search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 02:32
MENU CLOSE

Λάκης Γαβαλάς: «Τέχνη είναι η απάτη και η ρουφιανιά»- Ο σχεδιαστής μιλά με αφορμή τη συμμετοχή του στη σειρά «Στα σύρματα»

11.09.2023 14:38
lakis gavalas

Με φλερτ διαρκείας μοιάζει η σχέση του Λάκη Γαβαλά με την τηλεόραση. Μια σχέση που άρχισε από την ιταλική τηλεόραση και τα σόου της Ραφαέλα Καρά στην RAI και συνεχίζει στην ελληνική, τελευταίως σε μουσικά σόου, σόου ταλέντων και ριάλιτι μόδας.

Τη νέα σεζόν ο σχεδιαστής μόδας και επιχειρηματίας δεν συμμετέχει σε σόου ούτε είναι κριτής σε ανάλογης τυπολογίας πρόγραμμα.

Κάνει έναν καθηγητή Καλών Τεχνών κρατούμενο φυλακών στη νέα κωμική σειρά «Στα σύρματα» του Χάρη Μαζαράκη (γράφει το σενάριο με τον Νικο Δημάκη) για την ΕΡΤ1, ο οποίος αναλαμβάνει να εκπολιτίσει κατά κάποιο τρόπο τους συγκρατούμενους του είτε με μαθήματα ζωγραφικής, είτε με μαθήματα σχεδίου, χορού με σκοπό την ομαλή επανένταξή τους στην κοινωνία έπειτα από την αποφυλάκιση τους.

Το topontiki.gr παρακολούθησε σκηνές από τα πρώτα γυρίσματα του Λάκη Γαβαλά στο ντεμπούτο του ως ηθοποιού και σε μια ανάπαυλα τους, ο επιχειρηματίας και σχεδιαστής μίλησε για τη σχέση του με την τηλεόραση και όχι μόνον αυτή.

Πώς βρεθήκατε με ρόλο στα «Σύρματα»;

Η πρόταση για να συμμετάσχω στη σειρά ήρθε από την παραγωγή. Δεν είμαι εγώ το «πρώτο όνομα» στην ιστορία. Υπάρχουν ηθοποιοί, ικανοί και άξιοι.

Προσέξτε το οξύμωρο. Είμαι καθηγητής σε τρείς σχολές. Όμως κάθε τέτοια πρόταση είναι σα να πηγαίνω σε μια σχολή. Αισθάνομαι σαν μαθητής. Η πρώτη τηλεοπτική εμπειρία μου ήταν μέσα από δημόσια τηλεόραση. Με το σόου της Ραφαέλα Καρά στη RAI. Ήμουν μέλος του μπαλέτου του Βαγγέλη Σειληνού, στο θίασο Μπουρνέλη (σ.σ. με μαθήματα χορού στη σχολή της Ραλλούς Μάνου). Εκεί με είδαν και με ζήτησαν. Όμως δεν περιορίστηκα αυστηρά στο πλαίσιο του ρόλου εκείνου. Έκανα διορθωτικές προτάσεις σε κοστούμια, στο στήσιμο, την κίνηση. Το καλλιτεχνικό στοιχείο συνυπήρχε, από πάντα, με το επιχειρηματικό. Απλώς στην πορεία υπερίσχυσε το δεύτερο. Με μια διαφορά: παρέμεινα και παραμένω στην καλλιτεχνική περιοχή του εμπορίου.

Είμαι υπηρέτης της πολυτέλειας χωρίς όμως να είναι αυτοσκοπός της ζωής μου. Εγώ είμαι παιδί του λιμανιού. Μ’ αρέσει ο Πειραιάς. Στον Προφήτη Ηλία γεννήθηκα, στο Κορυδαλλό μεγάλωσα. Μ’ αρέσει ο τσίρος, ο ταραμάς, το τσίπουρο, να πηγαίνω με φίλους της ηλικίας μου σε ταβερνάκια της περιοχής και να περνάμε καλά. Μ’ αρέσει να είμαι η Τζόαν Κόλινς, ο Ντέιβιντ Μπάουι, ο Αλέν Ντελόν αλλά και ο «άλλα ντ’άλλων».

Δεν αισθάνομαι σταρ. Είμαι άνθρωπος της δουλειάς. Στήνω μια επιχείρηση εκ θεμελίων. Προσπαθώ να βοηθώ κόσμο. Να «τραβώ» παιδιά από τις ουσίες.
Έχω όμως την αίσθηση ότι στην τηλεόραση, στην δημόσια τηλεόραση δεν με θέλουν.

Γιατί το λέτε αυτό;

Διότι έχω πολύ καλή γνώση του αντικειμένου…

Γιατί δεν κάνετε μια πρόταση για εκπομπή;

Ποιος είπε ότι δεν υπέβαλα.

Και τι έγινε;

Δεν έλαβα απάντηση. Η ψυχαγωγία κατ’ εμέ λείπει από την ΕΡΤ. Μια εκπομπή είχε η ΕΡΤ αξιόλογη. Το «Στην υγειά μας βρε παιδιά».

Είχε τη σειρά ντοκιμαντέρ «Ιστορίες μόδας», η οποία ήταν αξιόλογη…

Μα τι μου λέτε; Με εκείνους που επέλεξαν να μιλήσουν για τη μόδα καλύτερα να έλεγαν συνταγές για κεφτέδες. Δεν επενδύονται χρήματα για παραγωγές ουσίας.

Αυτό που με θλίβει και με πληγώνει είναι ότι στην Ελλάδα δίδονται χρήματα για διασκέδαση αλλά όχι για καλή ψυχαγωγία στην τηλεόραση.

Αυτό που με ενδιαφέρει και θα ήθελα να κάνω ήταν μια εκπομπή με άξονα τις παραδοσιακές φορεσιές. Της Κοζάνης, της Μάνης, της Κέρκυρας, της Ολύμπου στην Κάρπαθο. Να μιλήσω με τις γυναίκες οι οποίες τις δημιούργησαν. Να μού πουν τις ιστορίες τους, για την καθημερινότητα τους. Την Τεχνοτροπία τους. Τον κόπο τους. Και μετά να πάω στο εξωτερικό να τις δείξω στους μεγάλους μετρ οι οποίοι εμπνεύστηκαν από αυτές. Είχαν επιρροές και αναφορές στις συλλογές τους. Και όλα τα στοιχεία, των διαφορετικών Πολιτισμών, να αποτελέσουν υλικό για μελέτη.

Υποδύεστε έναν φυλακισμένο. Κατάσταση γνώριμη για εσάς. Η μυθοπλασία που «συναντά» την πραγματικότητα;

Για 15 μήνες, πριν από 11 χρόνια, ήμουν στις φυλακές Κορυδαλλού. Η συνθήκη εκείνη με έφερε στις απαρχές της πειθαρχίας μου.

Από παιδί είχα πειθαρχία. Εκείνη η περίοδος με βοήθησε διότι αναζωογόνησα ένα κομμάτι της πειθαρχίας μου. Διαφορετικά δεν θα μπορούσα να αντεπεξέλθω.

Η Τέχνη μπορεί να συμβάλει στο σωφρονισμό;

Τέχνη δεν είναι μόνον η Τέχνη. Τέχνη είναι και η απάτη. Τέχνη είναι και η ρουφιανιά. Τέχνη είναι και ο έρωτας. Στη σειρά, λοιπόν, υπάρχει ηθοποιός που κάνει τον κλέφτη, ηθοποιός που κάνει τον απατεώνα, ηθοποιός που κάνει τον ρουφιάνο.

Περισσότερες πληροφορίες για τη σειρά:

«Στα σύρματα», σκηνοθεσία Χάρη Μαζαράκη, σενάριο του ίδιου και του Νίκου Δημάκη, ΕΡΤ1, πρεμιέρα 22 Σεπτεμβρίου 21.45 (και κάθε Παρασκευή). Με τους Ιβαν Σβιτάιλο, Θανάση Τσαλταμπάση, Βίκυ Παπαδοπούλου, Πάνο Σταθακόπουλο, Γιώργο Χρανιώτη, Ντορέτα Παπαδημητρίου, Τάσο Παλαντζίδη κ.ά..

Διαβάστε επίσης:

Λεωνίδας Κουτσόπουλος: «Είμαι πολύ τυχερός που είμαι στη “Φάρμα”» (Video)

ΕΡΤ3: Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την αλλοίωση του ρόλου της

OPEN: Ένταση στον αέρα με τον δήμαρχο Λάρισας: «Πάντα μου λέτε ότι δεν ξέρετε, σας παρακαλώ πολύ» (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 19:42