search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 03:34
MENU CLOSE

«Μαστιγώνει» τη Φλόριντα ο τυφώνας «Ιντάλια»: Δύο νεκροί, χιλιάδες νοικοκυριά χωρίς ρεύμα – Πλημμύρες και καταστροφές (Videos)

30.08.2023 19:34
florida2-new

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε τροχαία δυστυχήματα που οφείλονται στα ακραία καιρικά φαινόμενα στη Φλόριντα, η οποία πλήττεται από τον τυφώνα Ιντάλια, ανακοίνωσε η Τροχαία Αυτοκινητοδρόμων της πολιτείας αυτής.

Το πρώτο δυστύχημα σημειώθηκε στην κομητεία Πάσκο, όταν ένας 40χρονος άνδρας έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου του, το οποίο έπεσε σε ένα δέντρο. Στην Αλάτσουα, ένας 59χρονος που οδηγούσε ένα Toyota Tacoma έριξε το όχημά του σε δέντρα ενώ στην περιοχή έπεφτε καταρρακτώδης βροχή.

Στο μεταξύ ο τυφώνας υποβαθμίστηκε στην κατηγορία 1 της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμπσον και κινείται προς τη νότια Τζόρτζια, σύμφωνα με τo πιο πρόσφατο δελτίο του Εθνικού Κέντρου Τυφώνων (NHC). Το μάτι του τυφώνα βρίσκεται περίπου 20 χιλιόμετρα νότια-νοτιοανατολικά της Βαλντόστα.

Ο τυφώνας συνοδεύεται από ανέμους που πνέουν με ταχύτητα 150 χιλιομέτρων την ώρα αλλά προβλέπεται ότι θα υποβαθμιστεί περαιτέρω, σε τροπική καταιγίδα, κατά τη διάρκεια της νύχτας, όσο θα κινείται κατά μήκος των ακτών της Νότιας και της Βόρειας Καρολίνας.

Σαρωτικό το πέρασμα του τυφώνα

Σαρωτικό είναι το πέρασμα του τυφώνα Ιντάλια στις ΗΠΑ, ο οποίος συνεχίζει να διασχίζει τη δυτική και βόρεια Φλόριντα προκαλώντας πολλές καταστροφές σε σπίτια και περιουσίες.

Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη στην πόλη Hudson, στην περιοχή Pascoe County, η οποία έχει πλημμυρίσει και ένας ικανός αριθμός κατοίκων έχει παγιδευτεί μέσα στα σπίτια του.

Η περιοχή είχε εκκενωθεί, ωστόσο κάποιοι αποφάσισαν να παραμείνουν στις ιδιοκτησίες τους και πλέον κινδυνεύουν από τη στάθμη του νερού, που έχει ανέβει σε εξαιρετικά επικίνδυνα επίπεδα.

Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων, ο τυφώνας Idalia έφτασε στη στεριά στο Big Bend της Φλόριντα και προειδοποιεί για «καταστροφική καταιγίδα και καταστροφικοί άνεμοι σε εξέλιξη».

Γέφυρες που συνδέουν πόλεις έκλεισαν λόγω των πλημμυρών, ενώ και η Disneyland στο Ορλάντο έμεινε κλειστή για λόγους ασφαλείας.

Xιλιάδες νοικοκυριά χωρίς ρεύμα

Πάνω από 264.000 νοικοκυριά παραμένουν από το πρωί χωρίς ρεύμα, ενώ η μετακίνηση στα δυτικά και τα βόρεια της Φλόριντα, είναι σχεδόν αδύνατη.

Το Σένταρ Κι έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές, καθώς σπίτια ισοπεδώθηκαν, ενώ κάποια… παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά, αφού ο τυφώνας πέρασε εκεί με ταχύτητα που «άγγιξε» τα 200 χλμ ανά ώρα.

Φόβοι για καταστροφικές καταιγίδες

Ο τυφώνας αναμένεται να προκαλέσει καταστροφικές καταιγίδες, δημιουργώντας κύματα ύψους σχεδόν τριών μέτρων, κατά μήκος της ακτής του Κόλπου.

Mάλιστα, οι μετεωρολόγοι εκφράζουν φόβους για πλημμύρες στη Φλόριντα, τη νότια Τζόρτζια και ορισμένες περιοχές της Νότιας Καρολίνας. Από την άλλη ο κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας Χένρι Μακ Μάστερ κήρυξε χθες, 29/8, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην πολιτεία.

Σχεδόν 4.500 άνθρωποι μένουν σε καταφύγια του Ερυθρού Σταυρού στις περιοχές που πλήττονται από τον τυφώνα. Σε ένα καταφύγιο στο Λάργκο της Φλόριντα, λίγο βόρεια της Αγίας Πετρούπολης, έχουν καταφύγει 442 άνθρωποι, σύμφωνα με διαδικτυακά στοιχεία του Ερυθρού Σταυρού.

Ο Ερυθρός Σταυρός λειτουργεί αυτή τη στιγμή περισσότερα από 100 καταφύγια στις περιοχές της καταιγίδας.

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον Ντε Σάντις λέει ότι αναμένονται καταιγίδες ύψους 4,8 μέτρων σε ορισμένες περιοχές καθώς οι σφοδροί άνεμοι σπρώχνουν το θαλασσινό νερό προς την ενδοχώρα.

Σε 28 από τις 67 κομητείες της Φλόριντα έχει δοθεί εντολή εκκένωσης, κυρίως κατά μήκος της άνω ακτής του Κόλπου της πολιτείας.

Πρόκειται για τον τέταρτο ισχυρό τυφώνα που πλήττει τη Φλόριντα τα τελευταία τέσσερα χρόνια, μετά την Ίρμα το 2017, τον Μάικλ το 2018 και τον Ιαν, που έφτασε στην κατηγορία 5, τον Σεπτέμβριο. Λόγω του Ίαν έχασαν τη ζωή τους σχεδόν 150 άνθρωποι στη νοτιοδυτική Φλόριντα, ενώ προκλήθηκαν και σοβαρές υλικές ζημιές.

Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι η ένταση των καταιγίδων θα αυξάνεται καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Στο έλεος του τυφώνα Ιντάλια η Φλόριντα – Σε συναγερμό οι αρχές (Videos)

Ο Τραμπ… «ραπάρει» μέσω της τεχνολογίας AI και «σαρώνει» στο iTunes (Video)

Πραξικόπημα στην Γκαμπόν: Πέντε στοιχεία για τη χώρα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 00:58