search
ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 10:43
MENU CLOSE

Μαρόκο – σεισμός: Τουλάχιστον 2.862 οι νεκροί – Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων

11.09.2023 23:36
MAROKO
ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ο αριθμός των θυμάτων του φονικού σεισμού στο Μαρόκο ολοένα και αυξάνεται. Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν να ψάχνουν στα ερείπια των κτιρίων που κατέρρευσαν επιζώντες. Ισπανία και Βρετανία μεταξύ των κρατών που έστειλαν βοήθεια. Πόσα χρήματα στέλνει η Ευρώπη.

Το υπουργείο Εσωτερικών του Μαρόκου ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας (11.09.2023) πως οι νεκροί ανέρχονται μέχρι στιγμής σε 2.862, ενώ 2.562 είναι οι τραυματίες – πολλοί εκ των οποίων νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο προηγούμενος επίσημος απολογισμός έκανε λόγο για 2.681 νεκρούς και 2.501 τραυματίες.

Ο σεισμός που συγκλόνισε το Μαρόκο το βράδυ της Παρασκευής είναι ο πιο φονικός που έχει σημειωθεί στη χώρα από το 1960, όταν σκοτώθηκαν τουλάχιστον 12.000 άνθρωποι, και ο ισχυρότερος από το 1900.

Οι επιζώντες που αναζητούν μάταια καταφύγιο και εφόδια περιέγραφαν ως αργή την αντίδραση της κυβέρνησης, ωστόσο φαίνεται πως σήμερα τα πράγματα επιταχύνονται.

Ο στρατός την ίδια ώρα ανέφερε ότι ενισχύει τις ομάδες των διασωστών, ενώ στέλνει πόσιμο νερό και μοιράζει τρόφιμα, σκηνές και κουβέρτες στις πληγείσες περιοχές.

Από την Παρασκευή, ούτε ο βασιλιάς Μοχάμεντ ούτε ο πρωθυπουργός Αζίζ Αχανούς έχουν απευθυνθεί στο έθνος.

Το Μαρόκο δέχτηκε βοήθεια από την Ισπανία και τη Βρετανία, τα οποία και έστειλαν διασώστες με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά. Βοήθεια έστειλα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι αποδεσμεύει σε πρώτη φάση 1 εκατομμύριο ευρώ που θα διατεθούν σε μη κυβερνητικές υπηρεσίες αρωγής στο Μαρόκο.

Διαβάστε επίσης:

Blue Horizon: «Δεν ήθελε να κάνει κάτι τέτοιο, έκλαιγε συνέχεια» λέει η σύζυγος του υπάρχου

Πήρε θέση η ΕΠΟ για την γκάφα: «Αναμφισβήτητο λάθος που δεν είχε καμία πρακτική συνέπεια»

Κακοκαιρία Daniel:  100.000 χωρίς νερό, δεκάδες αποκλεισμένοι οικισμοί – Η πρώτη καταγραφή των ζημιών

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 10:40