search
ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 10:27
MENU CLOSE

Μισθοί για… κλάματα – Μεγάλη η απώλεια αγοραστικής δύναμης

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2291
20/7/2023
20.07.2023 06:02
ergatis

Με τραγικό τρόπο περιγράφει ο ΟΟΣΑ την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας για τους μισθούς των Ελλήνων. Συγκεκριμένα στην έκθεσή του για την απασχόληση (Employment Outlook) ο διεθνής οργανισμός αναφέρει πως στην Ελλάδα ο πραγματικός μισθός μειώθηκε 1,2% στο τέταρτο τρίμηνο του 2022 σε ετήσια βάση, ενώ στις χώρες του ΟΟΣΑ μειώθηκε 3,8% κατά μέσο όρο το πρώτο τρίμηνο του 2023. 

Μόνο σε τέσσερις από τις 34 χώρες, για τις οποίες υπάρχουν στοιχεία, αυξήθηκε ο πραγματικός μισθός. Για την περίοδο από το τέταρτο τρίμηνο του 2019 έως το τέταρτο τρίμηνο του 2022 ο πραγματικός μισθός στην Ελλάδα εμφανίζεται επίσης μειωμένος, κοντά στο 1%.

Η απώλεια αγοραστικής δύναμης είναι ιδιαίτερα επώδυνη για τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα. Για τον λόγο αυτόν ο ΟΟΣΑ αναφέρει ότι στη στήριξη των χαμηλόμισθων θα μπορούσαν να συμβάλουν οι αυξήσεις των κατώτατων μισθών και οι συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Ωστόσο η συνολική φορολογική επιβάρυνση των μισθωτών στην Ελλάδα – δηλαδή το ποσό του φόρου εισοδήματος και των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών, αφού αφαιρεθούν τα επιδόματα, ως ποσοστό στο συνολικό κόστος εργασίας – μειώθηκε οριακά κατά 0,02 ποσοστιαίες μονάδες για τους άγαμους μισθωτούς χωρίς παιδιά με μέσο εισόδημα και διαμορφώθηκε στο 37,1%, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ.

Την ίδια ώρα εντελώς διαφορετική είναι η εικόνα στα επιχειρηματικά κέρδη. Ο ΟΟΣΑ επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι τα κέρδη των επιχειρήσεων αυξήθηκαν περισσότερο από τους μισθούς, με συνέπεια να μειωθεί το μερίδιο των εισοδημάτων από εργασία στο ΑΕΠ και να συμβάλουν περισσότερο στον πληθωρισμό.

Την περίοδο από το τέταρτο τρίμηνο του 2019 έως το πρώτο τρίμηνο του 2023 τα κέρδη ανά μονάδα προϊόντος στην Ελλάδα αυξήθηκαν περίπου 15%, ποσοστό υπερδιπλάσιο του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος, ενώ στο σύνολο του ΟΟΣΑ αυξήθηκαν 21%, έναντι 15,6%, αντίστοιχα.

Ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι τα στοιχεία αυτά δείχνουν πως υπάρχει κάποιο περιθώριο, ώστε τα επιχειρηματικά κέρδη να απορροφήσουν τις περαιτέρω αυξήσεις μισθών για την ανάκαμψη μέρους των απωλειών που είχαν στην αγοραστική δύναμή τους, χωρίς να ασκήσουν σημαντικές πιέσεις στις τιμές ή να οδηγήσουν σε μείωση της ζήτησης εργασίας.

Διαβάστε επίσης

ΣΥΡΙΖΑ: Σύνθεση και ανανέωση το στίγμα της Έφης Αχτσιόγλου

Μητσοτάκης και Ερντογάν (ξανα)συμφώνησαν…

Τι «βλέπει» το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στην έκθεση πρώτου τριμήνου 2023

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 10:22