search
ΚΥΡΙΑΚΗ 16.06.2024 16:40
MENU CLOSE

ΝΥΤ: Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σκέφτεται να επιτρέψει στο Κίεβο χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος με αμερικανικά όπλα

23.05.2024 18:31
zelenski_biden_new

Από τις πρώτες αμερικανικές αποστολές εξελιγμένων όπλων στην Ουκρανία, ο Πρόεδρος Μπάιντεν δεν αμφιταλαντεύτηκε ποτέ σε μία απαγόρευση: ο Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έπρεπε να συμφωνήσει να μην τα εκτοξεύσει ποτέ στη ρωσική επικράτεια, καθώς είχε σαφή εντολή του να «αποφύγει τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο».

Αλλά η συναίνεση γύρω από αυτή την πολιτική έχει αρχίσει να ξεφτίζει, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times. Με ώθηση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, υπάρχει τώρα μια έντονη συζήτηση εντός της κυβέρνησης για χαλάρωση της απαγόρευσης ώστε να επιτραπεί στους Ουκρανούς να χτυπήσουν θέσεις εκτόξευσης πυραύλων και πυροβολικού ακριβώς πάνω από τα σύνορα στη Ρωσία – στόχοι που ο κ. Ζελένσκι λέει ότι επέτρεψαν τα πρόσφατα εδαφικά κέρδη της Μόσχας.

Η πρόταση, την οποία προωθεί ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν μετά από μια επίσκεψη στο Κίεβο την περασμένη εβδομάδα, βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο και δεν είναι σαφές πόσοι από τους συναδέλφους του από τον στενό κύκλο του κ. Μπάιντεν συμφωνούν. Δεν έχει ακόμη παρουσιαστεί επίσημα στον πρόεδρο, ο οποίος παραδοσιακά είναι πιο προσεκτικός, ανέφεραν αξιωματούχοι.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Α. Μίλερ, αρνήθηκε να σχολιάσει τις εσωτερικές συζητήσεις σχετικά με την πολιτική της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της έκθεσης του Μπλίνκεν μετά την επιστροφή του από το Κίεβο.

Ωστόσο, αξιωματούχοι που συμμετείχαν στις διαβουλεύσεις είπαν ότι η θέση του Μπλίνκεν είχε αλλάξει επειδή οι Ρώσοι είχαν ανοίξει ένα νέο μέτωπο στον πόλεμο, με καταστροφικά αποτελέσματα. Οι δυνάμεις της Μόσχας έχουν τοποθετήσει όπλα ακριβώς απέναντι από τα σύνορα από τη βορειοανατολική Ουκρανία και στοχεύουν το Χάρκοβο – γνωρίζοντας ότι οι Ουκρανοί θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν μόνο μη αμερικανικά drones και άλλα όπλα για να τους στοχοποιήσουν ως απάντηση.

Για μήνες, ο Ζελένσκι εξαπολύει επιθέσεις σε ρωσικά πλοία, πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και εργοστάσια ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά το κάνει σε μεγάλο βαθμό με μη επανδρωμένα αεροσκάφη ουκρανικής κατασκευής, τα οποία δεν διαθέτουν τη δύναμη και την ταχύτητα των αμερικανικών όπλων. Και όλο και περισσότερο, οι Ρώσοι καταρρίπτουν τα ουκρανικά drones και τους πυραύλους ή τους παρασύρουν, χάρη στις βελτιωμένες τεχνικές ηλεκτρονικού πολέμου.

Η Βρετανία, συνήθως σε συνεννόηση με την Ουάσιγκτον στη στρατηγική του πολέμου, έχει άρει αθόρυβα τους δικούς της περιορισμούς, έτσι ώστε τα συστήματα «Storm Shadow» να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να στοχεύσουν τη Ρωσία ευρύτερα.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Κάμερον, πρώην πρωθυπουργός, δήλωσε ότι η Ουκρανία «έχει το απόλυτο δικαίωμα να αντεπιτεθεί στη Ρωσία».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν τώρα το ενδεχόμενο εκπαίδευσης ουκρανικών στρατευμάτων εντός της χώρας, αντί να τους στείλουν σε ένα πεδίο εκπαίδευσης στη Γερμανία. Αυτό θα απαιτούσε την τοποθέτηση αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού στην Ουκρανία, κάτι που ο Μπάιντεν έχει απαγορεύσει μέχρι τώρα. Εγείρει το ερώτημα πώς θα αντιδρούσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες εάν οι εκπαιδευτές, οι οποίοι πιθανότατα θα έδρευαν κοντά στη δυτική πόλη Lviv, δέχονταν επίθεση. Οι Ρώσοι έχουν στοχοποιήσει περιοδικά το Lviv, αν και απέχει από τις κύριες περιοχές μάχης.

Σε συνέντευξή του στους New York Times αυτή την εβδομάδα, ο Ζελένσκι απέρριψε τους φόβους για κλιμάκωση, λέγοντας ότι ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε ήδη κλιμακώσει τον πόλεμο. Και θεώρησε απίθανο ο Πούτιν να εκπληρώσει ποτέ την απειλή του να εξαπολύσει πυρηνική επίθεση.

Ο Μπάιντεν και ορισμένοι από τους συμβούλους του δεν είναι σαφώς πεπεισμένοι. Τον περασμένο χρόνο είπαν ότι πιστεύουν ότι υπάρχει μια κόκκινη γραμμή εκεί έξω που θα εξαπολύει μια πιο σκληρή αντίδραση από τον Πούτιν. Απλώς δεν ξέρουν πού ακριβώς βρίσκεται ή ποια μπορεί να είναι η αντίδραση.

Διαβάστε επίσης:

Ευρωεκλογές 2024: Διασταύρωσαν τα ξίφη τους οι υποψήφιοι προέδροι της ΕΕ

Διαστημική αποστολή Euclid: Πέντε εντυπωσιακές όψεις του σύμπαντος – Τα πρώτα επιστημονικά δεδομένα – «Σημαντικό ορόσημο» (photos/video)

Έστησαν ρεμπέτικη συναυλία μέσα σε… ορθόδοξη εκκλησία στο Brighton – Έντονες αντιδράσεις (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 16.06.2024 16:36