search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 08:15
MENU CLOSE

Κακοκαιρία Daniel: Υποχωρεί η στάθμη του Πηνειού – Πολλές περιοχές χωρίς ρεύμα και νερό (videos)

11.09.2023 09:06
kakokairia daniel

Μία ακόμα δύσκολη νύχτα πέρασαν οι κάτοικοι της Θεσσαλίας που έχουν πληγεί από την κακοκαιρία Daniel.

Με την υποχώρηση των υδάτων από τις πλημμύρες έρχονται στην επιφάνεια τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι.

Τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ, άλλοι δύο αγνοούνται.

Συνολικά 4.486 διασώσεις και απομακρύνσεις ατόμων, που μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία, έχουν πραγματοποιηθεί από την περασμένη Τρίτη έως χθες το βράδυ, σύμφωνα με νεώτερη ενημέρωση της Πυροσβεστικής.

Παράλληλα, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 10.313 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων.

Στον Πηνειό οι αρχές επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στην κατασκευή αναχωμάτων, καθώς η στάθμη του ποταμού έχει υπερβεί τα όρια συναγερμού.

H στάθμη του Πηνειού βρίσκεται τώρα στα 8 μέτρα, με όριο τα 7 μέτρα, και συνεχίζει να κατεβαίνει, ενώ είχε ξεπεράσει τα 10 μέτρα πριν από δύο μέρες. Αυτό σημαίνει ότι στραγγίζουν τα νερά από τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα και αυτό σημαίνει ότι έχουμε διαφύγει τον κίνδυνο πλημμύρας στο κέντρο της Λάρισας ωστόσο, τα νερά μετατοπίζονται προς την Κοιλάδα των Τεμπών και στη συνέχεια στο Δέλτα του Πηνειού, όπου υπάρχει στο σημείο μεγάλος όγκος νερού.

Την ίδια στιγμή, πόλεις και χωριά παραμένουν κάτω από τόνους νερού και λάσπης σε Καρδίτσα και Τρίκαλα, το οδικό δίκτυο σε πολλά σημεία έχει καταρρεύσει, γέφυρες κόπηκαν στα δύο και ο θεσσαλικός κάμπος έχει μετατραπεί σε μια απέραντη λίμνη.

Προβλήματα στη Λάρισα

Προβλήματα καταγράφονται και σε συνοικίες περιμετρικά της Λάρισας ενώ κατεστραμμένες είναι οι υποδομές και στα χωριά του Πηλίου.

Καθώς πέφτει η στάθμη του νερού στον Πηνειό, μπορεί να λειτουργήσει το αποχετευτικό σύστημα της Λάρισας και να αποτραβιούνται σταδιακά τα νερά από πολλές συνοικίες της. Μάλιστα, ο κεντρικός δρόμος στη συνοικία του Αγίου Θωμά είναι πλέον στεγνός, υπάρχει όμως πρόβλημα στους κάθετους δρόμους, καθώς τα νερά μπορεί να φτάνουν και τα δύο μέτρα ακόμη και να τα ξεπερνούν και χρειάζεται βάρκα για να μεταφερθεί βοήθεια (νερό, τροφή ή φάρμακα) στους κατοίκους των σπιτιών, ενώ συνεχίζουν για τρίτη μέρα να είναι χωρίς ρεύμα και νερό.

To ίδιο μεγάλη είναι και η ζημιά σε μεγάλη έκταση των καλλιεργειών του κάμπου, οι οποίες έχουν πλημμυρίσει ολοσχερώς.

Η προστασία της δημόσιας υγείας μπαίνει σε πρώτο πλάνο καθώς υπάρχει υψηλός κίνδυνος μολυσματικών ασθενειών από τα χιλιάδες νεκρά ζώα στον Θεσσαλικό κάμπο.. Μετά από σύσκεψη στο Συντονιστικό Κέντρο Δημόσιας Υγείας, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, έγινε έκκληση προς τους πλημμυροπαθείς να καταναλώνουν μόνο εμφιαλωμένο νερό ακόμη και για την ατομική υγιεινή και μόνο συσκευασμένα τρόφιμα.

Μέτρα στήριξης

Μέτρα για τη στήριξη των πληγέντων και την αποκατάσταση των καταστροφών στις περιουσίες και τις υποδομές ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από τη Λάρισα. Από σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα arogi.gov, ενώ ο κρατικός προϋπολογισμός θα καλύψει στο ακέραιο τις ζημιές που υπέστησαν οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι.

Την Τρίτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί στο Στρασβούργο με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, από την οποία θα ζητήσει αρωγή από την Ευρώπη για τις καταστροφές που προκάλεσε η θεομηνία στη Θεσσαλία.

Τα σχολεία θα ανοίξουν με μια βδομάδα καθυστέρηση

Μετά από συνεννόηση του υπουργού Παιδείας, Κυριάκου Πιερρακάκη και του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού, τα μαθήματα στα σχολεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας θα αρχίσουν με καθυστέρηση μίας εβδομάδας.

Η απόφαση πάρθηκε λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις δυσμενείς συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή λόγω της πρόσφατης κακοκαιρίας.

Διαβάστε επίσης:

Γλυφάδα: Άγρια επίθεση σε 15χρονο – Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο από τη μητέρα του

Κακοκαιρία Daniel: Ανοίγει η πλατφόρμα για τους πληγέντες – Αναλυτικά τα μέτρα στήριξης (Video)

Πιέρια όρη: Εντοπίστηκαν οι δύο ορειβάτες – Είναι καλά στην υγεία τους

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 08:15