search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 20:47
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Σύνθεση και ανανέωση το στίγμα της Έφης Αχτσιόγλου

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2290
13/07/2023
13.07.2023 06:00
efi axtsioglou

Η κούρσα της διαδοχής ξεκίνησε με την επισημοποίηση της υποψηφιότητας της Έφης Αχτσιόγλου χθες, εισάγοντας τον ΣΥΡΙΖΑ σε μία πρωτόγνωρη διαδικασία με πολλούς υποψηφίους, μετά την 15χρονη παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στο τιμόνι, που εν πολλοίς μέχρι σήμερα όλοι θεωρούσαν αναντικατάστατο και ακόμη και πολιτικοί αντίπαλοι εκτιμούσαν ότι «ΣΥΡΙΖΑ χωρίς Τσίπρα δεν μπορεί να υπάρξει».

Στο μεταξύ, σήμερα συνεδριάζει εκ νέου η Πολιτική Γραμματεία, στις 4 μ.μ., προκειμένου να ολοκληρώσει εν όψει της Κεντρικής Επιτροπής, την συζήτηση για την Αυτοδιοίκηση, όσον αφορά τη στρατηγική και βασικές υποψηφιότητες.

Τις επόμενες μέρες αναμένεται η επισημοποίηση των υποψηφιοτήτων του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Νίκου Παππά, οι οποίο ήδη έχουν δώσει ένα «σήμα», καθώς ο πρώτος έχει προαναγγείλει εκδήλωση σε κεντρικό χώρο της Αθήνας αύριο Παρασκευή, ενώ ο δεύτερος διαμηνύει πως θα ανοίξει τα χαρτιά του στην Κεντρική Επιτροπή. Μια τέταρτη πιθανή υποψηφιότητα είναι αυτή του Παύλου Πολάκη, ο οποίος πιθανόν και αυτός να ανοίξει τα χαρτιά του στη συνεδρίαση του 300μελούς οργάνου.

«Δεν υπάρχει δίλημμα κέντρο ή αριστερά»

Η Έφη Αχτσιόγλου έδωσε χθες ένα πρώτο στίγμα της πολιτικής της πλατφόρμας και αναμένεται να παρουσιάσει αναλυτικά τις θέσεις της για όλα τα κρίσιμα ζητήματα τόσο για το κόμμα όσο και για τη χώρα, στην επικείμενη Κεντρική Επιτροπή του Σαββατοκύριακου. Το ίδιο βέβαια αναμένεται να πράξουν όλοι οι υποψήφιοι.

Ειδικότερα,

  • Απευθύνθηκε στο ευρύ ακροατήριο από την ριζοσπαστική αριστερά ως το δημοκρατικό προοδευτικό κέντρο. Σημείωσε μάλιστα εμφατικά στέλνοντας μήνυμα εντός κι εκτός των τειχών ότι «οι αντίπαλοί μας κατασκευάζουν το δίλημμα “προς το κέντρο ή προς την αριστερά;”. Δεν υπάρχει τέτοιο δίλημμα για εμάς. Είμαστε με τους πολλούς».
  • Πρόβαλλε ως υποψηφιότητα σύνθεσης όπως δείχνει η αναφορά της ότι είναι πλαστό το δίλημμα κέντρο ή αριστερά αλλά και όπως αποτυπώνεται στην αποστροφή της ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει το πρώτο βήμα ξεκινώντας ως ένα κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς που όμως στην πορεία εξελίχθηκε και τώρα χρειάζεται να κάνει περισσότερα βήματα. «Βήματα που θα κάνουμε όλοι μαζί όχι με το άγχος της δικαίωσης των προσωπικών διαφορετικών μας διαδρομών ή εμπειριών, αλλά επιτυγχάνοντας μια νέα σύνθεση, ώστε να συγκροτήσουμε μια νέα κοινή ταυτότητα, ώστε  να διαμορφώσουμε μια νέα πολιτική παράδοση» πρόσθεσε.
  • Μίλησε για έναν ΣΥΡΙΖΑ «αποτελεσματικόσύγχρονομεθοδικό, ικανό να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις, που θα αναδεικνύει τη συλλογική προσπάθεια και θα αξιοποιεί τη συλλογική μας ευφυΐα» και όπως πρόσθεταν από το περιβάλλον της θεωρεί πως το κόμμα πρέπει να διέπεται από βασικά χαρακτηριστικά όπως ο επαγγελματισμός, ο τεχνοκρατισμός, ο σύγχρονος λόγος και η αποτελεσματικότητα. 
  • Έδειξε ότι συνεχίζει με την αντίληψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να παραμείνει κόμμα εξουσίας περιγράφοντας τον άμεσο και τον μεσομακροπρόθεσμο στόχο: «Αυτό που θέλουμε σήμερα είναι να είμαστε η δύναμη της δημιουργικής αντιπολίτευσης, έτσι όπως οι καιροί και οι νέες συνθήκες το απαιτούν. Ώστε να γίνουμε αύριο η ρεαλιστική και αποτελεσματική διακυβέρνηση υπέρ των πολλών». 

Επίσης, έχει ενδιαφέρον ότι στην ειδική αναφορά που έκανε στον Αλέξη Τσίπρα, επισήμανε ως παρακαταθήκη δύο βασικές «στιγμές»: την ανάληψη της διακυβέρνησης και την έξοδο από το «τέλμα της χρεοκοπίας» καθώς και «την απόφαση να διευρύνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ και να τον μετατρέψουμε σε ένα μεγάλο μαζικό κόμμα». Εν ολίγοις, όχι μόνο δεν «άδειασε» αλλά ανέδειξε ως θετική την διεύρυνση την οποία αρκετοί εξ αριστερών δείχνουν να «ενοχοποιούν» ως ένα από τα αίτια της ήττας ή εν πάση περιπτώσει την καταγράφουν ως μια στρατηγική που απέτυχε, εφόσον δεν έφερε το αναμενόμενο αποτέλεσμα παρά τη βαρύτητα που της δόθηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια.

«Ναι» στη διεύρυνση

Η κίνηση αυτή θεωρείται πάντως λογική εφόσον η κ. Αχτσιόγλου επιδιώκει μια υποψηφιότητα ευρεία και συνθετική και φέρεται να έχει αναζητήσει στήριξη και από πασοκογενή στελέχη ή γενικότερα, από στελέχη της διεύρυνσης.

Σε κάθε περίπτωση το πρώτο της στίγμα διαψεύδει όσους επιχειρούν να την καταγράψουν ως μια υποψηφιότητα αριστερής στροφής που θα επιχειρήσει άρα, απλώς να αποτυπώσει τον αριστερό συσχετισμό μέσα στο κόμμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η υποψηφιότητα Αχτσιόγλου θεωρείται «φαβορί» στην εσωκομματική κούρσα, καθώς προέρχεται από τη νέα γενιά πολιτικών στελεχών, διαθέτει κυβερνητική εμπειρία και τεχνοκρατική επάρκεια, έχει αριστερή πολιτική φυσιογνωμία, εξέφρασε με συνέπεια και σοβαρότητα το πολιτικό στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ όλο το προηγούμενο διάστημα, και γενικώς θεωρείται ότι εκφράζει την πολιτική και ηλικιακή ανανέωση, στην οποία παρέπεμψε και ο Αλέξης Τσίπρας με τη δήλωσή αποχώρησής του και ιδιαίτερα την αναφορά «παραμερίζω για να έρθει το νέο κύμα».

Η Έφη Αχτσιόγλου εφόσον παρουσιάσει αναλυτικά και τις θέσεις της στην κεντρική Επιτροπή αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα περιοδείες από την Αττική και στην συνέχεια σε μεγάλες πόλεις της χώρας, δίνοντας έμφαση στο μήνυμα υπέρ της συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία.

Χθες, συνεργάτες της σημείωναν δύο βασικά πράγματα: πως το βασικό μέλημα και αγωνία της είναι να επιστρέψει γρήγορα ο ΣΥΡΙΖΑ σε κυβερνητική τροχιά με τις κοινωνικές αναφορές και τα διακυβεύματα που προσδιόρισε στη δήλωση της. Αλλά και πως είναι υπέρ του χρονοδιαγράμματος που αποφάσισε να εισηγηθεί η Πολιτική Γραμματεία στην ΚΕ για τις διαδικασίες εκλογής προέδρου. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, άποψη της είναι ότι το κόμμα θα βρει τους ρυθμούς του, όμως είναι σημαντικό εν τω μεταξύ να μη χάσει την επαφή με την κοινωνία. Στο ίδιο πλαίσιο εκτιμά ότι δεν μπορεί ένα κόμμα να είναι «ακέφαλο» για μήνες και ότι πρέπει να προχωρήσουν σχετικά γρήγορα τα πράγματα, δηλαδή και πριν από τη ΔΕΘ, δεδομένου ότι έχει αξία εκεί να παρουσιαστεί η αξιωματική αντιπολίτευση συγκροτημένη και να αναδειχθούν τα θέματα που θέλει να προτάξει ο ΣΥΡΙΖΑ ώστε να καταγραφούν στη συλλογική συνείδηση. 

Σε ό,τι αφορά τις πρώτες αντιδράσεις, ως την ώρα που έκλεινε το φύλλο του «Π» είχαν εδκηλώσει την στήριξή του δημόσια ο Νάσος Ηλιόπουλος και ο Αλέξης Χαρίτσης, καθώς και ο ομίτιμος καθηγητής Εργατικού Δικαίου στο ΑΠΘ Άρις Καζάκος. Πάντως αρκετά πρωτοκλασάτα στελέχη ήταν χθες  επιφυλακτικά να εκφράσουν στήριξη δημόσια τη δεδομένη στιγμή και δήλωναν ότι αναμένουν να εκδηλωθούν όλες οι υποψηφιότητες και να παρουσιαστούν οι πολιτικές πλατφόρμες, προκειμένου να αποφασίσουν και να τοποθετηθούν.

Υποψηφιότητα «πλατιάς απεύθυνσης»

Τη σκυτάλη της επισημοποίησης παίρνει στην συνέχεια ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος θα ανακοινώσει τις προθέσεις του για την υποψηφιότητα αύριο Παρασκευή στις 2 το μεσημέρι στο Impact Hub Athens (Καραϊσκάκη 28, Ψυρρή).

Σύμφωνα με πληροφορίες η υποψηφιότητα του Ευκλείδη Τσακαλώτου θα έχει επίσης χαρακτηριστικά πιο πλατιάς απεύθυνσης ενώ από το περιβάλλον του τονίζουν ότι δεν είναι μια υποψηφιότητα απλώς για την «καταγραφή». Επιπλέον υπογραμμίζεται ότι αν και έχει στήριξη από την Ομπρέλα «πλειοψηφικά», δεν απευθύνεται σε αυτήν αλλά και εκτός αυτής και αυτό θα φανεί προσεχώς και από τα πρόσωπα που στηρίζουν αυτό την υποψηφιότητα.  Ως βασικός στόχος προβάλλεται η προσπάθεια να καταδειχθεί πως η σύγχρονη Αριστερά μπορεί να δώσει απαντήσεις σε όλα τα μεγάλα ζητήματα (από την οικονομία ως την αντιμετώπιση του φασισμού) με το βλέμμα στην βελτίωση της ζωής της κοινωνικής πλειοψηφίας. Επιπλέον ως στόχος υποδεικνύεται η αναζωογόνηση του κόμματος σε μια πιο συλλογική, δημοκρατική και  αποτελεσματική λειτουργία.

Παππάς: Ανακοινώσεις στην ΚΕ

Ο Νίκος Παππάς, αναμένεται και αυτός να ανοίξει τα χαρτιά του την πρώτη μέρα της διήμερης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής. Πολλοί θεωρούν ότι η πρόσφατη καταδίκη από το Ειδικό Δικαστήριο είναι αρκετά επιβαρυντική, καθώς θα είναι πιο ανοιχτός σε επιθέσεις, παρόλο που πολλοί μέσα στο κόμμα θεωρούν ότι επρόκειτο ουσιαστικά για μια καταδίκη με πολιτικό χαρακτήρα.  Χθες σε δηλώσεις του στο Open άφησε αιχμές για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο λέγοντας πως «τα 37 δισ. μαζεύονται με φόρους, δεν θα πάθαινε κανείς κάτι αν ήταν 30 δις». Επανέλαβε την αιχμή πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να επιστρέψει στη φωλιά της ριζοσπαστικής αριστεράς, και έστρεψε τα βέλη προς την εσωκομματική μειοψηφία και για την υπόθεση της διεύρυνσης λέγοντας πως «ψηφίστηκε ομόφωνα, αλλά δεν υλοποιήθηκε ομόθυμα».

Τέλος, από τα πρόσωπα που έχουν φωτογραφηθεί ως πιθανοί υποψήφιοι, αναμένεται και ο Παύλος Πολάκης να ανοίξει τα χαρτιά του καθώς φέρεται να έχει λάβει τις αποφάσεις του να είναι υποψήφιος.

Επί τάπητος ο «οδικός χάρτης»

Σε ό,τι αφορά την επικείμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής η ατζέντα περιλαμβάνει την στρατηγική για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, την επικύρωση του «οδικού χάρτη» που εισηγείται η Πολιτική Γραμματεία για Διαρκές Συνέδριο το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου και εκλογή νέου αρχηγού στις 3 και 10 Σεπτεμβρίου. Επίσης, όπως προαναφέρθηκε, οι υποψήφιοι θα παρουσιάσουν στο κόμμα αναλυτικά τις θέσεις τους.

Ένα από τα σημεία τριβής πάντως είναι το θέμα του χρονοδιαγράμματος επί του οποίου έχουν υπάρξει διαφωνίες, σε επίπεδο κεντρικών στελεχών, από τους ΣπίρτζηΠολάκη και Τεμπονέρα (με διαφορετικές αποχρώσεις και σε διαφορετικό πλαίσιο).

Οι περισσότεροι εκτιμούν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ανατροπή. Κάποιοι αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να μετατεθούν οι διαδικασίες το πολύ κατά μία εβδομάδα (Διαρκές στις αρχές Σεπτεμβρίου και εκλογή στις 10 του μήνα) αλλά και πάλι να πιάνονται και τα δύο βασικά ορόσημα, δηλαδή η ΔΕΘ και οι Αυτοδιοικητικές, για τα οποία η πλειοψηφία στην Πολιτική Γραμματεία έκρινε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να εμφανιστεί με τον νέο ή την νέα αρχηγό.

Ο Χρήστος Σπίρτζης επιμένει στην εκλογή προέδρου τον Νοέμβριο μετά από Διαρκές Συνέδριο, (με αυτή τη θέση φαίνεται να συντάσσεται πλέον ο Παύλος Πολάκης), ο Διονύσης Τεμπονέρας από την τάση των «μετριοπαθών» προεδρικών ΡΕΝΕ, έχει τοποθετηθεί κι αυτός υπέρ της εκλογής προέδρου  μετά τις Αυτοδιοικητικές εκλογές, μετά όμως από Έκτακτο συνέδριο, δηλαδή με εκλογή νέων συνέδρων (κάτι που δεν προβλέπεται για το Διαρκές το οποίο βασίζεται στο συνεδριακό σώμα του πρόσφατου συνεδρίου), άρα με νέους συσχετισμούς.

Ο Νίκος Παππάς παρουσίασε στην Πολιτική Γραμματεία της Δευτέρας μια ενδιάμεση θέση για εκλογή προέδρου στα τέλη του Σεπτεμβρίου, μετά τη ΔΕΘ και πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Κάποιοι εκτιμούν ότι η πρόταση αυτή αποτελεί «γέφυρα» προς τον Χρήστο Σπίρτζη προσφέροντας μια διέξοδο να μετακινηθεί από τη σκληρή γραμμή για Νοέμβριο, προς τα τέλη Σεπτέμβρη πριν τις αυτοδιοικητικές. Άλλοι εκτιμούν ότι η γέφυρα είναι με την πλειοψηφία και επιχειρεί να «τραβήξει» χρονικά την απόφαση που εισηγείται η ΠΓ. Στόχος είναι δηλαδή μια μικρή παράταση. Όπως προαναφέρθηκε ορισμένοι εκτιμούν ότι αυτή η παράταση δεν μπορεί να είναι πέραν της μιας εβδομάδας.

Μένει να φανεί, αν η υπόθεση του χρονοδιαγράμματος αποτελεί ένα ζήτημα που θέτουν ορισμένοι για λόγους καταγραφής και διερεύνησης των νέων συσχετισμών ή υπάρχει πράγματι κλίμα για μετάθεση των διαδικασιών τον Νοέμβριο.

Ο Χρήστος Σπίρτζης, επιπλέον έχει θέσει θέμα άμεσης ανανέωσης των οργάνων, δηλαδή της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής, με το σκεπτικό ότι δεν αποτυπώνουν πλέον τους νέους συσχετισμούς και όπως έχει δηλώσει από την περασμένη εβδομάδα ο ίδιος θα παραιτηθεί.

Διαβάστε επίσης:

Φρέντι Μπελέρης: Τροπολογία για την απελευθέρωσή του υπερψήφισε το Ευρωκοινοβούλιο

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση καλείται να απαντήσει σε 3 ερωτήματα για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Ερντογάν για τα F-16: Δεν τα χρησιμοποιήσαμε ποτέ κατά της Ελλάδας και ούτε θα το κάνουμε – Θέλουμε φίλους

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 20:47