search
ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 10:18
MENU CLOSE

Candida auris: Εντοπίστηκε κρούσμα στην Κρήτη – Γυναίκα βρίσκεται στην απομόνωση στο Νοσοκομείο Χανίων

22.09.2023 19:34
nosokomeio-xania-new

Ένα κρούσμα του μύκητα candida auris εντοπίστηκε σε ασθενή που νοσηλεύεται σε απομόνωση στο νοσοκομείο Χανίων, στην Κρήτη.

Σύμφωνα με το zarpanews.gr, o διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων, Γιώργος Μπέας, ανέφερε ότι το κρούσμα αφορά περιστατικό ασθενούς ο οποίος πρόσφατα διεκομίσθη στο νοσοκομείο Χανίων από το Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, μετά από μακρά νοσηλεία εκεί.

Η ασθενής από την πρώτη στιγμή νοσηλευόταν στην απομόνωση και στις καλλιέργειες που ελήφθησαν την ημέρα της εισαγωγής στο νοσοκομείο, ανιχνεύτηκε ο ο συγκεκριμένος μύκητας.

Άμεσα τέθηκε σε εφαρμογή το σχετικό πρωτόκολλο και έχουν ληφθεί τα προβλεπόμενα μέτρα με τις οδηγίες της προέδρου επιτροπής λοιμώξεων.

Συχνά, η καντιντίαση, ως ενδονοσοκομειακή λοίμωξη προσβάλλει ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα (ανοσολογική ανεπάρκεια).

Αύξηση των μολύνσεων

«Επείγουσα απειλή» έχει χαρακτηριστεί από τον περασμένο Μάρτιο, από τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), η δραματική αύξηση των μολύνσεων από τον – ανθεκτικό στα φάρμακα- μύκητα Candida auris, καθώς πάνω από τις μισές Πολιτείες των ΗΠΑ, αναφέρουν πλέον κρούσματα.

Η Candida auris (C. auris) καταγράφηκε για πρώτη φορά στην Ιαπωνία το 2009, ενώ οι πρώτες γνωστές λοιμώξεις στις ΗΠΑ χρονολογούνται από το 2013.

Τα κρούσματα αυξήθηκαν εκθετικά μέχρι το τέλος του 2021, σύμφωνα με έγγραφο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Annals of Internal Medicine.

Τα CDC ανέφεραν ότι πέρυσι δηλώθηκαν 2.377 κλινικές διαγνώσεις και 5.754 περιπτώσεις που εντοπίστηκαν μέσω προσυμπτωματικού ελέγχου.

O Αρτούρο Κασαντεβάλ, μικροβιολόγος και ανοσολόγος στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Johns Hopkins, ο οποίος μελετά τον τρόπο με τον οποίο οι μύκητες προκαλούν ασθένειες, δήλωσε στο Bloomberg ότι τα σημάδια συνεχούς εξάπλωσης του μύκητα είναι «προάγγελος ενός τρομακτικού μέλλοντος».

Στα τέλη του περασμένου έτους, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δημοσίευσε τον πρώτο του κατάλογο «μυκητισιακών παθογόνων προτεραιότητας», συμπεριλαμβανομένου του Candida auris.

Διαβάστε επίσης:

Προσοχή: Ο ΕΟΦ απαγόρευσε συμπλήρωμα διατροφής – Ανιχνεύτηκε υδράργυρος

Ελληνική Καρδιολογική Εταιρία: «Με το χέρι στην καρδιά – Μάθε για την καρδιά σου και φρόντισέ την!»

Χρυσοχοΐδης από Αλεξανδρούπολη: Nέες προσλήψεις γιατρών μέσα στο 2024, προσεχώς και νοσηλευτών

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 10:18