search
ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 23:04
MENU CLOSE

Δολοφονία στο Blue Horizon: Όλα τα ηχητικά ντοκουμέντα της ντροπής – Πώς ο καπετάνιος κατηύθυνε τη συγκάλυψη (videos)

14.09.2023 11:52
blue_horizon_new

Άκρως επιβαρυντικά, για τους χειρισμούς του πλοιάρχου του Blue Horizon, μετά την δολοφονία του Αντώνη Καργιώτη, είναι τα όσα αποκαλύπτονται καθημερινά από τα ηχητικά που έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

Ο πλοίαρχος, ο οποίος παραμένει προφυλακισμένος, κατηγορείται για επικίνδυνη παρέμβαση στις θαλάσσιες συγκοινωνίες καθώς και για θανατηφόρα έκθεση σε κίνδυνο.

Στην απολογία του ο πλοίαρχος του Blue Horizon κατέθεσε στην ανακρίτρια απολογητικό υπομνήμα με το οποίο δήλωσε συντετριμμένος για τον θάνατο του 36χρονου Αντώνη ενώ υποστήριξε πως προέβη σε όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες μόλις πληροφορήθηκε για το περιστατικό στον καταπέλτη ενημερώνοντας το Λιμενικό Τμήμα και εμπιστευόμενος το πλήρωμά του.

Όμως, όπως όλα δείχνουν ο πλοίαρχος, όχι μόνο από κάποια στιγμή και μετά είχε ξεκάθαρη εικόνα για το τι ακριβώς είχε συμβεί, αλλά σε συνεννόηση με τα άλλα μέλη του πληρώματος που εμπλέκονται στο συμβάν -και ενδεχόμενα με την πλοιοκτήτρια εταιρεία– επιχείρησε να συγκαλύψει την αλήθεια.

Οι έρευνες εστιάζουν και στην πλοιοκτήτρια εταιρεία αφού από τους καταγεγραμμένους διαλόγους μέσω του «μαύρου κουτιού» της γέφυρας ακούγεται ο πλοίαρχος να συνομιλεί τηλεφωνικά σε κάποιο πρόσωπο.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό ποιο είναι αυτό το πρόσωπο που πιθανά να είναι ανώτερος του πλοιάρχου ο οποίος του ζητά να έχουν τακτοποιηθεί όλα όταν το πλοίο επιστρέψει στον Πειραιά. 

Είναι θέμα χρόνου οι αρχές να εντοπίσουν τον συνομιλητή του πλοίαρχο ενώ η ανακρίτρια ζήτησε να απομαγνητοφωνηθούν όλες οι συνομιλίες που έχουν καταγραφεί στο μαύρο κουτί (VTR).

«Πρέπει να τακτοποιηθεί {…} Δεν θα πείτε ότι τον σπρώξατε»

Σε ένα από τα ηχητικά, που παρουσίασε το Mega, ακούγεται ο πλοίαρχος να ζητά όλα να είναι τακτοποιημένα πριν το πλοίο επιστρέψει στον Πειραιά, ενώ δίνει οδηγίες στα μέλη του πληρώματος για την ανάκριση που θα ακολουθήσει.

Πλοίαρχος: Έχουμε κάνει ανακοίνωση ότι κατόπιν εντολής του λιμεναρχείου Πειραιώς, το πλοίο επιστρέφει στο λιμάνι.  Σε πέντε λεπτά φτάνουμε. Είχε εισιτήριο μου λέει και βγήκε έξω κάτι να πάρει, έτσι μου είπε τώρα ο λογιστής. Δεν ξέρω τι… δεν έχω στοιχεία, δεν μπορώ να ξέρω τι είδα…εγώ αυτό τους έχω πει. Πρέπει να τακτοποιηθεί…να το δούμε.

Πλοίαρχος: Με το που θα μπουν μέσα εδώ θα πάμε κατευθείαν για ανάκριση.

Πλοίαρχος: Με το που ανοίγουμε τον καταπέλτη, θα φτάσουν τα κλιμάκια κατευθείαν από το λιμεναρχείο. Σίγουρα θα είσαι εσύ- εσύ, ποιος άλλος ήταν εδώ;

Πλήρωμα: Ο Β… είχε φύγει.

Πλοίαρχος: Γ… θα πάμε για κατάθεση. Αυτό που θα πείτε… ότι το πλοίο είχαμε αμολήσει, είχαμε σηκώσει τον καταπέλτη και ξαφνικά τον είδαμε και ήρθε, ερχότανε… να μπει

Πλήρωμα: Τον απωθήσαμε…

Πλοίαρχος: Όχι τον σπρώξαμε, με φωνές (σ.σ. τον απωθήσατε). Το πλοίο έφευγε και καθώς προσπάθησε να μπει μέσα…σηκωθήκαν τα πέδιλα. Ήταν ο ύπαρχος, ο ναύκληρος εκείνη την ώρα και ο αξιωματικός που ήταν από πάνω και έβλεπε που κάναμε τις κινήσεις για να φύγουμε. Προσπαθώ να μη σας απολύσουν.

Πλοίαρχος: Πως έγινε ρε Μ… τώρα αυτό, πως έγινε;

Ύπαρχος: Τίποτα. Δεν με βλέπω καλά. Πφφ… ρε π.. μου. Τον π…

«Σε κανέναν κουβέντα παιδιά»

Σε άλλο ηχητικό, λίγα λεπτά μετά το έγκλημα που διαπράχθηκε στο λιμάνι του Πειραιά, στη γέφυρα του Blue Horizon επικρατεί «πυρετός» διεργασιών και τηλεφωνημάτων ανάμεσα στον πλοίαρχο, τον ύπαρχο και την πλοιοκτήτρια εταιρεία, ενώ γίνονται αλλεπάλληλες επικοινωνίες με το Piraeus Traffic και το κέντρο ελέγχου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ένας διάλογος μεταξύ μελών του πληρώματος (δεν είναι ακόμα γνωστό ποιοι ήταν), λίγα λεπτά μετά τη δολοφονία του 36χρονου Αντώνη Καργιώτη. Χαρακτηριστικά, στο ηχητικό ακούγεται κάποιος από το πλήρωμα να λέει σύμφωνα με το ηχητικό που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΑΝΤ1: «Ένα πράγμα πάντα θα έχετε στο νου. Ποτέ δεν λέμε τι ακούμε και τι βλέπουμε». «Και εδώ, σε κανέναν κουβέντα παιδιά, ούτε έξω απ’ το… εντάξει;» ακούγεται να συμπληρώνει άλλος

Από πλήθος συνομιλιών που έχουν καταγραφεί προκύπτει ότι ο καπετάνιος δε γνώριζε ως ένα χρονικό σημείο τι ακριβώς είχε συμβεί στον καταπέλτη του πλοίου κατά τον απόπλου και είναι ενδεικτικό ότι κάποια στιγμή ακούγεται να ρωτάει τον ύπαρχο, μετά από τηλεφώνημα που είχε δεχθεί, αν ξέρει κάτι περί σπρωξίματος του αδικοχαμένου Αντώνη Καργιώτη καθώς υπήρξε σχετική καταγγελία.

Από τη στιχομυθία αυτή καθίσταται σαφές ότι ο πλοίαρχος δεν είχε δει τι ακριβώς είχε συμβεί ανάμεσα στον ύπαρχο και τον άτυχο Αντώνη. Λίγο αργότερα, ο πλοίαρχος λαμβάνει εντολές από τον κεντρικό λιμενάρχη Πειραιά να επιστρέψει το Blue Horizon στο λιμάνι του Πειραιά.

Παρουσιάζει ωστόσο ιδιαίτερο ενδιαφέρον το σημείο εκείνο όπου ο πλοίαρχος, ο ύπαρχος και άλλα μέλη του πληρώματος βρίσκονται στο γέφυρα του Blue Horizon και ακούγεται να τους δίνει κατευθύνσεις ενόψει των καταθέσεων που θα δώσουν. «Μη μιλήσετε για σπρωξίματα αλλά μόνον για φωνές».

Ακούστε το σχετικό ηχητικό ντοκουμέντο:

«Μπλέξαμε, μπλέξαμε»

Ένα ένα ακόμη ηχητικό ντοκουμέντο ακούγονται ο πλοίαρχος και μέλη του πληρώματος να συζητούν τι έγινε στην πρύμνη του καραβιού, με τον πλοίαρχο να αναφέρει πως «μπλέξαμε, μπλέξαμε».

Αναλυτικά ο διάλογος:

Μέλος Πληρώματος: «Ναι με ακούτε; Έπεσε ένας επιβάτης στη θάλασσα, προσπαθούσε να ανέβει στον καταπέλτη. Νέος, νέος. Στον καταπέλτη μου είπαν τα παιδιά. Όταν ο καταπέλτης ήταν στην αποβάθρα εγώ είχα ξεκινήσει».

Πλοίαρχος: «Από το Blue Horizon ο πλοίαρχος είμαι. Ένας επιβάτης πήγε να πηδήξει. Γεια σας θάλαμος επιχειρήσεων; Με ακούτε;»

Μέλος Πληρώματος: «Την ώρα που ήμασταν έτοιμοι να ξεκινήσουμε έρχεται ένας επιβάτης, προσπάθησε να μπει μέσα, γλίστρησε και έπεσε».

Πλοίαρχος: «Πιάστηκε από τον καταπέλτη, δεν πάτησε μόνο έβαλε το πόδι του για να ανέβει αλλά γλίστρησε και ο καταπέλτης ήταν σηκωμένος. Την ώρα που είχαμε πάρει άδεια κανονικά για να ξεκινήσουμε, αμολήσαμε, σηκώσαμε τον καταπέλτη από το έδαφος ξαφνικά είδα έναν επιβάτη που προσπάθησε να μπει μέσα στο πλοίο και γλίστρησε. Είχε, δεν είχε εισιτήριο, δεν την ξέρω αυτή την λεπτομέρεια. Από την κάμερα τον είδα εγώ αλλά την ώρα που τον είδα είχαμε φύγει. Προσπάθησε να μπει στο βαπόρι που είχε ξεκινήσει και έπεσε στη θάλασσα. Παραπέρα δεν ξέρω την κατάστασή του γιατί».

Ύπαρχος: «Όχι τον βγάλανε. Πνιγμένο. Πεθαμένο».

Πλοίαρχος: «Μου έπεσε ένας επιβάτης στη θάλασσα, πήδηξε να μπει μέσα, δεν πρόλαβε, γλίστρησε και πνίγηκε. Μπλέξαμε, μπλέξαμε».

Ο λόγος πλέον ανήκει στη δικαιοσύνη…

Διαβάστε επίσης:

Αυτό είναι το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΔΥ – Όλα τα ονόματα

Πήλιο: Τραγικό τέλος για τους νιόπαντρους Αυστριακούς δείχνουν τα τελευταία στοιχεία – Προς ταυτοποίηση οι δύο σοροί

Κακοκαιρία Daniel – Αγοραστός: «Έχω στοχοποιηθεί, με “σταυρώνουν” καθημερινά – Κανένα ευρώ δεν πήγε σε άλλη διαδικασία» (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 23:02