search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 07:47
MENU CLOSE

Τσακαλώτος: «Η “συνείδηση ΣΥΡΙΖΑ” προϋπόθεση για τη συλλογική και δημοκρατική λειτουργία»

05.09.2023 16:55
tsakalotos_0509_1460-820_new

Για τη συλλογική και δημοκρατική λειτουργία του κόμματος, για τη «συνείδηση ΣΥΡΙΖΑ», για το ναυάγιο του τηλεοπτικού ντιμπέιτ και την υποψηφιότητά του Στέφανου Κασσελάκη, μίλησε μεταξύ άλλων ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στην ηλεκτρονική εφημερίδα Voria.gr μία μέρα πριν την επίσκεψή του στην Θεσσαλονίκη, αύριο Τετάρτη.

Σε ό,τι αφορά το κόμμα και τη λειτουργία σημείωσε πως ο βασικός άξονας των προτάσεων που έχει καταθέσει, «είναι να εφαρμοστεί πλήρως η συλλογική και δημοκρατική λειτουργία σε όλα τα επίπεδα. Γιατί, πιο συλλογικό και πιο δημοκρατικό κόμμα, σημαίνει πιο δυνατό κόμμα. Τα μέλη του κόμματος είναι η δύναμή του, γι’ αυτό και η φωνή τους πρέπει να φτάνει μέχρι τα ανώτερα όργανα». Σημείωσε περαιτέρω πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να εκμεταλλευτεί τη «συλλογική ευφυΐα», και άρα θα πρέπει να προτρέψει τα μέλη του να συμμετέχουν ενεργά.

«Ευέλικτα όργανα και πρόεδρος που λογοδοτεί»

Απαραίτητη θεωρεί, επίσης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τη «συνεργασία του κόμματος με δεξαμενές σκέψηςσυνδικαλιστικές συλλογικότητεςκινήματα και αυτοδιοικητικά σχήματα». Ταυτόχρονα, «τα ανώτερα όργανα πρέπει να είναι ευέλικτα και λειτουργικάΔεν νοείται, κατά την άποψή μου, Κεντρική Επιτροπή των 300 ατόμωνούτε συνέδριο με 5.000 μέλη, όπως έχουμε σήμερα. Πώς μπορεί να γίνει ουσιαστική συζήτηση, πώς μπορεί να παραχθεί πολιτική σε τέτοια πολυπληθή όργανα;».

Σε ό,τι αφορά το ρόλο του προέδρου, ανέφερε ότι «η θέση μου είναι σαφής: πρώτος μεταξύ ίσων. Που δίνει λόγο, λογοδοτεί, στο Συνέδριο, στην Πολιτική Γραμματεία, στην Κεντρική Επιτροπή. Γιατί πιστεύω στη συλλογικότητα και όχι στις αδιαμεσολάβητες σχέσεις, γενικώς. Μακριά από εμάς άνθρωποι που μιλάνε με το λαό κατευθείαν, και δεν δίνουν λόγο πουθενά».

Προϋπόθεση για όλα τα παραπάνω, είπε «είναι να υπάρχει αυτό που ονομάζω “συνείδηση ΣΥΡΙΖΑ”. Πράγμα που σημαίνει, τα ρεύματα να συζητούν πολιτικά και έτσι να προκύπτουν οι συνθέσεις θέσεων, μια συνεχής διαδικασία που βελτιώνει τις θέσεις του κόμματος χωρίς να το αλλοτριώνει. Και σε όλες τις διαδικασίες να κυριαρχεί ο σεβασμός στη βούληση των μελών, στη λειτουργία και τις αποφάσεις των οργάνων, στην εσωκομματική δημοκρατία, στη διαφορετική άποψη. Μόνο έτσι εξασφαλίζεται η ενότηταμεγαλώνει η απεύθυνσή μας στην κοινωνία και σε ευρύτερους πολιτικούς χώρους».

Γιατί δεν ήθελε το ντιμπέιτ

Ερωτηθείς για το ντιμπέιτ και για το γεγονός ότι όπως έχει καταγραφεί είναι η «μοναδική πλευρά» που ήθελε να το αποφύγει ο πρώην ΥΠΟΙΚ και υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ απάντησε πως «η προβολή των θέσεων των υποψηφίων του κόμματος αυξάνει το ενδιαφέρον για την εκλογική μάχη, κάτι που είναι προφανώς επιθυμητό. Από την άλλη, ο τρόπος που διεξάγονται τα τηλεοπτικά debates, κάθε άλλο παρά βοηθάει στην ανάδειξη θέσεων και στη διεξαγωγή του αναγκαίου διαλόγου, κάτι που και οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι παραδέχονται. Κοιτάξτε, με τους συνυποψήφιους και τη συνυποψήφιά μου, δεν είμαστε αντίπαλοι. 

Στο ίδιο κόμμα βρισκόμαστε, έχουμε δουλέψει μαζί, θα δουλέψουμε μαζί ξανά. Με αυτό το σκεπτικό, έχω προτείνει μια ανοιχτή συζήτηση όπου θα έχουμε το χρόνο να αναλύσουμε τις ιδέες και τις θέσεις μας, και στη συνέχεια θα δεχθούμε ερωτήσεις. Άλλωστε, η κουλτούρα της Αριστεράς και του κόσμου που μας υποστηρίζει, είναι περισσότερο κοντά στην ουσιαστική συζήτηση και ανάλυση από ό,τι είναι σε μια επικοινωνιακή δίλεπτη τοποθέτηση των υποψηφίων, όπου οι τελευταίοι αναγκαστικά επιδίδονται σε ατάκες και σλόγκαν. Σε κάθε περίπτωση, από την πλευρά μου η δημιουργική ανταλλαγή απόψεων και ο διάλογος είναι καλοδεχούμενα».

«Ο ρόλος του προέδρου δεν είναι αυτός του διευθύνοντα συμβούλου επιχείρησης»

Τέλος, σε ό,τι αφορά την υποψηφιότητα του Σ. Κασσελάκη επισήμανε πως αυτή πράγματι «ανανέωσε -για τους σωστούς ή λάθος λόγους, το αφήνω στην κρίση των πολιτών- το ενδιαφέρον για την εσωκομματική διαδικασία εκλογής προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Σε σχέση με τις απόψεις του, κάποια θέματα, κυρίως αυτά που αγγίζουν τον δικαιωματικό χώρο, τις βρίσκω αρκετά συμβατές με αυτά που πρεσβεύω.

Από την άλλη, δεν γνωρίζει το κόμμα -τις θέσεις, την ιστορία, την ανθρωπογεωγραφία του- και αυτό είναι μειονέκτημα. Γιατί το κόμμα είναι πολιτικός σχηματισμός που πατάει πάνω στις ανάγκες και τις αναζητήσεις της κοινωνίας, εκπροσωπεί κομμάτια της, και ο ρόλος του προέδρου διαφέρει παρασάγγας από αυτόν του διευθύνοντα συμβούλου μιας επιχείρησης».

Διαβάστε επίσης:

Τραγέλαφος με τους Σπαρτιάτες: Σόου Στίγκα στη Βουλή – Έσκυψε… το κεφάλι για να μη χάσει τα λεφτά και τώρα ζητάει και τα ρέστα

ΣΥΡΙΖΑ: Τι λέει το πρώτο γκάλοπ για τη διαδοχή και η έκτη υποψηφιότητα που δεν προχώρησε

«Σπαρτιάτες»: Αλαλούμ και «κωλοτούμπες» Στίγκα – Δηλώνει ότι δεν έχει σχέση με Κασιδιάρη, επιμένει για «Μαφία» και τον στηρίζει για τον Δήμο Αθήνας (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 07:47