτο εξάμηνο της δεύτερης τετραετίας, όταν ακόμη θα έχει νωπή εντολή και ένα πολύ δυνατό 40%, κάνει πολλά στελέχη από το κυβερνών κόμμα να πιστεύουν ότι σύντομα θα βρεθούν μπροστά σε εξελίξεις.

Έτοιμοι για… δράση

Η αλήθεια είναι ότι ο Μητσοτάκης δεν είχε εμφανιστεί στο παρελθόν κατά της προσφυγής στη Χάγη. Είχε όμως επιχειρήσει να σπρώξει με επιμέλεια το θέμα κάτω από το χαλάκι, γνωρίζοντας πολύ καλά τους τριγμούς που θα έφερνε αυτή η διαδικασία στην ελληνική κοινωνία.

Ο Αντώνης Σαμαράς έχει άλλωστε κατ’ επανάληψη αναφέρει ότι «δεν διαπραγματεύεσαι με έναν πειρατή», εννοώντας τον Ταγίπ Ερντογάν, ενώ μία ενδεχόμενη υποχώρηση στο θέμα της υφαλοκρηπίδας θα έφερνε την πρώτη σοβαρή κρίση στο εσωτερικό του κόμματος. Στελέχη της Ν.Δ. λένε μάλιστα ότι η διαδικασία αυτή δεν αποκλείεται να φέρει τόσο σοβαρά προβλήματα στο κυβερνών κόμμα, ώστε ο Μητσοτάκης να αναγκαστεί να πάει ακόμα και σε πρόωρες εκλογές.

Το γεγονός ότι η πατριωτική πτέρυγα, της οποίας ηγείται ο Σαμαράς, έχει στηρίξει με κάθε τρόπο τον πρωθυπουργό δεν σημαίνει τίποτα, υποστηρίζουν στελέχη τής εν λόγω πτέρυγας και λένε ότι, εάν χρειαστεί, θα βρεθούν και πάλι έξω από τη Βουλή υποστηρίζοντας τα εθνικά συμφέροντα.

Όσοι έχουν αυτή τη ρητορική στο παρελθόν είχαν βρεθεί δίπλα στην κεντροδεξιά τάση της Ν.Δ. – την οποία εκπροσωπεί ο ίδιος ο Μητσοτάκης – και είχαν περπατήσει πλάι – πλάι στα πεζοδρόμια φορώντας χλαμύδες και περικεφαλαίες όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έφερνε τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ασπίδα ο Βορίδης!

Πάντως το παράδοξο της ιστορίας αυτής είναι ότι τη συγκεκριμένη στιγμή ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του θα πρέπει να στηριχτούν για το θέμα αυτό στο κόμμα της… αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς όλα τα αλλά κόμματα, εκτός μικρών εξαιρέσεων, θα είναι απέναντί τους.

Ήδη ο Κυριάκος Βελόπουλος σε δήλωσή του ανέφερε ότι δεν θα ψηφίσει κανένα νομοθέτημα, καθώς δεν θέλει να συνεργαστεί μαζί του, αποκαλώντας τον μάλιστα «προδότη».

Το γεγονός ακόμα ότι ο Μητσοτάκης επισήμανε δηκτικά σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ότι «υπάρχουν ορισμένες πολιτικές δυνάμεις, μπορεί ορισμένοι δημοσιογράφοι που έχουν χτίσει καριέρες, χτίζοντας κάποια εικόνα από την οποία δεν θέλουν πια να αποστούν. (…) “Και τώρα τι θα γίνουμε χωρίς βαρβάρους” μπορεί να αναρωτιούνται κάποιοι» δείχνει, λένε οι πιο υποψιασμένοι, ότι ο πρωθυπουργός φοβάται την αρθρογραφία η οποία θα μπορούσε να στραφεί εναντίον του, δημιουργώντας ένα… κίνημα κατά των υποχωρήσεων που ενδέχεται να απαιτηθούν για να επιτευχθεί η προσφυγή στη Χάγη.

Σε αυτή άλλωστε την αναφορά απάντησε και ο μυστηριώδης Θανάσης Κ., στενός συνεργάτης του Σαμαρά, επισημαίνοντας ότι «αυτή η διχαστική λογική δεν είναι καν ανόητη. Είναι απλώς αχαρακτήριστη».

Οι πληροφορίες λένε ότι σε αυτή τη διαδικασία ειδικό ρόλο κατευνασμού του πατριωτικού μετώπου έχει αναλάβει ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης. Ο υπουργός θεωρείται ο πλέον κατάλληλος άνθρωπος για να βάλει φρένο στις ενστάσεις των στελεχών της Ν.Δ. τα οποία διαφωνούν με τη λογική των υποχωρήσεων.

Εν τω μεταξύ ο Βορίδης θα αναλάβει να απαντάει και στα μικρότερα κόμματα που κινούνται δεξιότερα της Ν.Δ., τα οποία θα επιχειρήσουν να αξιοποιήσουν την όλη κατάσταση.

Να θυμίσουμε ότι ο Μητσοτάκης στη συνέντευξή του είχε πει επί λέξει για το θέμα της παραπομπής στη Χάγη: «Αυτό (σ.σ.: η υποχώρηση σε θέματα κυριαρχίας) είναι μία σχετική έννοια, αλλά πρέπει να σας πω ότι οποιαδήποτε συμφωνία αυτού του τύπου μπορεί ενδεχομένως, ναι, να συνεπάγεται και κάποιες υποχωρήσεις από κάποιες θέσεις οι οποίες μπορούν να αποτελούν την αφετηρία μιας διαπραγμάτευσης».

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Η διαδοχή πρώτο βήμα της ανασυγκρότησης

Η «άλγεβρα» της ψήφου των αποδήμων

Μισθοί για… κλάματα – Μεγάλη η απώλεια αγοραστικής δύναμης

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 23.05.2024 18:38