search
ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 20:19
MENU CLOSE

«Τα σπάνε» οι κρατήσεις τύπου Airbnb στη χώρα μας – Οι γειτονιές ξαναζωντανεύουν αφού ξεφυτρώνουν και πάλι μικρές επιχειρήσεις

15.08.2023 06:21
airbnb-new

«Εκτοξεύθηκαν» φέτος το καλοκαίρι οι κρατήσεις σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, με τους τουρίστες να προτιμούν τη λύση τύπου Airbnb ως αποτέλεσμα της γενικότερης αύξησης του κόστους ζωής.

Μάλιστα σύμφωνα με τους ειδικούς που δραστηριοποιούνται σε τέτοιου είδους ενοικιάσεις, οι ταξιδιώτες έκλεισαν τις διακοπές τους με γνώμονα το κόστος… Γι αυτό και το 80% των πελατών προτίμησε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης (τύπου Airbnb) έναντι των ξενοδοχείων. Πρόκειται για οικογένειες που διαθέτουν περιορισμένο budget.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τις μετρήσεις Διαχειριστών Ακινήτων, για διανυκτερεύσεις η ζήτηση για καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης αυξήθηκε κατά 50,5% τον Ιούνιο του 2023 σε σχέση με πέρσι, ενώ η προσφορά αυξήθηκε μόνο κατά 13,3%, σύμφωνα με τα στοιχεία της AirDNA, υπάρχουν 105.000 ακίνητα στις πλατφόρμες Airbnb και Vrbo, ωθώντας την πληρότητα επίσης σε άνοδο κατά 14,6%.

Την ίδια ώρα, η μέση τιμή διανυκτέρευσης, αυξήθηκε κατά 18% και σκαρφάλωσε στα 227 ευρώ, που αποτελεί την πιο ακριβή τιμή σε 20 ευρωπαϊκές χώρες.

Σε ότι αφορά τώρα τις ημέρες γύρω από τον δεκαπενταύγουστο αυτές κατέγραψαν, αύξηση της ζήτησης σχεδόν 500% υψηλότερα από την αύξηση της προσφοράς σε σχέση με το 2019, ενώ οι προκρατήσεις είναι άκρως εντυπωσιακές, αγγίζοντας το 95%-99% στο σύνολο των πλέον δημοφιλών προορισμών.

Παράλληλα, η Ελλάδα – στο ίδιο επίπεδο με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο – καταγράφει 16% άνοδο στις διανυκτερεύσεις και για τους επόμενους έξι μήνες σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Οι τουρίστες που διέμεναν σε τέτοιου είδους καταλύματα προτίμησαν την Αττική και ειδικότερα δέκα περιοχές γύρω από το κέντρο της Αθήνας, όπως το Κουκάκι, το Θησείo, η Πλάκα, το Κολωνάκι το Σύνταγμα κ.α..

Η τιμή ανά διανυκτέρευση σε κατάλυμα της Airbnb στις παραπάνω περιοχές κυμαίνεται από 40 ευρώ έως 260 ευρώ και αφορά διαμέρισμα με σαλόνι, υπνοδωμάτιο, κουζίνα και μπάνιο.

Σε ότι αφορά τα νησιά τώρα οι προκρατήσεις στην πλατφόρμα Airbnb για το πενθήμερο του Δεκαπενταύγουστου αγγίζουν το 95% στην Ύδρα και το 96% στις Σπέτσες. Στη Πάρο οι προκρατήσεις για το χρονικό διάστημα όσον αφορά την πλατφόρμα Airbnb, αγγίζουν το 94%. Στη Σκιάθο, τη Σκόπελο, την Κύθνο και την Πάτμο, οι προκρατήσεις αγγίζουν το 99%.

Το μικρότερο ποσοστό προκρατήσεων καταγράφεται στη Μύκονο, ενώ στη Σαντορίνη οι προκρατήσεις για τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου αγγίζουν το 95%. Η Νάξος και το φετινό καλοκαίρι κερδίζει τις εντυπώσεις στις Κυκλάδες.

Στα ύψη έχει εκτοξευτεί η ζήτηση φέτος το Δεκαπενταύγουστο στους λιγότερο δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς.

Το οικονομικό αυτό φαινόμενο πάντως φέρνει και γκρίνια στους ιδιοκτήτες των πολυκατοικιών αφού δεν είναι λίγοι αυτοί θεωρούν ότι θίγονται τα δικαιώματα τους με την συγκεκριμένη χρήση, ενώ άλλοι τρίβουν τα χέρια τους από την εξέλιξη διότι, όπως υποστηρίζουν οι γειτονιές ξαναζωντανεύουν, αφού ξεπηδούν σαν τα μανιτάρια κάθε λογής μικρές επιχειρήσεις γύρω από τέτοιου είδους καταλύματα, που σκοπό έχουν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των τουριστών.

Όπως και να έχει ο κανονισμός πολυκατοικίας είναι το κείμενο που ρυθμίζει τις σχέσεις των συνιδιοκτητών και γενικά την λειτουργία της πολυκατοικίας. Το κείμενο αυτό είναι μέρος του συμβολαίου που ο κάθε ιδιοκτήτης υπογράφει κατά την αγορά κάθε ιδιοκτησίας.

Εάν στον κανονισμό της πολυκατοικίας απαγορεύεται η ενοικίαση διαμερισμάτων για μικρά χρονικά διαστήματα, που βάση των σημερινών δεδομένων θα μπορούσε να αντιστοιχεί στη βραχυχρόνια μίσθωση, η λύση για τους συνιδιοκτήτες της πολυκατοικίας που δεν επιθυμούν – δεν θέλουν να επιτρέπουν σε ιδιοκτήτη διαμερίσματος το καθεστώς βραχυχρόνιας μίσθωσης, μπορούν να επικαλεστούν τον σχετικό όρο του κανονισμού, αν δεν υπάρχει αυτή η απαγόρευση τότε δεσμεύεται το σύνολο των ιδιοκτητών.

Αλλωστε και σύμφωνα με την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων), η μίσθωση του ακινήτου ορίζεται ως βραχυχρόνια στο πλαίσιο της οικονομίας διαμοιρασμού και αφορά μισθώσεις ακινήτων που συνάπτονται μέσω των ψηφιακών πλατφορμών για συγκεκριμένη χρονική διάρκεια, μικρότερη του έτους και όταν δεν παρέχονται άλλες υπηρεσίες πλην της διαμονής και της παροχής κλινοσκεπασμάτων.

Διαβάστε επίσης:

e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» πληρωμών μέχρι την Παρασκευή (18/8)

Τον ανήφορο ο πληθωρισμός

Συντάξεις: Πώς θα χορηγούνται σε όσους ασφαλισμένους έχουν χρέη – Έρχεται έλεγχος περιουσίας και τραπεζικών λογαριασμών

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 20:19