search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 15:28
MENU CLOSE

«Ρεκόρ» στα έσοδα απ’ τον τουρισμό

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2295
17/8/2023
19.08.2023 06:15
TOURISTES
Eurokinissi

Τουριστικά έσοδα άνω των 20 δισ. ευρώ εκτιμούν ότι θα καταφέρει να εισπράξει το Δημόσιο μέχρι τον Οκτώβριο. Την ίδια ώρα η Εθνική Τράπεζα υπολογίζει ότι φέτος τα έσοδα θα ξεπεράσουν τα 21 δισεκατομμύρια ευρώ, από τα 18,2 δισ. της χρονιάς-ρεκόρ του 2019, παρά το γεγονός ότι βασικές αγορές, όπως η ρωσική και η ουκρανική, παραμένουν «κλειστές» λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου.

Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, βελτιωμένη είναι η εικόνα του τουρισμού στην Ελλάδα κατά πρώτο πεντάμηνο του 2023, με τις ταξιδιωτικές εισπράξεις να αυξάνονται κατά 30,7%, αγγίζοντας τα 3,2443 δισ. ευρώ. Παράλληλα, οι ταξιδιώτες από το εξωτερικό έφτασαν τα 2.512.800, κάτι που συνιστά αύξηση κατά 13,9% σε σχέση με πέρυσι.

Η εκτιμώμενη άνοδος του αριθμού των τουριστών θα οδηγήσει, όπως όλα δείχνουν, σε νέο ρεκόρ στα έσοδα, που επίσης αναμένεται φέτος, με μελέτη της Εθνικής Τράπεζας μάλιστα να ανεβάζει τον πήχη στα 21 δισ. ευρώ, από 18,2 δισ. ευρώ το 2019.

Θυμίζουμε ότι αύξηση κατά 67,9% εμφάνισαν και πέρυσι τα έσοδα από τον τουρισμό, σε σύγκριση με το 2021 και διαμορφώθηκαν στα 17,631 δισ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, αντανακλά την αύξηση της τουριστικής κίνησης κατά 89,3% καθώς ο αριθμός των επισκεπτών έφθασε τα 27,8 εκατομμύρια έναντι 14,7 εκατ. που ήταν το 2021.

Γεμάτοι και το φθινόπωρο

Μάλιστα για φέτος τα μηνύματα από τους νησιωτικούς και ηπειρωτικούς προορισμούς είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά, η πληρότητα αγγίζει το 100%, ενώ και οι φθινοπωρινές κρατήσεις παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Υψηλή, καταγράφεται και η αεροπορική κίνηση… Με βάση τα επίσημα στοιχεία, στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» τον Ιούλιο καταγράφηκε ολική επαναφορά στα προ πανδημίας νούμερα, με την επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο της Αθήνας να απογειώνεται στα 3,29 εκατ., αυξημένη κατά 16,1% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2022, αλλά και αυξημένη κατά 10,5% σε σχέση με το προπανδημικό έτος 2019.

Τόσο η εγχώρια όσο και η διεθνής επιβατική κίνηση υπερέβησαν τα επίπεδα του 2022 κατά 12,7% και 17,7% αντίστοιχα. Σε απόλυτους αριθμούς η κίνηση εσωτερικού ξεπέρασε για πρώτη φορά φέτος το 1 εκατ. και διαμορφώθηκε σε 1,03 εκατ. και η κίνηση εξωτερικού ανήλθε σε 2,26 εκατ.

Πρωταθλήτρια η Αθήνα

Πρωταθλήτρια αναδεικνύεται η Αθήνα, η οποία σπάει φέτος το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, έχοντας μόνο για τον Ιούλιο αύξηση στη διεθνή επιβατική κίνηση κατά 9,7% έναντι του ρεκόρ του 2019.

Περίπου το ίδιο ποσοστό αύξησης σε σχέση με το 2019 καταγράφει για τον Ιούλιο και το Νότιο Αιγαίο, με τα διεθνή αεροδρόμια της Μυκόνου, της Σαντορίνης, της Ρόδου, της Κω και της Καρπάθου.

Εντυπωσιακά είναι τα νούμερα από την Κρήτη, όπου ενδεικτικά το αεροδρόμιο του Ηρακλείου έσπασε το φράγμα των 800.000 ξένων επισκεπτών τον Ιούλιο.

Υψηλή ζήτηση για τoν Δεκαπενταύγουστο παρουσιάζουν, πέραν των νησιών, και οι προορισμοί στους οποίους οι επισκέπτες μεταβαίνουν με αυτοκίνητο.

Στην κορυφή των προτιμήσεων βρίσκονται περιοχές της Πελοποννήσου και της Χαλκιδικής, η Πάργα, η Καλαμάτα, η Μονεμβασιά και ο νομός Αχαΐας.

Τώρα σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις των ελληνικών τουριστικών γραφείων είναι ότι ο Αύγουστος θα κινηθεί σε πολύ καλύτερα επίπεδα έναντι του Ιουνίου και του Ιουλίου και, σε γενικές γραμμές, αναμένεται να διαμορφωθεί στο +20% σε σύγκριση με το 2022.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα τουριστικά γραφεία, βασικό κριτήριο για να κλείσουν πακέτα διακοπών Έλληνες και ξένοι είναι οι τιμές όπως ήταν αναμενόμενο.

Μειώνουν μέρες

Πιο συγκεκριμένα, οι τουρίστες μειώνουν τις ημέρες των διακοπών τους και είτε κόβουν μαχαίρι τις εξόδους, σε μια προσπάθεια να εξοικονομήσουν χρήματα, είτε μαγειρεύουν στο κατάλυμά τους, και αν αντέχει ο προϋπολογισμός τους μία έξοδο, αυτή περιορίζεται στα σαφώς πιο οικονομικά μαγαζιά γρήγορου φαγητού παρά στην… πολυτέλεια ενός εστιατορίου.

Άλλωστε το μπαράζ της ακρίβειας έχει πλήξει πανευρωπαϊκά τα νοικοκυριά, γεγονός που έχει άμεση επίπτωση στην τουριστική μηχανή.

Ζόρια στην εστίαση

Ο κλάδος που κυρίως πληρώνει το μάρμαρο του φαύλου κύκλου της ανόδου των τιμών είναι η εστίαση. Έτσι, αν και οι εκτιμήσεις είναι αισιόδοξες από τους ιθύνοντες, δεν αποτυπώνονται στα έσοδα των τουριστικών επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τους επιχειρηματίες της εστίασης, οι καταναλώσεις καταγράφουν ιδιαίτερα χαμηλές πτήσεις. Ενδεικτικά, στην Αττική, όπως ανέφερε πρόσφατα ο πρόεδρος εστιατόρων του λεκανοπεδίου, υπάρχει πτώση στην κατανάλωση περίπου 20%.

Αλλά και στα νησιά η εικόνα δεν είναι καλύτερη. Ξένοι τουρίστες και Έλληνες επισκέπτες μειώνουν τα γεύματα που κάνουν στα εστιατόρια, προκειμένου να μπορέσουν να πληρώσουν τις διακοπές τους και να τα βγάλουν πέρα.

Την κατάσταση περιγράφει ο Νίκος Γιαννακάς, πρόεδρος εστίασης Μυτιλήνης (Ασπίδα), ο οποίος ανέφερε ότι ο κλάδος είναι υπέρ της μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα.

«Θα έπρεπε να είχαμε μειώσει κι εμείς την τιμή, αλλά κι εμείς έχουμε απορροφήσει αυξήσεις, γιατί υπάρχουν αυξήσεις 50%. Η επισκεψιμότητα είναι πάνω, αλλά οι καταναλώσεις και ο τζίρος είναι κάτω. Αυτό οφείλεται στο μικρότερο πορτοφόλι που έχουν τουρίστες και επισκέπτες. Καταναλώνουν λιγότερο στα εστιατόρια. Θα πάνε μόνο στο εστιατόριο και δεν θα πάνε στο μπαρ. Αυτό παρατηρείται περισσότερο τις βραδινές ώρες».

Από την πλευρά του, με τα παραπάνω συμφώνησε και ο Ευριπίδης Γκόγκος, αντιπρόεδρος εστιατόρων. Οι τουρίστες χαλάνε τα απολύτως απαραίτητα για τη διαμονή και το φαγητό τους.
«Ο πελάτης έρχεται, παίρνει το απαραίτητο ένα πιάτο, χωρίς να προχωρήσει σε ένα επιδόρπιο καλό ή ένα καλό μπουκάλι κρασί. Εμείς περάσαμε και δύσκολα τώρα με τις φωτιές, έχουμε μια μείωση τζίρου στο 30% μέσα στον Αύγουστο, καταλαβαίνετε, έρχονται αυτοί που μας ξέρουν για χρόνια. Ελπίζουμε μέχρι το τέλος του Αυγούστου να έχουμε επανέλθει στα προηγούμενα επίπεδα».

Ένα άλλο γεγονός που καταγράφεται στα συμπεράσματα αυτής της τουριστικής χρονιάς είναι ότι η μεγάλη άνοδος των τιμών σε διαμονή, εστίαση και συγκοινωνίες στρέφει τον τουρισμό σε ανταγωνιστικές χώρες στη Μεσόγειο, όπως η Τουρκία, που μέσω της υποτίμησης των νομισμάτων τους προωθούν «φθηνά πακέτα».

Συγκεκριμένα η Τουρκία έχει μέχρι τώρα μια πολύ καλή τουριστική χρονιά με δεκάδες εκατομμύρια επισκέπτες να καταφτάνουν στη χώρα ξοδεύοντας κατά μέσο όρο 100 δολάρια ο καθένας ανά διανυκτέρευση. Η συμφέρουσα ισοτιμία της λίρας για τους ξένους, η προτίμηση που δείχνουν Ευρωπαίοι, περιλαμβανομένων και Ρώσων, αλλά και τουρίστες από τη Μέση Ανατολή και οι προσφορές έχουν εκτοξεύσει τον τουρισμό στην Τουρκία, γεμίζοντας τον κορβανά όσων δραστηριοποιούνται στον κλάδο αλλά και τα δημόσια ταμεία.

Διαβάστε επίσης:

Θα λερώσουν τα χέρια τους;

Η κούρσα της διαδοχής και ο «θερμός» Αύγουστος του ΣΥΡΙΖΑ

ΠΑΣΟΚ: Πού είναι το… «επιτελικό κράτος»;

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 15:28