search
ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 10:27
MENU CLOSE

Κακοκαιρία Daniel: Δεν παραιτείται ο Κικίλιας γιατί… φταίνε όλοι οι άλλοι (Video)

12.09.2023 19:43
KIKILIAS
Eurokinissi

Αποφασισμένος να μην παραιτηθεί από το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας αλλά και να μην πάρει πάνω του ευθύνες που αναλογούν, κατά την άποψή του, σε άλλους, εμφανίστηκε ο Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο της κριτικής για τη διαχείριση της φονικής πλημμύρας στη Θεσσαλία, μετά το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel.

Ο Βασίλης Κικίλιας ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί γιατί δεν έχει συνηθίσει ποτέ στην πολιτική του πορεία, όπως είπε, να αποποιείται των ευθυνών του και να είναι ρίψασπις. Ωστόσο πρόσθεσε με νόημα ότι η ευθύνη για την συγκρότηση του υπουργικού συμβουλίου ανήκει στον πρωθυπουργό.

«Δεν έχω μάθει να φυγομαχώ. Δεν φυγομάχησα ούτε το 2014 μέχρι τις εκλογές, ούτε σαν υπουργός Υγείας μέσα στην πανδημία μέχρι να τελειώσει το πρόγραμμα εμβολιασμού. Δεν θα φυγομαχήσω τώρα με τις χειρότερες πυρκαγιές και πλημμύρες στη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου. «Φυσικά ο διορισμός και η σύνθεση της κυβέρνησης είναι αποκλειστικό προνόμιο του πρωθυπουργού» πρόσθεσε.

Σχετικά με την εμπλοκή του Στρατού, ο κ. Κικίλιας δήλωσε: «Ούτε αργήσαμε να τους καλέσουμε, ούτε άργησαν να έρθουν. Έχω μια άριστη σχέση με τον Αρχηγό ΓΓΕΘΑ, τον κ. Κ. Φλώρο και τον ευχαριστώ προσωπικά. Τα ελικόπτερα της Πυροσβεστικής πέταξαν ταυτόχρονα με των Ενόπλων Δυνάμεων και έσωσαν τους συμπολίτες μας, χωρίς να υπάρξει καμία καθυστέρηση» και πρόσθεσε ότι τόσο τα εναέρια μέσα, όσο και οι σωστικές λέμβοι επιχείρησαν αμέσως όταν το επέτρεψαν οι καιρικές συνθήκες, έτσι ώστε να γίνουν με ασφάλεια οι μεταφορές των 4.5000 πολιτών που διασώθηκαν. «Θα ήταν εγκληματικό να γίνουν εκκενώσεις νωρίτερα» πρόσθεσε και συμπλήρωσε πως τα ελικόπτερα δεν μπορούσαν να σηκωθούν την ώρα της θεομηνίας.

Ο Βασίλης Κικίλιας περιέγραψε συγκεκριμένες ευθύνες που έχουν τόσο πολιτικά πρόσωπα όσο και φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Θεσσαλία. Μάλιστα κάρφωσε τον πρώην υπουργό Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη λέγοντας ότι από το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ έχει απορροφηθεί μόνο το 1% και ότι δεν υπάρχουν ραντάρ και σταθμοί Μετεωρολογίας. 

Ακόμη ανέφερε πως ο καθαρισμός φρεατίων, ρεμάτων κι άλλων εκτάσεων που έχουν να κάνουν με τα πλημμυρικά φαινόμενα ανήκει στο υπουργείο Εσωτερικών, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην περιφέρεια Θεσσαλίας αλλά και στους Δήμους της περιοχής και ότι το δικό του υπουργείο δεν έχει καμία δικαιοδοσία σε αυτά.

Επιπλέον, «κάρφωσε» τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό και τους δημάρχους της Θεσσαλίας λέγοντας πως είχε στείλει εγκαίρως επιστολές προκειμένου το υπουργείο να παράσχει βοήθεια και να τον ενημερώσουν για το τι έχει καθαριστεί και σε αυτές τις επιστολές δεν έλαβε ποτέ απάντηση.

Ειδικότερα, ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι από την Παρασκευή 1/9 και το Σάββατο 2/9 απέστειλε κατεπείγουσες επιστολές στους Περιφερειάρχες και στους Δημάρχους με οδηγίες σε ό,τι αφορά την πρόληψη, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την επικείμενη κακοκαιρία, έκανε δηλώσεις και έδωσε συνεντεύξεις τύπου, και εκδόθηκαν προληπτικά προειδοποιητικά μηνύματα 112 για όλες τις περιοχές που επλήγησαν στη συνέχεια. Σημείωσε, δε, ότι οι δήμαρχοι έχουν την ευθύνη να δώσουν εντολή προς το ΕΣΚΕΔΙΚ για έκδοση 112 σε τοπικό επίπεδο, και τόνισε ότι ειδικά για τις πλημμύρες θα ήταν εγκληματικό αν επιχειρείτο εκκένωση ολόκληρου του θεσσαλικού κάμπου που έχει 230.000 κατοίκους.

Ερωτηθείς για το αν όλες αυτές ημέρες είχε δίπλα του ανθρώπους από το Μέγαρο Μαξίμου και ποιους απάντησε: «Σαφώς και υπήρχαν αλλά δεν έχει καμία σημασία ποιοι ήταν, εγώ είμαι ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και εγώ απαντώ στις ερωτήσεις σας».

Τέλος, αναφορικά με την επόμενη ημέρα, ο κ. Κικίλιας ανέφερε μεταξύ άλλων: «Είναι ένα υπουργείο συνεχούς διαχείρισης κρίσεων, στο οποίο βρίσκομαι 2,5 μήνες και σε αυτούς τους μήνες έχουμε δώσει τεράστια μάχη με πυροσβέστες, δασοκομάντος, την ΕΛΑΣ και τις Ένοπλες Δυνάμεις σε φωτιές και πλημμύρες. Και ευχαριστώ όλους αυτούς τους ανθρώπους για τη μάχη που δώσαμε μαζί. Αυτό όμως είναι ένα μέρος της δουλειάς. Το κύριο μέρος της δουλειάς ενός πολιτικού και πολιτικού προϊστάμενου ενός υπουργείου είναι να μπορέσει να σχεδιάσει- και για αυτό αναβαθμίστηκε από Γενική Γραμματεία σε υπουργείο- τις πολιτικές έτσι ώστε να μπορεί να προστατέψει στο μέλλον. Έχουμε ήδη εκκινήσει με τους συνεργάτες μου αυτό το σχεδιασμό όσον αφορά την πρόληψη και την ετοιμότητα, και την αξιοποίηση του προγράμματος ΑΙΓΙΣ που περιλαμβάνει αναβάθμιση του 112, απόκτηση ραντάρ και μετεωρολογικών σταθμών που δεν υπάρχουν, έξυπνα συστήματα εναέριας παρακολούθησης, θερμικές κάμερες που να εντοπίζουν τον καπνό στα 15 χλμ κ.α. Αυτή είναι η δουλειά ενός πολιτικού, αυτή είναι η δουλειά ενός υπουργού. Αυτό καλούμαι να κάνω και να το παρουσιάσω σε εύλογο χρονικό διάστημα, έτσι ώστε να είμαστε σε καλύτερη κατάσταση στην επόμενη κρίση την επόμενη χρονιά. Είναι ένα βαρύ πρόγραμμα και απαιτεί πολύ κόπο και προσπάθεια».

Διαβάστε επίσης:

Τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ για την κατάργηση της ποινικής ασυλίας των τραπεζιτών που είχε υποσχεθεί ο Φλωρίδης

Αχτσιόγλου από Έβρο: «Η κυβέρνηση να αφήσει την επικοινωνιακή διαχείριση της καταστροφής και να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις» (video)

Κακοκαιρία Daniel: Πώς θα διατεθούν τα 2,25 δισ. που θα πάρουμε για τις πλημμύρες

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 10:26