search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 06:35
MENU CLOSE

Τεχνητή νοημοσύνη: Πώς μπορεί να γίνει ισχυρό εργαλείο για τη θεραπεία της ανδρικής υπογονιμότητας

23.09.2023 13:33
ypogonimotita

Μπορεί ένα έξυπνο λογισμικό να επιλύσει το θέμα της ανδρικής υπογονιμότητας που ταλαιπωρεί εκατομμύρια άνδρες σε όλο τον κόσμο;

Ναι λένε τώρα οι επιστήμονες και εκτιμούν ότι με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης – Artificial intelligence (AI) έχουν πλέον τη δυνατότητα να επιλύσουν το πρόβλημα που απασχολεί το 7% του ανδρικού πληθυσμού.

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε στο BBC Health,  ο Δρ. Steven Vasilescu, βιοϊατρικός μηχανικός στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Σίδνεϊ (UTS), στην Αυστραλία, ανέπτυξε μαζί με την ομάδα του, ένα λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης,  το οποίο μπορεί να εντοπίσει σπέρμα σε δείγματα που έχουν ληφθεί από σοβαρά υπογόνιμους άνδρες, 1.000 φορές πιο γρήγορα, σε σχέση με τα εμπειρότερα μάτια του καλύτερου εμβρυολόγου.

Το σύστημα αυτό ονομάζεται SpermSearch και έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τους υπογόνιμους άνδρες που πάσχουν από μη αποφρακτική αζωοσπερμία (NOA), σύμφωνα με τον Δρ. Vasilescu.

Ο αριθμός των σπερματοζωαρίων έχει μειωθεί κατά 50%  τα τελευταία 40 χρόνια

Η ανδρική υπογονιμότητα ταλαιπωρεί το 7% του ανδρικού πληθυσμού στον κόσμο, που σημαίνει ότι εκατομμύρια άνδρες δεν μπορούν να κάνουν παιδιά.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι τα τελευταία 40 χρόνια ο αριθμός των σπερματοζωαρίων έχει μειωθεί κατά 50%.  Οι αιτίες σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι πολλές. Ενδεικτικά αναφέρουμε:  τη ρύπανση, το άγχος, το αλκοόλ, το κάπνισμα ή κακή διατροφή, η παχυσαρκία, η έλλειψη άσκησης, διαφορές ασθένειες και τραυματισμοί κλπ.

«Καθώς ο αριθμός των σπερματοζωαρίων έχει ευρέως αναφερθεί ότι έχει μειωθεί κατά το ήμισυ τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, η υπογονιμότητα παραμένει ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας που απασχολεί όλο και περισσότερους άνδρες», αναφέρει η Dr. Sarah Martins da Silva κλινική αναγνώστης στην αναπαραγωγική ιατρική στο Πανεπιστήμιο του Dundee.

Η ίδια μάλιστα τονίζει ότι είναι εξαιρετικά κρίσιμος ο χρόνος ανεύρεσης των υγιών σπερματοζωαρίων προκειμένου να γίνει η γονιμοποίηση των ωαρίων στο εργαστήριο: «Στα ωάρια που πρέπει να γονιμοποιηθούν, υπάρχει μόνο ένα μικρό χρονικό διάστημα για να μπορέσουμε να το κάνουμε αυτό. Η επιτάχυνση της διαδικασίας θα ήταν εξαιρετικά επωφελής».

Χρονοβόρα η ανίχνευση σπέρματος

Η ανεύρεση των σπερματοζωαρίων στο εργαστήριο είναι μια εξαιρετικά  χρονοβόρα και δύσκολη διαδικασία. Συγκεκριμένα ο ειδικός λαμβάνει  ένα μικρό μέρος των όρχεων, το οποίο αφαιρείται χειρουργικά και μεταφέρεται στο εργαστήριο, όπου ένας εμβρυολόγος μπορεί να ψάξει χειροκίνητα για υγιές σπέρμα.

Ο ιστός αποσπάται και εξετάζεται σε μικροσκόπιο. Εάν βρεθεί κάποιο βιώσιμο σπέρμα, μπορεί να εξαχθεί και να εγχυθεί σε ένα ωάριο.

Αυτή η διαδικασία, λέει ο Δρ Vasilescu, μπορεί να διαρκέσει έξι ή επτά ώρες, απαιτεί πολυάριθμο προσωπικό και υπάρχει κίνδυνος κόπωσης και ανακρίβειας.

«Όταν ένας εμβρυολόγος κοιτάζει κάτω από το μικροσκόπιο, αυτό που βλέπει είναι ένα πλήρες χάος – ένα αστέρι από κύτταρα», εξηγεί και συνεχίζει: «Υπάρχει αίμα και ιστός. Μπορεί να υπάρχουν μόνο 10 σπερματοζωάρια σε όλο το δείγμα ανάμεσα σε εκατομμύρια κύτταρα. Είναι σαν να ψάχνεις ψύλλο στα άχυρα», λέει ο Δρ Vasilescu.

Τι κάνει το σύστημα SpermSearch

Το SpermSearch μπορεί να βρει οποιοδήποτε υγιές σπέρμα σε δευτερόλεπτα, όταν οι φωτογραφίες των δειγμάτων ανεβαίνουν αμέσως στον υπολογιστή. Για να επιτύχουν αυτή την ταχύτητα, ο Δρ Vasilescu και οι συνεργάτες του εκπαίδευσαν το σύστημα τεχνητής Νοημοσύνης (AI) να αναγνωρίζει το σπέρμα στα πολύπλοκα και χαοτικά δείγματα ιστών δείχνοντάς του χιλιάδες τέτοιες εικόνες. Με αυτόν τον τρόπο το σύστημα τα εντοπίζει γρήγορα και σχεδιάζει ένα ορθογώνιο γύρω από αυτά στην οθόνη.

Σε μια δημοσιευμένη επιστημονική εργασία, η ομάδα βιοϊατρικής μηχανικής του UTS είπε ότι σε μια δοκιμή το SpermSearch ήταν 1.000 φορές ταχύτερο από έναν έμπειρο εμβρυολόγο.

Ωστόσο, το SpermSearch δεν έχει σχεδιαστεί για να αντικαταστήσει τους εμβρυολόγους, αλλά για να λειτουργεί ως βοηθητικό εργαλείο.

Ο Δρ. Vasilescu επισημαίνει: «Αν μπορούμε να κάνουμε τον εμβρυολόγο πιο αποτελεσματικό, πιο ακριβή και να μπορεί να βρει σπέρμα που διαφορετικά δεν θα έβρισκε, τότε αυτό θα αυξήσει τις πιθανότητες των υπογόνιμων ανδρών να αποκτήσουν τα δικά τους παιδιά».

Το επόμενο στάδιο είναι να δοκιμαστεί το σύστημα τεχνητής Νοημοσύνης σε κλινικές δοκιμές: «Μια πραγματική εγκυμοσύνη είναι το επόμενο βήμα μας», λέει ο Δρ. Vasilescu.

Με πληροφορίες από bbc.com

Διαβάστε επίσης:

Παχυσαρκία: Ο ρόλος της πρωτεΐνης στο 1ο γεύμα της ημέρας

Candida auris: Εντοπίστηκε κρούσμα στην Κρήτη – Γυναίκα βρίσκεται στην απομόνωση στο Νοσοκομείο Χανίων

Προσοχή: Ο ΕΟΦ απαγόρευσε συμπλήρωμα διατροφής – Ανιχνεύτηκε υδράργυρος

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 01:20