search
ΠΕΜΠΤΗ 23.05.2024 17:49
MENU CLOSE

Αυστραλία: Ένα ιδιωτικό νησί που κοστίζει όσο ένα… διαμέρισμα στο Σίδνεϊ – Η νέα τάση στη χώρα και ο… Ροβινσώνας Κρούσος (photos/videos)

01.09.2023 15:52
tempe-island_australia_0109_1920-1080_new
credit: australianislands.com.au

Ο Μπιλ και η Μπάρμπαρα Κόλιερ αποφάσισαν το 1985 να αγοράσουν το δικό τους μερίδιο στον… παράδεισο, όταν είδαν μία διαφήμιση στην Courier Mail, για την πώληση μιας νησίδας έναντι μόλις 120.000 δολαρίων.

Η Μπάρμπαρα ήταν δημόσια υπάλληλος και ο Μπιλ καθηγητής στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ, ένα ζευγάρι μεσαίου εισοδήματος. Αποφάσισαν να αγοράσουν το νησάκι Τεμπλ στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους στο καλύτερο δυνατό φυσικό περιβάλλον.

«Πηγαίναμε εκεί σε όλες τις σχολικές αργίες και τις διακοπές. Ήταν σπουδαίο μέρος. Τα παιδιά μεγάλωναν στην άγρια φύση, μάθαιναν να ψαρεύουν, να κολυμπούν, να οδηγούν. Ήταν η απομόνωση που μας έδινε τη δυνατότητα να κάνουμε αυτά που θέλαμε. Μας προκαλούσε σοκ όταν βλέπαμε κάποιον να έρχεται στην ακτή με σκάφος», λέει η Μπάρμπαρα.

Το νησάκι Τεμπλ έμεινε στην ιδιοκτησία της οικογένειας Κόλιερ 30 χρόνια και τώρα διατίθεται προς πώληση. Στην Αυστραλία έχει γίνει μόδα να ζει κάποιος σαν τον Ροβινσώνα Κρούσο, πολλοί ψάχνουν να αγοράσουν ιδιωτικά νησιά. Το νησάκι Τεμπλ κοστολογείται πλέον προς 1,75 εκατομμύρια δολάρια (περίπου όσο κοστίζει ένα μεγάλο διαμέρισμα στο Σίδνεϊ), ενώ είχε αγοραστεί 120.000 δολάρια.

Ο μεσίτης Ρίτσαρντ Βάνχοφ λέει ότι οι δουλείες του έχουν εκτοξευθεί μετά την πανδημία και ειδικεύεται πλέον στην πώληση ιδιωτικών νησιών. Τα έσοδα της εταιρίας του διπλασιάστηκαν μετά το 2020. Πολλοί Αυστραλοί δείχνουν να μην αντέχουν τους ρυθμούς των αστικών κέντρων, προτιμούν να δουλεύουν εξ’ αποστάσεως και γι’ αυτό ολοένα και περισσότεροι ψάχνουν εναλλακτικούς τόπους κατοικίας, λέει ο Βάνχοφ.

«Δεν είναι μόνο οι εκατομμυριούχοι. Προφανώς είναι άτομα που έχουν επιφάνεια. Αλλά νομίζω ότι όποιος έχει ένα εκατομμύριο δολάρια μπορεί να κάνει ένα χαλαρό νέο ξεκίνημα», προσθέτει. Για το νησάκι Τεμπλ βρέθηκε ήδη αγοραστής – είναι ο μάνατζερ ροκ μουσικής, Χάμις Χέντρι.

Το νησάκι Τεμπλ βρίσκεται μόλις 3 χιλιόμετρα από το ακρωτήριο Πάλμερστον, 60 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Μακέι, ένα βήμα από τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο και είναι προσβάσιμο με ελικόπτερο, μικρό αεροπλάνο ή με σκάφος.

Ο νέος ιδιοκτήτης του νησιού Τεμπλ σχεδιάζει να εγκαταστήσει ηλιακό σύστημα για να έχει ενεργειακή αυτοδυναμία. Το νησί διαθέτει έναν μικρό αεροδιάδρομο και ένα διόροφο κτήριο με τέσσερα υπνοδωμάτια, είναι πάντως ουσιαστικά το ίδιο όπως τότε που ο Τζέιμς Κουκ έπλευσε από τα νερά αυτά.

Ο μεσίτης Βάνχοφ λέει ότι οι ενδιαφερόμενοι για τα ιδιωτικά νησιά επιζητούν την απομόνωση – ούτε γείτονες, ούτε ανεπιθύμητοι επισκέπτες. «Είναι σα να ζεις όπως ο Ροβινσώνας Κρούσος , είναι σπουδαίο», λέει ο μεσίτης. «Ωστόσο όταν αγοράσεις ένα νησί θα εκπλαγείς για το πόσους νέους φίλους θα αποκτήσεις και πολύ γρήγορα», προειδοποιεί.

Ο Μπιλ και η Μπάρμπαρα Κόλιερ δεν ήθελαν να πουλήσουν τον δικό τους παράδεισο. Αλλά δεν μπορούσαν πλέον να αντέξουν τους φόρους, που ανέβηκαν 100 φορές, καθώς επανεκτιμήθηκε η αξία της γης από τις αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες.

Ωστόσο, η οικογένεια Κόλιερ δεν θα μείνει χωρίς τον δικό της παράδεισο, αφού πριν από 18 μήνες ο γιος του ζευγαριού αγόρασε ένα σπίτι στο νησί Κέσγουικ, περίπου 60 χιλιόμετρα βόρεια από το Τεμπλ.

Ο γιος του ζευγαριού είναι στέλεχος σε αυστραλιανή τράπεζα και του αρέσει ο εναλλακτικός τρόπος ζωής. Έχει τρία παιδιά, από τα οποία το μεγαλύτερο είναι 18 χρόνων. «Ο γιος μας είπε πως αγόρασε το σπίτι στο νησί Κέσγουικ επειδή θέλει τα παιδιά του να έχουν τις εμπειρίες που είχε κι ο ίδιος, στο Τεμπλ», όπου μεγάλωσε, λέει η μητέρα του, που αισθάνεται δικαιωμένη για την απόφαση που πήρε με τον σύζυγό της πριν από 30 χρόνια, αγοράζοντας το νησάκι Τεμπλ.

Διαβάστε επίσης:

Γνωστή Youtuber στη φυλακή με κατηγορίες για βαριάς μορφής παιδική κακοποίηση

Λονδίνο: Πολυτελές ξενοδοχείο γίνεται το στρατηγείο του Τσόρτσιλ – Εκεί εμπνεύστηκε τον 007 ο Φλέμινγκ (Photos/Video)

ΕΕ – Κορωνοϊός: Εγκρίθηκε το νέο εμβόλιο της BioNTech-Pfizer – «Η COVID-19 θα κυκλοφορεί παράλληλα με τη γρίπη»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 23.05.2024 17:47