search
ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 22:19
MENU CLOSE

Αυτοδιοικητικές: Ποιοι χαμογελούν στην Κρήτη από τις δημοσκοπήσεις

12.09.2023 14:15
dannelis_arnaoutakis_new

Στην Κρήτη οι εκλογικές μηχανές δουλεύουν στο φουλ. Η μάχη για την κάλπη σε περιφέρεια και δήμους, έχει ανάψει για τα καλά. Τα επιτελεία των υποψηφίων τρέχουν και δεν φτάνουν.

Μετά την ολοκλήρωση των ψηφοδελτίων, φυσικό είναι να  ακολουθεί το κυνήγι των ψήφων. Είκοσι μέρες πριν την εκλογική αναμέτρηση, οι πάντες προσπαθούν να ανεβάσουν ταχύτητες προκειμένου να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των πολιτών, αλλά και να πείσουν για τη χρησιμότητά τους. Το άγχος και η αγωνία των υποψηφίων δημάρχων, βαράει κόκκινο.

Στην περιφέρεια τα πράγματα είναι διαφορετικά. Ο Σταύρος Αρναουτάκης θεωρείται φαβορί. Η εκλογή του από την πρώτη Κυριακή είναι σχεδόν βέβαιη. Η στήριξη του από τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και το ΠΑΣΟΚ, εύλογο είναι να του δίνει αέρα στα πανιά, πέρα από το ότι ο ίδιος εδώ και χρόνια έχει το ισχυρό πλεονέκτημα της προσωπικής ψήφου. Συν το ότι το ΠΑΣΟΚ, όπως έδειξαν οι πρόσφατες εθνικές εκλογές έχει διευρύνει σημαντικά τα ποσοστά αποδοχής και επιρροής του σε ολόκληρη την Κρήτη.

Ο Σπύρος Δανέλλης φαίνεται να έχει επίγνωση της δύσκολης μάχης που καλείται να δώσει. Η κρίση και η αμφισβήτηση στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ, περιορίζει τις δυνατότητές του. Εξ ου και προσπαθεί να καταγράψει μια αξιοπρεπή παρουσία, αξιοποιώντας την επιλογή ενός κόσμου που προκρίνει την ανάγκη να υπάρχει αξιόμαχη αντιπολίτευση στο νέο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Στο πεδίο των δημοτικών εκλογών, η αναμέτρηση είναι πιο σύνθετη. Στους συνδυασμούς που έχουν συγκροτηθεί, αν και δεν στερούνται πολιτικού στίγματος κυριαρχούν τα πρόσωπα των υποψηφίων δημάρχων, καθώς και οι ευρύτερες συσπειρώσεις που αυτές έχουν πετύχει. Παρόλα αυτά οι κομματικοί συσχετισμοί των τελευταίων βουλευτικών εκλογών, δεν παύουν να έχουν τη δική τους σημασία και επίδραση στις τωρινές επιλογές των ψηφοφόρων.

Μονομαχία στο Ηράκλειο

Πάντως το ενδιαφέρον των περισσοτέρων εστιάζεται στο Δήμο Ηρακλείου, μιας και η έκβαση των εκλογών κρίνει σε μεγάλο βαθμό τις πολιτικές εντυπώσεις. Όπως προκύπτει ισχυροί υποψήφιοι είναι ο Μιχάλης Καραμαλάκης και ο Αλέξης Καλοκαιρινός. Και οι δύο έχουν διαμορφώσει μια ευρύτερη πλειοψηφία υποστηρικτών. Το ενδεχόμενο εκλογής από τον πρώτο γύρο δεν αποκλείεται, αλλά μάλλον είναι εξαιρετικά δύσκολο.

Το ενδιαφέρον είναι ότι τώρα «τρέχουν», διάφορες δημοσκοπήσεις από μεγάλες εταιρίες ερευνών. Αν και δεν πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ακόμη, εντούτοις φημολογούνται πολλά. Οι τάσεις του εκλογικού σώματος αρχίζουν να αποκρυσταλλώνονται όπως μαθαίνουμε. Εν τούτοις η μυστικότητα που επικρατεί, δεν μας επιτρέπει να έχουμε καθαρή και πλήρη εικόνα. Η μόνη δημοσκόπηση που έχει διαρρεύσει δείχνει τον Αλέξη Καλοκαιρινό να έχει προβάδισμα. Μάλιστα η διαφορά των δύο ανέρχεται στις 12 μονάδες. Ο Καλοκαιρινός παίρνει το ποσοστό 40%, ο Καραμαλάκης 28%.

Παρόλα αυτά οι δημοσκόποι θεωρούν, ότι οι μέρες που μεσολαβούν είναι κρίσιμες για την οριστικοποίηση των τάσεων και των προτιμήσεων των εκλογέων. Και κάτι άλλο που φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο: Το πλεονέκτημα του Καλοκαιρινού είναι ότι εισπράττει την αποδοχή πολλών, που όπως λένε δεν θέλουν ο Δήμος Ηρακλείου να βαφτεί μπλέ.

Οι δημοσκοπήσεις «τρέχουν» και στο Δήμο Χερσονήσου, όπου η εκλογική αναμέτρηση έχει αποκτήσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Και εδώ οι μονομάχοι θα συγκρουστούν σκληρά. Ο Γιάννης Σέγκος, αυτή τη φορά έχει απέναντί του τον πρώην δήμαρχο Ζαχαρία Δοξαστάκη.

Αν και έχουν διαφορετικές κομματικές καταβολές και οι δύο τους έχουν πετύχει τη συσπείρωση δυνάμεων, από ένα ευρύτερο πολιτικό φάσμα. Εξ ου και είναι πρόωρο να εκτιμηθεί ποιος τελικά θα αποσπάσει την απαιτούμενη πλειοψηφία. Η πολύχρονη θητεία του Ζ. Δοξαστάκη στο δημαρχιακό θώκο, αλλά και η επιστροφή του ξανά ως υποψήφιος έπειτα  από καιρό, φαίνεται να προβληματίζει και να καθιστά διστακτικούς τους ψηφοφόρους της Χερσονήσου. ‘Έτσι μάλλον εξηγείται και το ότι, ο Γ. Σέγκος κερδίζει πόντους σε δημοσκόπηση που μόλις προχθές ολοκληρώθηκε.  Παρά το γεγονός ότι δεν διαρρέονται πολλά πράγματα, ως προ τι έδειξε η σχετική έρευνα, φαίνεται να κυριαρχεί η εντύπωση πως ο νυν δήμαρχος λογικά θα πρέπει να αισθάνεται πιο ασφαλής.

Πάντως σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εκείνοι που πρέπει να αισθάνονται περισσότερο σίγουροι και ασφαλείς για την επανεκλογή τους, είναι οι δήμαρχοι Ρεθύμνου και Σητείας. Ο Γιώργης Μαρινάκης φαίνεται να «χτυπά» από τον πρώτο γύρο, αυξημένα εκλογικά ποσοστά. Μάλιστα λέγεται ότι μπορεί να κινούνται γύρω στο 60%. Ο Γιώργος Ζερβάκης ελλείψει ισχυρού αντιπάλου, δεν αποκλείεται να κερδίσει και αυτός από την πρώτη Κυριακή. Η αποχώρηση από την εκλογική αναμέτρηση του Μανώλη Τσιφερτάκη, του ανοίγει διάπλατα το δρόμο.

Μολονότι ο τραγικός θάνατος του Αντώνη Καργιώτη αλλά και η πρωτοφανής κακοκαιρία στη Θεσσαλία, με τις απώλειες πολλών ζωών και τις τεράστιες καταστροφές έχει παγώσει τον κόσμο της Κρήτης, το ενδιαφέρον του κόσμου για την έκβαση των εκλογικών αναμετρήσεων, παραμένει αμείωτο.

Διαβάστε επίσης:

Δήμος Θεσσαλονίκης: Ντέρμπι Ζέρβα – Αγγελούδη δείχνει γκάλοπ της Opinion Poll

Ο Ηλίας Κασιδιάρης και επίσημα υποψήφιος για τον Δήμο Αθηναίων

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Καμία συζήτηση για αναβολή, λέει η κυβέρνηση

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 22:12