search
ΔΕΥΤΕΡΑ 03.06.2024 02:13
MENU CLOSE

Γιατί ο πρωθυπουργός μίλησε για αμοιβαίες υποχωρήσεις στην Χάγη

17.07.2023 05:57
erdogan-mitsotakis-new

Η αναφορά του πρωθυπουργού στα ελληνοτουρκικά και στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, με την παραδοχή μάλιστα ότι σε αυτή την διαδικασία θα πρέπει να γίνουν και αμοιβαίες υποχωρήσει, δεν είχε παρά μία και μοναδική στόχευση, υποστηρίζουν κάποιοι μέσα στο κυβερνών κόμμα.

Στο να μετρήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις αντιδράσεις που θα υπάρξουν στο εσωτερικό της ΝΔ από την έναρξη αυτής της διαδικασίας, καθώς παρά την κεντροδεξιά στροφή της ΝΔ , το πατριωτικό κομμάτι του κυβερνώντος κόμματος είναι πάντα ζωντανό και παρών.

Όπως είναι γνωστό άλλωστε, ο Αντώνης Σαμαράς έχει πει με πολλούς τρόπους ότι «δεν διαπραγματεύεσαι με έναν Πειρατή», εννοώντας τον Ταγίπ Ερντογάν ενώ μία ενδεχόμενη υποχώρηση στο θέμα της υφαλοκρηπίδας θα φέρει σοβαρές παρενέργειες στους πρώην διώκτες της συμφωνίας των Πρεσπών.

Πολιτικοί παράγοντες υποστηρίζουν μάλιστα ότι οι οποιεσδήποτε εξελίξεις υπάρξουν πάνω σε αυτό το θέμα θα δρομολογηθούν το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης της ΝΔ όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ακόμα νωπή την λαϊκή εντολή και μάλιστα με ένα πολύ δυνατό 40% .

Παράλληλα, οι συνεργάτες του πρωθυπουργού θεωρούν ότι δεν θα πρέπει να επιτρέψουν την δημιουργία κλίματος στα ΜΜΕ από μία μερίδα δημοσιογράφων οι οποίοι γνωρίζουν το θέμα και έχουν άποψη για τις εξελίξεις.

Γι’ αυτό άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε δηκτικά στην συνέντευξη του ότι «υπάρχουν ορισμένες πολιτικές δυνάμεις, μπορεί ορισμένοι δημοσιογράφοι που έχουν χτίσει καριέρες, χτίζοντας κάποια εικόνα από την οποία δεν θέλουν πια να αποστούν. […] “Και τώρα τι θα γίνουμε χωρίς βαρβάρους”, μπορεί να αναρωτιούνται κάποιοι» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε αυτή άλλωστε την αναφορά απάντησε και ο στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμάρα, Θανάσης Κ επισημαίνοντας ότι «αυτή η διχαστική λογική, δεν είναι καν ανόητη. Είναι απλώς αχαρακτήριστη».

Οι πληροφορίες λένε ότι σε αυτή την διαδικασία ειδικό ρόλο κατευνασμού του πατριωτικού μετώπου έχει αναλάβει ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης. Ο υπουργός θεωρείται ο πλέον κατάλληλος άνθρωπος για να βάλει φρένο στις ενστάσεις των στελεχών της ΝΔ τα οποία διαφωνούν με την λογική των υποχωρήσεων.

Παράλληλα, ο Μάκης Βορίδης θα αναλάβει να απαντάει και στα μικρότερα κόμματα που κινούνται δεξιότερα της ΝΔ και τα οποία θα επιχειρήσουν να αξιοποιήσουν την όλη κατάσταση.

Να θυμίσουμε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη του για το θέμα της διαπραγμάτευσης στην Χάγη είχε πει επί λέξη: «Αυτό (σ.σ.: η κυριαρχία) είναι μία σχετική έννοια, αλλά πρέπει να σας πω ότι οποιαδήποτε συμφωνία αυτού του τύπου μπορεί ενδεχομένως, ναι, να συνεπάγεται και κάποιες υποχωρήσεις από κάποιες θέσεις οι οποίες μπορούν να αποτελούν την αφετηρία μιας διαπραγμάτευσης».

Διαβάστε επίσης:

Πολάκης: «Έκανα το καθήκον μου αλλά δυστυχώς μειοψήφησε η πρότασή μας»

Κωνσταντοπούλου: «Δεν ξεχνώ το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο» (Video)

Στις Βρυξέλλες, τη Δευτέρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 03.06.2024 02:13