search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 06:48
MENU CLOSE

Κακοκαιρία Daniel: Πώς θα διατεθούν τα 2,25 δισ. που θα πάρουμε για τις πλημμύρες

12.09.2023 16:31
mitsotakis-oursoula-1-new

Η συζήτηση που διεξήχθη με την Επιτροπή άνοιξε το δρόμο για την παροχή ευελιξίας στις επιλεξιμότητες, ώστε να διευκολυνθεί η απορρόφηση κονδυλίων ύψους 2,25 δισ. ευρώ προς σκοπούς αποκατάστασης των φυσικών καταστροφών και δημιουργία νέων υποδομών από τρία χρηματοδοτικά εργαλεία, τονίζουν κυβερνητικές πηγές στον απόηχο της συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Τα τρία χρηματοδοτικά εργαλεία είναι:

(α) τα κονδύλια του ΕΣΠΑ 2014-2020 που δεν θα μπορούσαν να απορροφηθούν για άλλους σκοπούς και θα διατεθούν έως τις 31/12/2023 (υπολογίζεται ύψους 250 εκατ. ευρώ),

(β) η εκ νέου αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης με συμπερίληψη έργων ύψους 500 εκατ. ευρώ προς αποκατάσταση υποδομών και

(γ) το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 με επιλέξιμα έργα ύψους 1,5 δισ. ευρώ που θα διατεθούν τα αμέσως επόμενα έτη. Σε αυτά τα πλαίσια η συζήτηση θα συνεχιστεί σε τεχνικό επίπεδο ώστε να κατανεμηθούν οι δαπάνες των έργων στα επιλέξιμα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Επιπλέον, μόλις καταγραφεί το ύψος της ζημίας, η χώρα θα αιτηθεί επιπλέον χρήματα από το αγροτικό αποθεματικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο μπορεί να διαθέσει έως 400 εκατ. ευρώ, αναλόγως του ύψους της τελικής ζημίας, καταλήγουν οι πηγές.

Η συνάντηση Μητσοτάκη – Φον ντερ Λάιεν

Νωρίτερα, με τη φράση «η Ευρώπη βρίσκεται δίπλα στους Έλληνες και θέλω να ξέρετε ότι θα είμαστε δίπλα στην Ελλάδα και τους Έλληνες, είμαστε μια ένωση αλληλεγγύης» η πρόεδρος της Κομισιόν υποδέχθηκε τον Έλληνα πρωθυπουργό και αντιπροσωπεία της κυβέρνησης στο Στρασβούργο, προκειμένου να συζητηθεί η ευρωπαϊκή αρωγή στη χώρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κακοκαιρίας Daniel.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ενημέρωσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη – αφού εξέφρασε την αλληλεγγύη της στους κατοίκους των πληττόμενων περιοχών και τα συλλυπητήρια της Κομισιόν για τα θύματα της κακοκαιρίας – ότι η Επιτροπή θα κινητοποιήσει σημαντικά κονδύλια για την ενίσχυση της χώρας στην προσπάθειά της να παράσχει βοήθεια στους πλημμυροπαθείς στη Θεσσαλία, σημειώνοντας, μάλιστα, ότι ποτέ δεν υπήρξε τέτοια καταστροφή στην Ελλάδα και κάνοντας λόγο για «πολύ λυπηρές οι εικόνες από τη χώρα».

Συγκεκριμένα, η Γερμανίδα πολιτικός δήλωσε ότι θα χρησιμοποιηθούν πόροι από το Ταμείο Συνοχής από την προηγούμενη περίοδο που δεν είχαν δεσμευτεί σε έργα και θα χάνονταν, καθώς και ότι θα υπάρξει εμπροσθοβαρής χρήση των κονδυλίων της τρέχουσας περιόδου. Επίσης, εξήγησε ότι το ίδιο θα γίνει και με τα κονδύλια του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, ενώ σημείωσε ότι υπάρχουν δύο αχρησιμοποίητες πηγές χρηματοδότησης από προηγούμενες περιόδους που αφορούν στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, αλλά και κονδύλια της τρέχουσας περιόδου, όπως και το αποθεματικό για τη γεωργία, από τον επόμενο χρόνο.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εκτίμησε ότι όλες αυτές οι πηγές χρηματοδότησης θα μπορούσαν να επιτρέψουν στην Ελλάδα να κινητοποιήσει ως και 2,25 δισ. ευρώ, προσθέτοντας ότι η Κομισιόν θα επιδιώξει να στηρίξει τη χώρα με ποσό ως 400 εκατ. Ευρώ από το Ταμείο Αλληλεγγύης, επίσης για την επόμενη χρονιά, αλλά και καλώντας την Ελλάδα να δείξει μεγάλη ευελιξία με τα κονδύλια του Next GenerationEU, για το οποίο έχει ήδη κατατεθεί αναθεώρηση.

Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα το τελευταίο διάστημα βρέθηκε αντιμέτωπη με δύο από τις χειρότερες φυσικές καταστροφές: τη φωτιά στον Έβρο και την κακοκαιρία Daniel, ενώ έδειξε φωτογραφίες από το χωριό Μεταμόρφωση για το πώς ήταν πριν και πώς μετά την κακοκαιρία Daniel, υπογραμμίζοντας ότι «είχαμε σημαντικές καταστροφές στην αγροτική παραγωγή και τις υποδομές αλλά πρώτη προτεραιότητα είναι οι ζωές των ανθρώπων».

Ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι «το καλό είναι ότι η οικονομία βρίσκεται σε καλή κατάσταση και μπορούμε να καλύψουμε άμεσες ανάγκες χωρίς να παρεκκλίνουμε από τους στόχους του προϋπολογισμού, αλλά είναι σημαντικό η ΕΕ να δείξει τη μέγιστη στήριξη και ευελιξία για να στηρίξει την Ελλάδα και άμεσα και μεσοπρόθεσμα», προσθέτοντας ότι «είναι σημαντικό ότι η βοήθεια που θα δοθεί το επόμενο διάστημα θα περιλαμβάνει και ευρωπαϊκά χρήματα».

Υπογράμμισε δε ότι «θα ανακάμψουμε. Η Ευρώπη θα μας υποστηρίξει στην προσπάθειά μας. Γνωρίζω ότι όπως και σε άλλες περιπτώσεις μπορούμε να βασιζόμαστε στην προσωπική σας στήριξη, στην στήριξη της ΕΕ όπως συνέβη σε δύσκολες περιόδους και το ίδιο θα συμβεί και σήμερα».

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ – Eπεισόδιο Μπαλαούρα – Μωραΐτη: «Είσαι θιασώτης του Κασσελάκη» – «Έχετε μια ώρα να κατεβάσετε την ανάρτηση»

Βουλή: Ομόφωνη απόφαση της επιτροπής δεοντολογίας για άρση ασυλίας της Ρένας Δούρου – Κοτρωνιά – Καλαματιανού

Ζέτα Μακρή: Στη Θεσσαλία δεν θα ανοίξει κανένα σχολείο χωρίς ασφάλ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 06:46