search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 05:51
MENU CLOSE

Κορωνοϊός: Επαναληπτικός εμβολιασμός για όλους άνω των 6 μηνών συστήνει το CDC – Σε τι διαφέρει η σύσταση στην Ευρώπη

13.09.2023 21:28
EMBOLIASMOS
Eurokinissi

Οι συστάσεις που εκδόθηκαν στις ΗΠΑ διαφέρουν από τις αντίστοιχες στην Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τον εμβολιασμό του πληθυσμού που προφυλάσσει από την νόσο Covid -19. Τι αναφέρουν οι οδηγίες των υγειονομικών αρχών των ΗΠΑ και ποια η σύσταση που δόθηκε την προηγούμενη εβδομάδα για την Ευρώπη.

Το «πράσινο φως» στα επικαιροποιημένα εμβόλια για τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός έδωσε η αρμόδια υγειονομική Αρχή στις ΗΠΑ. Εισηγείται να εμβολιαστεί μαζικά ολόκληρος ο πληθυσμός στη χώρα . Η ανακοίνωση αναφέρει ότι η σύσταση αφορά τα άτομα που έχουν ηλικία άνω των 6 μηνών. Στην Ευρώπη, ωστόσο η σύσταση είναι να πέσει το βάρος στην προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.

Τα εμβόλια που εγκρίθηκαν στις ΗΠΑ είναι εκείνα των εταιρειών Pfizer/BioNTech και Moderna. Όπως ανακοίνωσαν τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) τα εμβόλια προσφέρουν την καλύτερη προστασία έναντι της νοσηλείας και του θανάτου από COVID-19. Μειώνουν επίσης σημαντικά τις πιθανότητες των επίμονων συμπτωμάτων (long COVID) μετά την οξεία λοίμωξη.

Τα CDC επισημαίνουν ότι ο κορωνοϊός «μεταλλάσσεται» ασταμάτητα και η προστασία από κάθε εμβόλιο που κάνουμε φθίνει με τον καιρό. Ο νέος εμβολιασμός με επικαιροποιημένο εμβόλιο αποκαθιστά την προστασία. Θωρακίζει επίσης τον οργανισμό και εναντίον των παραλλαγών του ιού που κυριαρχούν κάθε σεζόν.

«Έχουμε περισσότερα όπλα παρά ποτέ για να αποτρέψουμε τις χειρότερες εκβάσεις της COVID-19», δήλωσε η διευθύντρια των CDC, Dr. Mandy Cohen. «Η σύστασή μας είναι να γίνει εμβολιασμός με επικαιροποιημένα εμβόλια σε όλους τους πολίτες ηλικίας 6 μηνών και άνω».

Η σύσταση αυτή έγινε μετά από ψηφοφορία με την οποία εγκρίθηκαν με ψήφους 13-1 τα επικαιροποιημένα εμβόλια.

Η σύσταση στην Ευρώπη

Στην Ευρώπη, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως Ασθενειών (ECDC) συνέστησε την περασμένη εβδομάδα να εστιάσουν οι προσπάθειες εμβολιασμού στην προστασία όσων κινδυνεύουν να εκδηλώσουν βαριά COVID-19.

Η σύσταση αφορά δηλαδή τις εξής ομάδες:

Τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών
Τα άτομα με υποκείμενα χρόνια νοσήματα ανεξαρτήτως ηλικίας
Όσους έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό ανεξαρτήτως ηλικίας

Στη Γερμανία ήδη έχει ληφθεί απόφαση να τηρηθεί αυτή η σύσταση. Εκτός ΕΕ, στη Βρετανία, η αρμόδια επιτροπή αποφάσισε να προτείνει τα επικαιροποιημένα εμβόλια στα άτομα 65 ετών και πάνω, και σε άλλες ομάδες υψηλού κινδύνου.

Τα επικαιροποιημένα εμβόλια γίνονται σε ποικίλες δόσεις, αναλόγως με την ηλικία και το αν έχουν προηγηθεί άλλοι εμβολιασμοί κατά της COVID-19. Στις ηλικίες από 5 ετών και άνω γίνεται μία δόση με επικαιροποιημένο εμβόλιο, ανεξαρτήτως προηγούμενου εμβολιασμού. Στις μικρότερες ηλικίες μπορεί να χρειασθούν μία έως τρεις δόσεις. Αυτό καθορίζεται ανάλογα με την περίπτωση.

Aυτό που επισημαίνεται είναι ότι πρέπει να έχουν περάσει τουλάχιστον 2 μήνες από τον τελευταίο εμβολιασμό, σύμφωνα με την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA).

Διαβάστε επίσης:

ΕΟΠΥΥ: Πώς θα εξυπηρετούνται οι ασθενείς από το φαρμακείο του Βόλου

Ο μολυσμένος αέρας μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του μαστού

Η σούπερ τροφή που μειώνει την πίεση και προστατεύει την καρδιά

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 00:58