search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 11:05
MENU CLOSE

Παύλος Φύσσας: 10 χρόνια μετά, ο Killah P. είναι εδώ – Ο αγώνας κατά του φασισμού δεν τελειώνει – Εκδηλώσεις μνήμης

17.09.2023 17:11
FYSSAS

Δέκα χρόνια συμπληρώνονται από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι από τάγματα εφόδου των νεοναζί της Χρυσής Αυγής.

Στη μνήμη του 34χρονου Παύλου ξεκινούν σήμερα εκδηλώσεις που θα ολοκληρωθούν αύριο, Δευτέρα.

Ειδικότερα, σήμερα, Κυριακή (17/9), στις 18:00 θα πραγματοποιηθεί συναυλία, με ελεύθερη είσοδο, στο Σιλό του Πολυχώρου Λιπασμάτων. Ανάμεσα στους καλλιτέχνες που θα συμμετάσχουν είναι ο ΛΕΞ, ο Μίλτος Πασχαλίδης, οι Γιαγκίνηδες, ο Γιάννης Χαρούλης, τα Μεθυσμένα Ξωτικά, οι Vodka Juniors και η Φωτεινή Βελετσιώτου.

Για αύριο, Δευτέρα (18/09), είναι προγραμματισμένη η καθιερωμένη – πλέον – πορεία στη μνήμη του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι. Η συγκέντρωση πριν την πορεία θα πραγματοποιηθεί 5.30 μ.μ. στο μνημείο του Παύλου Φύσσα.

Σεπτέμβριος 2013

Ο 34χρονος Παύλος Φύσσας (γνωστός με το ψευδώνυμο Killah P.) μουσικός της ραπ, ήταν γνωστός για την αντιφασιστική δράση του. Το βράδυ της 17ης προς 18ης Σεπτεμβρίου 2013 δολοφονήθηκε στυγνά από τον 45χρονο χρυσαυγίτη Γιώργο Ρουπακιά έπειτα από συντονισμένη δράση του ναζιστικού μορφώματος.

Η δολοφονία του Παύλου στάθηκε η αφορμή για να σχηματιστεί η δικογραφία που οδήγησε στον χαρακτηρισμό της Χρυσής Αυγής ως «εγκληματική οργάνωση». Κι αυτό γιατί μπορεί ως φυσικός αυτουργός της δολοφονίας να ήταν ο Γιώργος Ρουπακιάς ωστόσο στην πολύκροτη δίκη της υπόθεσης παραπέμφθηκαν ως κατηγορούμενοι συνολικά 69 βουλευτές, στελέχη και μέλη της Χρυσής Αυγής.

Τελικά, ο Γιώργος Ρουπακιάς καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη και δέκα έτη συν οκτώ έτη για πλημμελήματα και ακόμα 17 κατηγορούμενοι – πρώην πολιτευτές της Χρυσής Αυγής δικάστηκαν για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και για συμμετοχική δράση στο κακούργημα της ανθρωποκτονίας του Παύλου Φύσσα.

Η Μάνα – Σύμβολο ενάντια στον φασισμό

Η στάση της μητέρας του Παύλου, της Μάγδας Φύσσα, έγινε ένα ζωντανό σύμβολο των αγώνων κατά του φασισμού. Μέσα στον θρήνο της, η σταθερή παρουσία της σε κάθε αγώνα στους δρόμους και στις δικαστικές αίθουσες για τον Παύλο και όχι μόνο, η αξιοπρέπειά της, η δύναμή της, το θάρρος της να κοιτά στα μάτια το κακό, η αλήθεια και το δίκιο της, όλα αυτά τα στοιχεία της χάρισαν επάξια τον χαρακτηρισμό της Μάνας – Σύμβολο.

Τελειώσαμε με την Χρυσή Αυγή αλλά… τι γίνεται με τον φασισμό;

Μπορεί η δολοφονία του Παύλου Φύσσα να έκλεισε το δρόμο στην Χρυσή Αυγή για το κοινοβούλιο όμως, αλήθεια, η κοινωνία μας γύρισε την πλάτη τον φασισμό;

Στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, τον Ιούνιο του 2023, οι Σπαρτιάτες, με μια αιφνιδιαστική τροπή, «τρυπώνουν» στη Βουλή έχοντας προηγηθεί η ξεκάθαρη και ανοιχτή υποστήριξη από τον έγκλειστο στις φυλακές Ηλία Κασιδιάρη. Την ίδια ώρα, οι Σπαρτιάτες εξαργυρώνουν την πίστη τους στον Κασιδιάρη και υποστηρίζουν την υποψηφιότητά του για το Δήμο Αθηναίων. Μάλιστα, σε μια πρωτοφανή κίνηση για γέλια και για κλάματα, ο επικεφαλής των Σπαρτιατών Βασίλης Στίγκας ανακατασκεύασε τις καταγγελίες του περί επιρροής της Greek Mafia στην κοινοβουλευτική του ομάδα, φωτογραφίζοντας τον Ηλία Κασιδιάρη.

Φυλακίζεται άραγε το τέρας του φασισμού;…

Διαβάστε επίσης:

Θεσσαλονίκη: Σύλληψη 46χρονου για παράνομη μεταφορά μεταναστών

Το Πήλιο της απόγνωσης σε αριθμούς

Ασπρόπυργος: Με πανό «όχι στις νέες ταυτότητες» οι 30 που έκαψαν λεωφορείο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 11:05