search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 13:50
MENU CLOSE

Τέρας του Λοχ Νες: Στο κυνήγι της Νέσι – Τεράστια επιχείρηση για τον εντοπισμό της (video)

21.08.2023 11:49
loch_ness_monster_new

Με drones και συστήματα εντοπισμού ήχων, εκατοντάδες εθελοντές από όλο τον κόσμο συμμετέχουν φέτος στο μεγάλο «κυνήγι» για το Τέρας του Λοχ Νες.

Έχουν περάσει 90 χρόνια αφότου η Άλντι Μακέι, διευθύντρια του ξενοδοχείου Drumnadrochit, μπήκε φουριόζα στο μπαρ του ξενοδοχείου για να πει στους ιδιοκτήτες ότι μόλις είχε δει ένα «θαλάσσιο τέρας» στη Λίμνη Λοχ Νες.

Η μαρτυρία καταγράφηκε από την εφημερίδα Inverness Courier σε ένα ρεπορτάζ «ειδικού ανταποκριτή» και έτσι άρχισε να χτίζεται ο σύγχρονος μύθος για ένα μοναδικό τέρας που έχει επιβιώσει στα βάθη της λίμνης.

Με την συμπλήρωση 90 χρόνων από αυτή την πρώτη μαρτυρία, εκατοντάδες ερασιτέχνες «κυνηγοί» του τέρατος συγκεντρώνονται στο Λοχ Νες στο μεγαλύτερο οργανωμένο κυνήγι για τον εντοπισμό του μυστηριώδους τέρατος, που έχει γίνει γνωστό ως «Νέσι». Είναι η μαζικότερη συγκέντρωση των «κυνηγών» της Νέσι εδώ και 50 χρόνια, οργανώνεται από το Κέντρο Λοχ Νες και θα διαρκέσει δύο ημέρες. Το Κέντρο Λοχ Νες εδρεύει στο ξενοδοχείο όπου εργαζόταν η Άλντι Μακέι, η οποία έκανε την πρώτη αναφορά για το «Τέρας».

Εθελοντές από όλο τον κόσμο έχουν δηλώσει συμμετοχή, κάποιοι από αυτούς διαδικτυακά, με στόχο τον εντοπισμό οποιουδήποτε ίχνους θα μπορούσε να συνδεθεί με τη Νέσι.

Σε συνεργασία με την εθελοντική ερευνητική ομάδα «Loch Ness Exploration», στο κυνήγι αυτό θα χρησιμοποιηθούν για πρώτη φορά υπερσύγχρονα μηχανήματα, όπως drones με θερμικές κάμερες που θα καταγράφουν κάθε κίνηση στην επιφάνεια της λίμνης και υδρόφωνα που μπορούν να εντοπίζουν ήχους κάτω από την επιφάνεια.

Εδώ και δεκαετίες επιστήμονες και ερασιτέχνες ερευνητές έχουν κάνει προσπάθειες να εντοπίσουν ένα μεγάλο ψάρι που ζει στην βάθους 230 μέτρων λίμνη ή κάποιο πλάσμα που μοιάζει με τον προϊστορικό πλαισιόσαυρο, αλλά τα αποτελέσματα είναι πενιχρά.

Ενθουσιασμός σε όλο τον κόσμο

Ο Άλαν Μακίνα, εκπρόσωπος της οργάνωσης «Loch Ness Exploration», θα συντονίζει τους ερασιτέχνες ερευνητές για τον τρόπο δράσης. «Πάντα στόχος μας είναι να εντοπίζουμε, μελετούμε και αναλύουμε κάθε είδους αλλαγή στην φύση και φαινόμενα που ίσως είναι πιο περίπλοκα για να εξηγηθούν», δήλωσε ο Άλαν Μακίνα. Πρόσθεσε ότι με τη διοργάνωση μίας τόσο μεγάλης εξερεύνησης στόχος είναι να αναζωπυρωθεί το ενδιαφέρον για την λίμνη και η συγκέντρωση νέων στοιχείων για το μυστήριο που πιστεύεται ότι κρύβει.

Όπως είναι φυσικό η διοργάνωση μιας τέτοιας εξερεύνησης έχει προκαλέσει ενθουσιασμό σε όλο τον κόσμο και όλα τα δωμάτια των ξενοδοχείων που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή έχουν κλειστεί. Η περιοχή του Λοχ Νες έχει πολλά περισσότερα να προσφέρει στους επισκέπτες πέραν της Νέσι, καθώς η φύση είναι μοναδική.

Οι ρίζες του μύθου της Νέσι

Πριν από την Άλντι Μακέι, υπήρχαν κι άλλες αναφορές για το μυθικό τέρας της λίμνης. Η πρώτη εντοπίζεται στον μεσαίωνα, όταν ένας Ιρλανδός μοναχός ανέφερε ότι είχε δει ένα «θαλάσσιο τέρας» στον Ποταμό Νες, που πηγάζει από την λίμνη.

Χρειάστηκε να περάσουν αιώνες για να φτάσουμε στο 1933 και στην μαρτυρία της Άλντι Μακέι και στο δημοσίευμα της Inverness Courier, που περιέγραφε ένα «πλάσμα που μοιάζει με φάλαινα». Την ίδια χρονιά, ο Τζορτζ Σπάισερ δήλωσε στην ίδια εφημερίδα ότι είχε δει «το πιο παράξενο είδος ζώου», καθώς βρισκόταν σε παραλίμνιο δρόμο με το αυτοκίνητό του και το παρατήρησε να εξαφανίζεται στα νερά της λίμνης. Η Μακέι αργότερα παραδέχτηκε ότι είχε ακούσει τον μεσαιωνικό μύθο για ένα «τέρας», πριν υποστηρίζει τα όσα δημοσίευσε η εφημερίδα.

Στη δεκαετία του 1940 το «Τέρας του Λοχ Νες» απέκτησε όνομα και έγινε γνωστό ως «Νέσι».

Στη δεκαετία του 1960 ιδρύθηκε το Γραφείο Ερευνών Λοχ Νες και το 1972 έγινε η μαζικότερη μέχρι σήμερα ερευνητική αποστολή.

Το 1987 έγινε η επιχείρηση «Deepscan», όπου χρησιμοποιήθηκαν ηχοεντοπιστικά στον βυθό και οι ερευνητές υποστήριξαν ότι εντόπισαν «άγνωστο αντικείμενο με ασυνήθιστο μέγεθος και δύναμη».

Το 2018 μία διεθνής ομάδα ερευνητών από τα πανεπιστήμια του Όταγκο, της Κοπεγχάγης και του Χουλ έκαναν έρευνα DNA στην λίμνη, ψάχνοντας για ίχνη από ασυνήθιστα είδη και ανακοίνωσαν ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για κάποιο μεγάλο ζώο, όπως αυτό που περιγράφεται ως το «Τέρας».

Παρά την έλλειψη επιστημονικής επιβεβαίωσης, ο μύθος για «το Τέρας το Λοχ Νες» είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς στην σκωτσέζικη παράδοση και στηρίζει ένα μεγάλο μέρος της τουριστικής βιομηχανίας στην ευρύτερη περιοχή, αφού χιλιάδες άνθρωποι την επισκέπτονται κάθε χρόνο ελπίζοντας ότι θα γίνουν μάρτυρες μιας νέας εμφάνισης της Νέσι.

Διαβάστε επίσης:

Στην Κύπρο προσεχώς ο Μπομπ Μενέντεζ

Τραγωδία στη Βραζιλία: Νεκροί 7 φίλαθλοι της Κορίνθιανς σε τροχαίο

Ολλανδία και Δανία εξοπλίζουν με F-16 το Κίεβο – Ζελένσκι: «Ιστορική συμφωνία»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 13:49