ΣΑΒΒΑΤΟ 15.06.2024 16:33
MENU CLOSE

Ψύχωση: Πότε και σε ποιους εμφανίζεται - 5 μύθοι που δεν πρέπει κανείς να πιστεύει

14.09.2023 09:03

Η ψύχωση είναι μία διαταραχή κατά την οποία ο πάσχων χάνει σε κάποιο βαθμό την επαφή του με την πραγματικότητα ή αλλάζει ο τρόπος που την βιώνει.

Μολονότι, όμως, η ψύχωση προκαλεί προσωρινή αλλαγή στην αντίληψη, τη σκέψη, το συναίσθημα και τη συμπεριφορά, δεν αλλάζει την προσωπικότητα του πάσχοντος.

Μπορεί να εκδηλωθεί ως συνέπεια κάποιας πρωτοπαθούς ψυχιατρικής νόσου, χρήσης ουσιών ή άλλης νευρολογικής ή ιατρικής κατάστασης. Με την εμφάνιση του πρώτου επεισοδίου της έχουν επίσης συσχετισθεί ορισμένες δυσμορφίες του εγκεφάλου.

Παρότι η ψύχωση είναι αρκετά συχνή, είναι πολλοί οι μύθοι που την περιβάλλουν. Η Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ψυχικής Υγείας (ΕΠΑΨΥ) και η Μονάδα «Πνοές SKG» που μόλις εγκαινιάσθηκε στη Θεσσαλονίκη, σε ενημερωτικό φυλλάδιο καταρρίπτουν πέντε από τους συχνότερους.

Μύθος: Οι  άνθρωποι με ψυχωτικές διαταραχές είναι τρελοί

Η αλήθεια είναι ότι οι άνθρωποι με ψύχωση αντιμετωπίζουν ένα θέμα υγείας που χρειάζεται εξειδικευμένη φροντίδα. Ο όρος «τρελός» είναι ξεπερασμένος, στιγματικός και μη επιστημονικός.

Μύθος: Όσοι βιώνουν ψυχωτικά συμπτώματα είναι επικίνδυνοι

Η αλήθεια είναι ότι ένα άτομο που βιώνει ψυχωσικό επεισόδιο μπορεί να νιώθει φόβο ή σύγχυση. Είναι πιο πιθανό να αποτραβηχτεί και να βλάψει τον εαυτό του, παρά να γίνει ξαφνικά επιθετικό και να βλάψει κάποιο άλλο άτομο.

Μύθος: «Δεν μπορεί να συμβεί σε μένα»

Η αλήθεια είναι ότι μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε. Στατιστικά, ψυχωσικό επεισόδιο μπορεί να βιώσουν περίπου 3 στα 100 άτομα (3% του γενικού πληθυσμού), χωρίς να υπάρχει διάκριση όσον αφορά το φύλο, την ηλικία, την εθνικότητα και την κουλτούρα.

Μύθος: Οι ουσίες δεν μπορούν να προκαλέσουν ψύχωση

Η αλήθεια είναι ότι οι ψυχοδραστικές ουσίες, όταν συνδυάζονται με άλλους βιολογικούς, ψυχολογικούς και κοινωνικούς παράγοντες, μπορεί να προκαλέσουν ή να πυροδοτήσουν ψυχωσικά επεισόδια.

Μύθος: Τα άτομα με ψύχωση δεν μπορούν να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή

Η αλήθεια είναι ότι πολλοί άνθρωποι που ζουν με ψύχωση έχουν μια φυσιολογική και παραγωγική ζωή. Η έγκαιρη και εξειδικευμένη παρέμβαση μπορεί να μειώσει τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των ψυχωσικών επεισοδίων.

Πηγή: iatropedia

Photo By Pixabay

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: Επαναληπτικός εμβολιασμός για όλους άνω των 6 μηνών συστήνει το CDC – Σε τι διαφέρει η σύσταση στην Ευρώπη

ΕΟΠΥΥ: Πώς θα εξυπηρετούνται οι ασθενείς από το φαρμακείο του Βόλου

Ο μολυσμένος αέρας μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του μαστού

ΣΑΒΒΑΤΟ 15.06.2024 16:30
Exit mobile version