search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 10:57
MENU CLOSE

Κακοκαιρία Daniel:  100.000 χωρίς νερό, δεκάδες αποκλεισμένοι οικισμοί – Η πρώτη καταγραφή των ζημιών

11.09.2023 21:56
katastrofes thessalia 886- new

Ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές που προκάλεσε στη Θεσσαλία το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel,  με χαμένες ανθρώπινες ζωές και ζώα, περιουσία, υποδομές και καλλιέργειες.

Το έργο της καταγραφής των ζημιών ξεκίνησε την Παρασκευή από τη Μαγνησία και σταδιακά απλώνεται σε όλες τις πληγείσες περιοχές.

Οι μηχανικοί του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας μαζί με τα παραρτήματα του Τεχνικού Επιμελητηρίου, πραγματοποιούν αυτοψίες, προκειμένου να βγάλουν στο τέλος ένα «λογαριασμό».

Βόλος – Πήλιο

Οι πρώτες καταγραφές ξεκίνησαν από τον Βόλο, όπου η εικόνα είναι θλιβερή. «Στο Πήλιο η καταστροφή είναι ανυπολόγιστη. Είχαμε και παλαιότερα ζημιές από πλημμύρες, αλλά ποτέ κάτι τέτοιας έκτασης. Ό,τι βρέθηκε στο δρόμο των χειμάρρων έχει καταστραφεί, από τις κορυφές του Πηλίου έως τη θάλασσα», λέει η Νάνσυ Καπούλα, επικεφαλής του ΤΕΕ Μαγνησίας. «Το οδικό δίκτυο έχει κοπεί σε πολλά σημεία, ακόμα έχουμε αποκλεισμένους οικισμούς», σημειώνει η ίδια στην «Καθημερινή».

Στην πόλη του Βόλου είναι 100.000 οι κάτοικοι που ακόμα και μέχρι σήμερα έχουν μείνει χωρίς καθαρό και πόσιμο νερό. «Έχουμε πάρα πολλές ζημιές σε κατοικίες και επιχειρήσεις. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι πουέχουν χάσει τα πάντα. Το σημαντικότερο αυτή τη στιγμή είναι ότι έχει διαλυθεί το κεντρικό δίκτυο υδροδότησης. Τμήματα της πόλης εξυπηρετούνται για λίγες ώρες, αλλά και εκεί ο κόσμος δεν γνωρίζει τι να κάνει, καθώςο δήμος Βόλου λέει ότι το νερό είναι κατάλληλο για οικιακή χρήση και το υπουργείο Υγείας όχι. Για να αντιληφθούμε τα μεγέθη, μιλάμε για 100.000 ανθρώπους χωρίς νερό, υποχρεωμένους να αγοράζουν εμφιαλωμένα από τα καταστήματα. Όσον αφορά τις υπόλοιπες ζημιές, ο δήμος ακόμα ξεμπαζώνει ολόκληρες γειτονιές. Πολλές υποδομές που δεν έχουν καταρρεύσει, όπως λ.χ. γέφυρες, δεν μπορούμε να τις ελέγξουμε σωστά αν δεν αποκαλυφθούν πλήρως, να δούμε τι συμβαίνει. Πάντως το μόνο θετικό είναι ότι δεν υπάρχουν πολλά ετοιμόρροπα κτίρια».

Λάρισα

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, στη Λάρισα ακόμα τα νερά δεν έχουν υποχωρήσει και οι μέρες κυλάνε υπό τον φόβο του Πηνειού, του οποίου η στάθμη αν και έχει υποχωρήσει, είναι ακόμα πολύ υψηλή στα προάστια.

Σε πάρα πολλές γειτονιές εκεί τα νερά δεν έχουν στραγγίξει από τους δρόμους. «Είμαστεακόμα αποκλεισμένοι προς βορρά, ανατολή και δύση. Ελπίζουμε ότι στις επόμενες 1-2 ημέρες θα καθαριστούν βασικοί δρόμοι», λέει από τη Λάρισα ο επικεφαλής του ΤΕΕ Κεντρικής- Δυτικής Θεσσαλίας Νίκος Παπαγεωργίου.

«Στις αυτοψίες συμμετέχουν 270 μηχανικοί, οι οποίοι μετά τον Ιανό γράφτηκαν σε μητρώο εθελοντών. Η πόλη της Λάρισας πάντως δεν φαίνεται να έχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα. Το πρωί ελέγξαμε τη γέφυρα (στην εξωτερική κοίτη του Πηνειού) που συνδέει τη Λάρισα με τη Γιαννούλη επειδή είχε εμφανίσει ρωγμές και ο κόσμος ανησυχούσε, αλλά με έναν πρώτο οπτικό έλεγχο δεν φαίνεται να έχει πρόβλημα», συμπληρώνει ο κ. Παπαγεωργίου.

Καρδίτσα

Τα χωριά είναι που επλήγησαν περισσότερο στην Καρδίτσα, αφού όπως λέει ο Θανάσης Μπίτης, επικεφαλής του ΤΕΕ στην Καρδίτσα, «η πόλη κράτησε καλά, αλλά στα χωριά η ζημιά είναι τεράστια». «Δεν είναι μόνο τα σπίτια. Είναι οι δρόμοι, οι γέφυρες, τα αρδευτικά δίκτυα, τα χωράφια, οι επιχειρήσεις. Μακάρι να στηριχθεί έγκαιρα ο πληθυσμός γιατί ο κόσμος βρίσκεται σήμερα σε απόγνωση», σημειώνει.

Διαβάστε επίσης:

Τροχαίο στην Αττική Οδό: Καραμπόλα τριών οχημάτων, καθυστερήσεις από τον κόμβο Μεταμόρφωσης

Κακοκαιρία Daniel – Πυροσβεστική: 4.543 διασώσεις ατόμων – Πάνω από 10.700 κλήσεις στο Κέντρο Επιχειρήσεων

Μακελειό στη Λούτσα με 6 νεκρούς: Τους «γάζωσαν» με 25 σφαίρες – Τα σενάρια για το αιματοκύλισμα, ανθρωποκυνηγητό για τους εκτελεστές

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 10:57