search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 20:09
MENU CLOSE

Δήμος Αθηναίων: Το πρώτο κουδούνι δεν χτύπησε ακόμα στο 2ο Δημοτικό Σχολείο λόγω… επισκευών (photos)

14.09.2023 14:43
sxoleio_new

Μπορεί η σχολική χρονιά σε όλη την χώρα (πλην της Θεσσαλίας) να ξεκίνησε την Δευτέρα (11/9) όμως οι μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών ακόμα περιμένουν να ακούσουν το πρώτο κουδούνι.

Στο συγκεκριμένο κτιριακό συγκρότημα, το οποίο βρίσκεται στην οδό Δαμάρεως 65 στο Παγκράτι και όπου στεγάζονται επίσης το 8ο και 67ο Νηπιαγωγείο, τα σχολεία βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας λόγω έργων μέχρι, επισήμως, την Παρασκευή (16/9).

Βέβαια τα συγκεκριμένα έργα έχουν μπορούσαν να έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία 20 χρόνια, καθώς τόσο η διεύθυνση του σχολείου όσο και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων έχουν «κουραστεί» να φωνάζουν.

Και όμως, προ ολίγων μηνών, έπειτα από έλεγχο από μηχανικούς του Δήμου Αθηναίων δεν κρίθηκε ότι χρήζουν άμεσης εκτέλεσης.

Όπως αναφέρει σε υπόμνημα που απέστειλε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου προς τον αντιδήμαρχο Ψηφιακής Μετάβασης και Παιδείας, Νικόλαο Βαφειάδη, στα τέλη Μαρτίου είχε πραγματοποιηθεί συνάντηση των δύο πλευρών κατά την οποία εκτέθηκαν αναλυτικά τα προβλήματα του σχολείου, ειδικότερα ως προς την απουσία συντήρησης των κτιριακών υποδομών στο σύνολό τους κατά την τελευταία 20ετία.

Τότε, υπήρξε θετική ανταπόκριση και μάλιστα πραγματοποιήθηκε ολοκληρωτική ανακαίνιση στις τουαλέτες του σχολείου κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων του 2022.

Παράλληλα, η διεύθυνση έλαβε διαβεβαιώσεις ότι το σχολείο έχει ενταχθεί σε προγραμματισμό εργασιών συντήρησης και επισκευής ως προς τις υπόλοιπες κτιριακές υποδομές (επιχρίσματα, βαψίματα, αλλαγή κουφωμάτων κλπ) και οι εργασίες επρόκειτο να δρομολογηθούν άμεσα.

Μάλιστα, τον περασμένο Φεβρουάριο συζητούνταν η δυνατότητα εργασιών στο σχολείο κατά τη λειτουργία του, ώστε αυτές να υλοποιηθούν άμεσα, ωστόσο δεν πραγματοποιήθηκαν και αναμένονταν εξελίξεις κατά τις διακοπές του Πάσχα και στη συνέχεια μετά το κλείσιμο των σχολείων τον Ιούνιο.

Οι εργασίες όμως δεν έγιναν ποτέ…

Το κομμάτι τσιμεντομάρμαρου που χτύπησε «καμπανάκι»

Δύο εβδομάδες πριν την επίσημη έναρξη της σχολικής χρονιάς, το Σάββατο 26 Αυγούστου έπεσε στο προαύλιο του σχολείου κομμάτι τσιμεντομάρμαρου από το στηθαίο της ταράτσας.

Επίσης, από το ίδιο το σχολείο διαπιστώθηκε επιδείνωση των σαθρών σημείων που εδώ και καιρό είχαν εντοπιστεί.

Με ενέργειες της διευθύντριας, Πόπης Κονιστή, επισκέφθηκε το σχολείο υπάλληλος του Δήμου, ο οποίος πρότεινε απλά την συγκόλληση του κομματιού!

Η αντίδραση διεύθυνσης και Συλλόγου Γονέων ήταν έντονη, με το σχολείο να ζητά διαβεβαιώσεις ότι το κτίριο είναι ασφαλές στο σύνολό του.

Τελικά βρέθηκε στο σχολείο και ο εργολάβος κ. Λιάτος που συστήθηκε ως του Δήμου και διαβεβαίωσε ότι οι εργασίες για τις απαιτούμενες επισκευές και το βάψιμο του σχολείου εξωτερικά και εσωτερικά θα ξεκινήσουν άμεσα, ώστε να είναι έτοιμο για τον αγιασμό της 11ης Σεπτεμβρίου.

Κι ενώ οι εργασίες βρίσκονταν σε εξέλιξη με αργούς όμως ήρθε την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου το «χτύπημα» της κακοκαιρίας Daniel.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το σχολείο έχει χτιστεί κάθετα σε φυσικό ρέμα και αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα σε περιπτώσεις ισχυρών βροχοπτώσεων, ιδίως λόγω του όγκου νερού που συγκεντρώνεται στον πεζόδρομο της εισόδου που βρίσκεται στην οδό Φιλολάου, με την κεντρική καγκελόπορτα να έχει πέσει πολλάκις λόγω νερού, ευτυχώς εκτός των ωρών λειτουργίας του σχολείου.

Η πρόσφατη κακοκαιρία δεν αποτέλεσε εξαίρεση, με την εισροή υδάτων να διαλύει τις δύο πόρτες του συγκροτήματος από Φιλολάου και Δαμάρεως, αποκαλύπτοντας και άλλες φθορές.

Έπειτα από έκκληση ξανά της διευθύντριας, την επόμενη ημέρα μετέβη ο εργολάβος στο σχολείο, προτείνοντας να μπουν σκαλωσιές και στην μπροστινή πλευρά και να συνεχιστούν οι εργασίες, οι οποίες προφανώς δεν επρόκειτο να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Αγιασμό. Παρόλα αυτά, όπως καταγγέλλουν οι παρευρισκόμενοι, ο εργολάβος διαβεβαίωσε ότι σκαλωσιές δεν είναι επικίνδυνες για τα παιδιά, αν και η ευθύνη της επιτήρησής τους ανήκει στους εκπαιδευτικούς.

Ζητήθηκαν γραπτές διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια παιδιών και εκπαιδευτικών και τελικά αποφασίστηκε η αναστολή λειτουργίας του σχολείου μέχρι την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου.

Ακόμα και σήμερα είναι πολύ αμφίβολο αν το πρώτο κουδούνι στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών θα χτυπήσει την Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου.

Γενικότερο πρόβλημα στα σχολεία της 2ης Δημοτικής Κοινότητας

Το 2ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών είναι το μόνο της 2ης Δημοτικής Κοινότητας Αθηνών που δεν έχει ανοίξει ακόμα για τη νέα σχολική χρονιά, αλλά όχι το μόνο που αντιμετωπίζει προβλήματα στην περιοχή.

Ήδη από τις 10 Ιουλίου η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων 2ης Δημοτικής Κοινότητας της Αθήνας είχε αποστείλει επιστολή όπου εξέθετε αναλυτικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία της περιοχής, κοινοποιώντας την σε όλους τους αρμόδιους, Δήμο, αλλά και στο Υπουργείο Παιδείας.

Αναλυτικά η επιστολή της Ένωσης:

Ενώ βρισκόμαστε στο τέλος της πρώτης εβδομάδας της νέας σχολικής χρονιάς, το 2ο Δημοτικό και τα συστεγαζόμενα 8ο και 67ο Νηπιαγωγεία Αθηνών στο κέντρο του Παγκρατίου παραμένουν κλειστά λόγω κτιριακών προβλημάτων!

Πρόκειται για μια απαράδεκτη κατάσταση, καθώς  το Δημοτικό είναι γεμάτο σκαλωσιές μετά την τεράστια καταστροφή που υπέστη εξαιτίας της χρόνιας αδιαφορίας για τη συντήρησή του κτιρίου και παρά τα αιτήματα των γονιών και της Διευθύντριας για τη συντήρησή του. Οι γονείς αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε αναβρασμό, γεμάτοι αγωνία για το πότε και υπό ποιες συνθήκες και προδιαγραφές ασφαλείας θα ανοίξουν τα σχολεία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το εκπαιδευτικό έργο και την μαθησιακή διαδικασία.

Εκτός αυτού, η σχολική χρονιά ξεκίνησε για τους μαθητές σε άλλα σχολεία της περιοχής μας  με φθαρμένα δάπεδα προαύλιων χώρων (1ο, 3ο, 4ο, 103ο Δημοτικά), με σοβαρά προβλήματα στεγανοποίησης σε ταβάνια που με την πρώτη βροχή μπάζουν νερά (1ο, 3ο, 4ο, 94ο Δημοτικά), πτώση σοβάδων σε αίθουσες (1ο, 3ο, 4ο, 89ο, 91ο, 92ο, 103ο, 123ο Δημοτικά), χαλασμένα παράθυρα και κάγκελα (4ο, 89ο, 92ο, 94ο, 123ο Δημοτικά), με πολύ σοβαρά ηλεκτρολογικά προβλήματα (4ο, 13ο, 91ο Δημοτικά), κλπ.

Η Ένωση Γονέων σε συντονισμό με τους Συλλόγους Γονέων ήδη από τις 10 Ιουλίου 2023 με επιστολή σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων και του Υπουργείου Παιδείας, παρέθετε για πολλοστή φορά τα υφιστάμενα σοβαρά προβλήματα στις κτιριακές υποδομές των περισσότερων σχολικών συγκροτημάτων της 2ης δημοτικής κοινότητας, ζητώντας παράλληλα ενημέρωση από το Δήμο για τις εργασίες που έχουν ενταχθεί στις εργολαβίες και ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα αυτών. Το ίδιο έπραξε και με παρέμβασή της στη συνεδρίαση της Σχολικής Επιτροπή της της 2ης δημοτικής κοινότητας  στις 12/9.

Έως σήμερα, δεν έχουμε λάβει καμία επίσημη απάντηση και ενημέρωση.

Δεν θα συμβιβαστούμε με αυτή την απαράδεκτη κατάσταση! Δεν θα κάνουμε πίσω από τον αγώνα για να  έχουν τα παιδιά μας ασφαλή κτίρια!

Απαιτούμε:

Nα έχουμε τώρα χρονοδιάγραμμα με τις απαιτούμενες εργασίες για το άνοιγμα του 2ου Δημοτικού σχολείου καθώς και των δύο Νηπιαγωγείων που παραμένουν κλειστά!

Να έχουμε καταγραφή των εργασιών που γίνονται στο σχολείο και διασφάλιση ότι το κτίριο θα παραδοθεί απόλυτα ασφαλές.

Να έχουμε χρονοδιάγραμμα με τις εργασίες που θα γίνουν στα υπόλοιπα σχολεία που αντιμετωπίζουν κτιριακά προβλήματα σοβαρά και που έχουν γνωστοποιηθεί σε όλους τους αρμόδιους φορείς.

Να ελεγχθούν όλα τα σχολεία και να λάβουν πιστοποιητικά Αντισεισμικότητας και Πυρασφάλειας.

Να στελεχωθούν με το απαραίτητο προσωπικό και να λειτουργήσουν άμεσα οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου που είναι χρόνια υποστελεχωμένες.

Τα σχολεία μπορούν και πρέπει να λειτουργήσουν σωστά και με ασφάλεια και είναι ευθύνη του Κράτους, της Περιφέρειας και των Δήμων να το εξασφαλίσουν.

Καλούμε τους Συλλόγους να είναι σε επαφή και συντονισμό με την Ένωση Γονέων για περαιτέρω ενέργειες και κινητοποιήσεις.

Διαβάστε επίσης:

Δίκη Πισπιρίγκου: «Δεν υφίσταται δηλητηρίαση της Τζωρτζίνας από κεταμίνη» κατέθεσε ο ιατροδικαστής – Επίθεση Κούγια στην Πρόεδρο

Θεσσαλία: Και ο στρατός στη μάχη για την απομάκρυνση των νεκρών ζώων

Δολοφονία στο Blue Horizon: Όλα τα ηχητικά ντοκουμέντα της ντροπής – Πώς ο καπετάνιος κατηύθυνε τη συγκάλυψη (videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 20:09