search
ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 13:31
MENU CLOSE

Τον ανήφορο ο πληθωρισμός

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2294
10-08-2023
14.08.2023 06:04
supermarket_times-new

Στο 2,5% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούλιο, ενώ τον Ιούνιο ήταν στο 1,8%, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ.

Την ίδια ώρα ο δείκτης της διατροφής παρουσίασε νέα άνοδο – έστω και οριακή – και διαμορφώνεται πλέον για τον Ιούλιο στο 12,3%, από 12,2% που ήταν τον Ιούνιο. Ωστόσο αν σκεφτεί κανείς ότι ο πληθωρισμός στα τρόφιμα είναι ασταμάτητος εδώ και 17 συνεχόμενους μήνες αντιλαμβάνεται ότι τα νοικοκυριά είναι με την… πλάτη στον τοίχο, μειώνοντας την κατανάλωση, λόγω συμπίεσης του διαθέσιμου εισοδήματός τους.

Και ο λόγος είναι ότι οι τιμές των τροφίμων και των βασικών ειδών καθημερινής ανάγκης είναι πλέον απλησίαστες για τα ελληνικά νοικοκυριά. Σύμφωνα δε με τη Eurostat, στην Ελλάδα καταγράφηκε τον Ιούνιο του 2023 η μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση στις τιμές των τροφίμων μεταξύ των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αύξηση της τάξης του 3,5%.

Η ακρίβεια αυτόν τον μήνα οφείλεται και στις ανατιμήσεις σε φρούτα και λαχανικά λόγω της ελλιπούς παραγωγής, στα γαλακτοκομικά αλλά και στο ελαιόλαδο!

Σε ετήσια βάση οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν σε φρούτα, κατά 19,4%, ακολουθούμενες από τα λαχανικά με άνοδο 15,5%, τα γαλακτοκομικά στο +14,4%, το κρέας με ενίσχυση 10,9%, ενώ 10,6% υψηλότερα κινήθηκε η τιμή για το λάδι.

Μάλιστα ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας Απόστολος Ραυτόπουλος τονίζει ότι ακόμα και «ο τενεκές λάδι από το χωριό» από 80 ευρώ που κόστιζε πέρυσι στον καταναλωτή φέτος θα ξεπεράσει τα 150 ευρώ, ενώ σημειώνει με νόημα ότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται «Ιταλοί έμποροι», οι οποίοι «χθες αγόρασαν από την Ηλεία ελαιόλαδο έναντι 11,36 ευρώ». Γεγονός που σημαίνει ότι όσα προϊόντα χρησιμοποιούν ως παράγωγο το ελαιόλαδο αναμένεται να επηρεαστούν.

Το μόνο ίσως θετικό στοιχείο είναι ότι ο πληθωρισμός στη σύγκριση μήνα με μήνα, δηλαδή του Ιουλίου σε σχέση με τον Ιούνιο του 2023, παρουσιάζει οριακή μείωση της τάξεως του 1,1%.

Την ίδια ώρα οι τιμές στις πρώτες ύλες συνεχίζουν να «πετάνε», ενώ το κόστος των αγροτικών πρώτων υλών παραμένει σε υψηλά επίπεδα διεθνώς, με τις τιμές στα νωπά φρούτα στη χώρα μας να έχουν αυξηθεί κατά 25% το δίμηνο Μαΐου – Ιουνίου.

Στην προσπάθεια να εξηγηθεί το φαινόμενο των ανατιμήσεων που συνεχίζονται ακάθεκτα οι εκτιμήσεις των ειδικών κάνουν λόγο για υπέρμετρα κέρδη επιχειρήσεων που κερδοσκοπούν ως αιτία αργής αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού. Μάλιστα τον ονομάζουν και πληθωρισμό της απληστίας, ή αλλιώς greedflation. Πρόκειται για φαινόμενο που ανώτατοι αξιωματούχοι των οικονομικών επιτελείων έχουν αρχίσει να αναγνωρίζουν ως μία από τις αιτίες που σπρώχνει τις τιμές προς τα πάνω.

Ωστόσο είναι φανερό ότι δεν επεμβαίνουν για να λύσουν το πρόβλημα διότι η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια διευκολύνουν και το κράτος να έχει φορολογικά υπερέσοδα, για να μπορεί στη συνέχεια να επιστρέφει ένα μικρό μόνο τμήμα τους στους πολίτες διαφημίζοντας την πολιτική τους ως «κοινωνική».

Διαβάστε επίσης:

Η αλήθεια για την παραοικονομία

Σοκάρουν ξανά οι τεράστιες αυξήσεις στα τρόφιμα

Μαύρη τρύπα το Καζίνο Λουτρακίου – Γιατί η Επιτροπή Παιγνίων προστατεύει παρανόμως μια φαλιρισμένη επιχείρηση;

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 13:30