search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 01:29
MENU CLOSE

Βαυαρία: Σάλος με τον υπουργό Οικονομίας – «Όποιος κοροϊδεύει τα θύματα του Άουσβιτς απαγορεύεται να έχει ευθύνες στη χώρα μας»

27.08.2023 01:20
hubert-aiwanger

Αναστάτωση επικρατεί στη Βαυαρία μετά την καταγγελία σε βάρος του υπουργού Οικονομίας για αντισημιτισμό.

Υψηλόβαθμοι γερμανοί πολιτικοί αξιωματούχοι κάλεσαν τον δεύτερο στην ιεραρχία της βαυαρικής κυβέρνησης να «δώσει εξηγήσεις» μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε από δημοσιεύματα εφημερίδων σύμφωνα με τα οποία είχε συντάξει αντισημιτικό φυλλάδιο όταν ήταν μαθητής λυκείου.

«Όποιος κοροϊδεύει τα θύματα του Άουσβιτς απαγορεύεται να έχει ευθύνες στη χώρα μας» έγραψε η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ στον λογαριασμό της στην πλατφόρμα X. «Είναι επιτακτική ανάγκη να χυθεί άπλετο φως σε αυτές τις βαριές κατηγορίες», επισήμανε.

Το περιεχόμενο του κειμένου, που δημοσιεύει η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, είναι «απάνθρωπο, εντελώς απεχθές», αντέδρασε από την πλευρά του στην ίδια εφημερίδα ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ, μεσούσης της εκστρατείας για τις περιφερειακές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου.

Ο Χούμπερτ Αϊβάνγκερ, δεύτερος στην ιεραρχία της περιφερειακής κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας, οφείλει «απλά να ξεκαθαρίσει τα πράγματα και να τα εξηγήσει δημόσια», δήλωσε ο Ζέντερ.

«Αστειευόταν για το Άουσβιτς»

Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε σήμερα, η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Χούμπερτ Αϊβάνγκερ, 52 ετών, και αρχηγός του κόμματος Ελεύθεροι Ψηφοφόροι, το οποίο συμμάχησε με τους Βαυαρούς συντηρητικούς του CSU, έγραψε ένα αντισημιτικό φυλλάδιο στο λύκειο τη σχολική χρονιά 1987-88, το οποίο και διένειμε στο σχολείο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το φυλλάδιο αστειευόταν για το στρατόπεδο θανάτου του Άουσβιτς, όπου οι ιστορικοί εκτιμούν ότι οι Ναζί εξόντωσαν 1,1 εκατομμύριο ανθρώπους, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων ήταν Εβραίοι.

Το κείμενο, που δημοσίευσε η εφημερίδα, αφορούσε διαγωνισμό που διοργανώθηκε για τη γερμανική ιστορία.

Ο συντάκτης καλούσε σε συμμετοχή σε έναν διαγωνισμό για να προσδιοριστεί «Ποιος είναι ο μεγαλύτερος προδότης της πατρίδας».

Οι υποψήφιοι καλούνται να παρουσιαστούν «στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου για συνέντευξη για δουλειά», αναφέρεται μεταξύ άλλων. Το πρώτο βραβείο είναι «μια δωρεάν πτήση μέσω της καμινάδας του στρατοπέδου του Άουσβιτς». Ένα άλλο είναι «διαμονή ισόβια σε ομαδικό τάφο».

Οι μάρτυρες που επικαλείται η εφημερίδα, οι οποίοι θέλησαν να μην κατονομαστούν, είπαν ότι ο Αϊβάνγκερ δεν είχε αρνηθεί τότε την πατρότητα του κειμένου και είχε «τιμωρηθεί», χωρίς να αποβληθεί από το λύκειο.

«Απεχθές και απάνθρωπο το άρθρο – Δεν το συνέταξα εγώ»

Ο ενδιαφερόμενος αρνήθηκε εκ νέου σήμερα ότι ήταν ο συντάκτης του φυλλαδίου. «Δεν συνέταξα το συγκεκριμένο έγγραφο και θεωρώ το περιεχόμενό του απεχθές και απάνθρωπο», είπε, μέσω εκπροσώπου. «Γνωρίζω τον συντάκτη του εγγράφου, θα δώσει εξηγήσεις ο ίδιος», πρόσθεσε

Εάν οι κατηγορίες αποδειχθούν ακριβείς, θα είναι «απαράδεκτο» ο Αϊβάνγκερ να διατηρήσει τα καθήκοντά του, δήλωσε ο Φέλιξ Κλάιν, ο επίτροπος της γερμανικής κυβέρνησης, αρμόδιος για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού, στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Bild. «Τέτοια απάνθρωπα σχόλια για τα θύματα του Ολοκαυτώματος δεν πρέπει να αρθρώνονται από κανέναν – ούτε καν από νέους», πρόσθεσε ο Κλάιν. «Αυτή πρέπει να είναι η συναίνεση όλων των δημοκρατικών κομμάτων», κατέληξε.

Διαβάστε επίσης:

Τέρας του Λοχ Νες: Σε εξέλιξη η μεγαλύτερη επιχείρηση των τελευταίων 50 χρόνων – Με drones και υδρόφωνο ψάχνουν τη «Νέσι»

Σοκ στην Ινδία: Δασκάλα έβαλε μαθητές της να χαστουκίσουν μουσουλμάνο συμμαθητή τους (Video)

Θάνατος Πριγκόζιν: Οι ρωσικές αρχές ανακρίνουν τον μηχανικό του Embraer – Τι είπε η διαχειρίστρια του αεροσκάφους

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 01:15