search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 00:54
MENU CLOSE

Ερωτήματα και επιφυλάξεις για την κίνηση του πρωθυπουργού να εντάξει στην Πολιτική Προστασία το Αστεροσκοπείο και την ΕΜΥ

17.09.2023 18:21
MITSOTAKIS-DETH-23

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε από το βήμα της ΔΕΘ την ένταξη της ΕΜΥ και του Εθνικού Αστεροσκοπείου στην Πολιτική Προστασία, σε μία κίνηση που ουσιαστικά είχε προαναγγείλει πρόσφατα στη Βουλή.

Όπως υποστήριξε η εν λόγω κίνηση έχει στόχο την «καλύτερη πρόβλεψη», καθώς παραδέχθηκε, στον απόηχο της καταστροφής που επέφερε η κακοκαιρία Daniel, ότι ότι υπάρχουν ακόμα ζητήματα στον κάθετο συντονισμό του κράτους.

Κατά τον ίδιο, οι όποιες παρεμβάσεις γίνουν από εδώ και πέρα θα έχουν ως στόχο την καλύτερη οργάνωση όλων των εμπλεκομένων φορέων – και του στρατού – υπό την Πολιτική Προστασία, στις αρμοδιότητες της οποίας θα περάσουν και η ΕΜΥ και το Εθνικό Αστεροσκοπείο, δύο, μέχρι πρότινος Ανεξάρτητες Αρχές.

Σημειώνεται όμως ότι οι ανακοινώσεις αυτές έρχονται μετά τα αλλεπάλληλα «αδειάσματα» του Αστεροσκοπείου στο κυβερνητικό αφήγημα για τις πλημμύρες αλλά και τις καταστροφικές πυρκαγιές στον Έβρο που προηγήθηκαν της κακοκαιρίας Daniel.

Η εικόνα που δόθηκε τις προηγούμενες ημέρες και ειδικά μέσα στην έξαρση των κρίσεων, ήταν ότι υπήρξε διαφορετική προσέγγιση των προβλημάτων από την κυβέρνηση, σε σχέση με τις προειδοποιήσεις του Αστεροσκοπείου. Υπουργοί επιτέθηκαν στους επιστήμονες, καταλογίζοντάς τους μάλιστα μέχρι και πολιτικές σκοπιμότητες, ενώ δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι η κυβέρνηση αναζητούσε απλώς “εύκολα θύματα”, στα οποία να φορτώσει τις ευθύνες για την ελλιπή προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού.

Το μεγάλο ερώτημα είναι εάν αυτή η κίνηση του πρωθυπουργού αποσκοπεί στον έλεγχο του Αστεροσκοπείου, ώστε να μην διαφοροποιείται από την κεντρική (επικοινωνιακή) κυβερνητική γραμμή, όταν προκύπτουν προβλήματα με φυσικές καταστροφές, ή απλώς υπηρετεί την ανάγκη συντονισμού, όπως διατείνεται το Μαξίμου.

Απομένει να φανεί αν θα υπάρξουν αντιδράσεις για το κυβερνητικό αυτό σχέδιο και ξανά… «αδειάσματα»…

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ: Δεν θα κάνω ανασχηματισμό – Έρχεται νέο φορολογικό στους ελεύθερους επαγγελματίες

Κασσελάκης: «Ετοιμαζόμαστε να πάρουμε τη χώρα πίσω»

Τσακαλώτος: «Σημαντική μέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ και την κοινωνία»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 00:06