search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 12:40
MENU CLOSE

Θεσσαλία: Τερατώδεις θεωρίες και άλλοι δράκοι από το… Πλειστόκαινο για την κακοκαιρία 

12.09.2023 06:08
plimmires new

Μαζί με τις πλημμύρες τις κανονικές, αυτές με το νερό, φαίνεται ότι το έχει η μοίρα μας να αντιμετωπίζουμε και μία πλημμυρίδα από θεωρίες, περίεργες, αμφιλεγόμενες, ακόμα και ακραίες, που προκαλούν θυμηδία.

Το ερώτημα που τέθηκε για παράδειγμα με την κακοκαιρία «Daniel» είναι πόσο ακραίο και σπάνιο είναι το φαινόμενο μίας τέτοιας νεροποντής και κάθε πότε πρέπει να το περιμένουμε, μήπως και αντιληφθούμε τελικά τους κινδύνους της κλιματικής κρίσης.

Κάθε πόσες… χιλιάδες χρόνια γίνεται μια καταστροφή σαν και αυτή στη Θεσσαλία, ήταν ένα από τα ερωτήματα που διατυπώθηκαν και είναι απορίας άξιο πως βρέθηκε άνθρωπος, πρόθυμος να απαντήσει με μία τρομερή βεβαιότητα ότι αυτά συμβαίνουν κάθε… 16000 χρόνια.

Και δεν το έκανε ένας εξπέρ σε θέματα όπως το Κλίμα, που θα είχε ένα νόημα να τον ακούσει κάποιος, αλλά ο… δασολόγος Δημήτρης Εμμανουλούδης, καθηγητής στα ΤΕΙ Καβάλας, στο παράρτημα της Δράμας.

Με εξειδίκευση στη διευθέτηση «ορεινών υδάτων» – στο χώρο των επιστημόνων συνήθως αποκαλούνται με γλυκό τρόπο… «νερουλάδες» -, ο κύριος καθηγητής, έσπευσε να δώσει το δικό του μοντέλο, μάλλον παγκόσμιας πατέντας, προβλέποντας ότι ανάλογης έντασης νεροποντή θα έχουμε ξανά το… 18023! Μέχρι τότε δηλαδή θα έχουν περάσει 500 γενιές, άρα δεν τίθεται καν σκέψη για επιβεβαίωση ή διάψευση του μοντέλου!

Η ελαφρότητα με την οποία διατυπώνονται σε τέτοιος περιπτώσεις πράγματα στις τηλεοπτικές οθόνες (ακόμα και της ΕΡΤ), για χάρη μίας ολιγόλεπτης δημοσιότητες είναι εντυπωσιακή.

Με ύφος που δεν επιδεχόταν αμφισβήτησης ο κ. Εμμανουλούδης κατέθεσε την εντελώς… επιστημονική άποψη ότι «η βροχόπτωση αυτή ήταν έξω από τα όρια της λογικής, μας κάνει φοβερή εντύπωση, είναι και για εμάς απίστευτο» – τέτοιου είδους αμφισβήτηση της επιστήμης από επιστήμονα μάλλον δεν έχουμε ξαναδεί σε δημόσια θέα.

Κατέφυγε δε στην… αρχαιολογία και τα βάθη της ανθρώπινης εξέλιξης, για να αιτιολογήσει τον ισχυρισμό του. «Η Θεσσαλία συγκεντρώνει νερά από όλες τις γειτονικές περιοχές γιατί πριν από 30.000 χρόνια ήταν θάλασσα» σημείωσε, παραπέμποντας στο… Πλειστόκαινο – ωραίες εποχές!

Επικαλέστηκε μάλιστα άλλον καθηγητή, στον τομέα της υδρολογίας στη σχολή της Ξάνθης, που μελετά  τα στατιστικά μοντέλα των βροχοπτώσεων, για να στηρίξει τη θεωρία περί 16000 χρόνων.

Τώρα πώς γίνεται να υπάρχουν στατιστικά δεδομένα τέτοιας ακρίβειας, ενώ στην πραγματικότητα η βάση δεδομένων με τα οποία δουλεύουν οι επιστήμονες είναι περίπου 100, άντε 150 ετών, είναι μία απορία που δύσκολα θα απαντηθεί.

Στο Αστεροσκοπείο

Τα παλαιότερα επιστημονικά στοιχεία προέρχονται από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Ο σταθμός στο Θησείο αποτελεί τον αρχαιότερο σταθμό σε λειτουργία στην Ελλάδα, τα Βαλκάνια και ολόκληρη τη  Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Διαθέτει ένα από τα πιο εξαντλητικά και πλούσια αρχεία μετεωρολογικών δεδομένων παγκοσμίως και θεωρείται ο σταθμός κλειδί για τη μελέτη της κλιματολογικής συμπεριφοράς της Αθήνας – και όχι μόνο.

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών παρατηρήσεις τυπικών μετεωρολογικών παραμέτρων πραγματοποιούνται στο σταθμό του Θησείου (του οποίου ο περιβάλλοντας χώρος δεν έχει μεταβληθεί), σε συνεχή βάση από το 1858 – και πάντως όχι χιλιάδες χρόνια πριν.

Εξ ου και ο καθηγητής Χρήστος Ζερεφός ήταν πιο συγκρατημένος, εκτίμησε ότι τέτοια νεροποντή συμβαίνει κάθε 300 χρόνια – ούτε αυτή θα τη δούμε!

Τα πλημμυρικά φαινόμενα συμβαίνουν πάντα

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση και εξαιρετικά τεκμηριωμένη και συνδυαστική πολλών παραμέτρων, ήταν αυτή που έκανε ο Χρήστος Καραβίτης, καθηγητής Υδατικών Πόρων στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και επίτιμος καθηγητής στο Πολυτεχνείο του Κολοράντο.

«Τα πλημμυρικά φαινόμενα, μεγάλα ή μικρά, συμβαίνουν πάντα. Σας θυμίζω ότι η καταστροφή στη Μάνδρα Αττικής έγινε το 2017, ενώ και πιο παλιά είχαμε μεγάλες πλημμύρες, όπως το 1958, με περισσότερα από 30 θύματα. Όταν η κοίτη ενός ποταμού είναι 15 με 20 μέτρα και εμείς την περιορίζουμε με τη δόμηση στα 2 ή 3 μέτρα είναι αναμενόμενα αυτά τα αποτελέσματα» εξήγησε – το αυτονόητο –  σε άρθρο του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο κ. Καραβίτης  

Πρέπει να σχεδιάζουμε τις κατασκευές και τη διαχείριση των νερών με βάση τα ακραία γεγονότα, καθώς είναι βέβαιο ότι θα έχουμε ξανά τέτοιες πλημμύρες, αν δεν κάνουμε προληπτικό σχεδιασμό», τονίζει ο κ. Καραβίτης.

«Αρχικά πρέπει να αποτυπώσουμε την τρωτότητα των περιοχών, καθώς δεν υπάρχει μέχρι σήμερα ένα χάρτης επικινδυνότητας για πλημμύρες στην Ελλάδα. Εχουμε τα απαραίτητα εργαλεία και πρέπει να τα αξιοποιήσουμε, γιατί, αν υπάρχει έγκαιρη προειδοποίηση, υπάρχει πρόληψη.

Το “συν Αθηνά και χείρα κίνει” πρέπει να γίνει κανόνας. Οσο για τα έργα, πρέπει να σχεδιαστούν από την αρχή με νέα αντιπλημμυρικά, απαγόρευση της δόμησης και διαμόρφωση της κοίτης κάθε ποταμού. Να δούμε τις υποδομές όλες από την αρχή. Ο Τίβερης και ο Σηκουάνας γιατί δεν πλημμυρίζουν;», καταλήγει ο καθηγητής.

Διαβάστε επίσης

Τροχαίο στην Αττική Οδό: Καραμπόλα τριών οχημάτων, καθυστερήσεις από τον κόμβο Μεταμόρφωσης

Άνοιξε η πλατφόρμα arogi.gov.gr για Μαγνησία, Τρίκαλα, Καρδίτσα – Πόσα χρήματα παίρνουν επιχειρήσεις και κτηνοτρόφοι

Kακοκαιρία Daniel: Διώχνουν τους πληγέντες από τα ξενοδοχεία – Αδιανόητες καταγγελίες

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 12:40