search
ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 10:23
MENU CLOSE

Σε ετοιμότητα η κυβέρνηση για τις μεταναστευτικές ροές

27.09.2023 06:06
metanastes 4444- new

Σε απόλυτη ετοιμότητα βρίσκεται η Αθήνα προκειμένου να αντιμετωπίσει το νέο κύμα μεταναστευτικών ροών το οποίο έχει αρχίσει να κατακλύζει την χώρα μας.

Άλλωστε, το θέμα αυτό είχε βρεθεί στην ατζέντα του Έλληνα πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον Ταγίπ Ερντογάν στις ΗΠΑ με τις δύο πλευρές να συμφωνούν ότι θα πρέπει να εξεταστεί λεπτομερώς το θέμα.

Από εκείνη την ημέρα και μετά ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα για την υπογραφή νέας Συμφωνίας για το μεταναστευτικό στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χωρών που είναι προγραμματισμένο να συνεδριάσει στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Στη χθεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε επί μακρόν στο θέμα επισημαίνοντας ότι πρέπει να βρεθεί γρήγορα μία λύση για το πρόβλημα.

Κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι η διαπραγμάτευση είναι σε πλήρη εξέλιξη, ενώ τα τελευταία εικοσιτετράωρα ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Καιρίδης βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή τόσο με τον Τούρκο ομόλογό του όσο όμως και τους κεντρικούς «παίκτες» στην Ε.Ε.

Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να καμφθούν οι αντιστάσεις της Ευρώπης στην υπό διαμόρφωση συμφωνία και πιο συγκεκριμένα στο σημείο που προβλέπει ως αντάλλαγμα για να συμφωνήσει η Άγκυρα, την άρση της βίζας για τη μετακίνηση Τούρκων πολιτών σε χώρες εντός Σένγκεν.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, η Αθήνα θεωρεί ότι η Ε.Ε. θα δώσει τελικώς το πράσινο φως για την άρση της βίζας, αν η Τουρκία συμφωνήσει να περιορίσει τις μεταναστευτικές ροές από τα δικά της παράλια, να χτυπήσει τα δίκτυα των διακινητών που δρουν στο έδαφός της και να δεχθεί περισσότερες επιστροφές μεταναστών από την Ελλάδα και την ΕΕ γενικότερα.

Ο Δημήτρης Καιρίδης, στην τοποθέτηση του χαρακτήρισε την κατάσταση ελεγχόμενη, καθώς όπως είπε, «υπάρχει μεν πίεση, αλλά η πληρότητα πλησιάζει το 60-65%». Υπήρξε ακόμα η εκτίμηση ότι το επόμενο διάστημα θα περιοριστούν οι ροές, καθώς, τόσο στη συνάντηση κορυφής μεταξύ Μητσοτάκη – Ερντογάν, όσο και στις επαφές των υπουργών Μετανάστευσης των δύο χωρών υπήρξε καλό κλίμα.

Παράλληλα, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου προωθεί την υπογραφή μιας σειράς διμερών συμφωνιών με διάφορες χώρες, όπως η Ινδία για τους εργάτες γης, για τους οποίους προετοιμάζει και νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί το αμέσως επόμενο διάστημα προς ψήφιση στη βουλή. «Εξετάζουμε τρόπους ψηφιοποίησης, επιτάχυνσης, διευκόλυνσης, ομογενοποίησης, απλούστευσης των διαδικασιών, πέρα από αυτό, πρέπει να δούμε τι κάνουμε και με τον πληθυσμό που είναι ήδη στη χώρα μας, χωρίς ποτέ να δημιουργούμε πρόσθετους μαγνήτες για να έρθουν και άλλοι παράνομα» είπε ο κ. Καιρίδης σε συνέντευξή του.

Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία έχει στα χέρια του ο υπουργός, έχει αποχωρήσει από τη χώρα μας – τα χρόνια του κορωνοϊού- ένας μεγάλος αριθμός μεταναστών, κυρίως αλβανικής καταγωγής. Ειδικότερα, από τους 60.000 που ήρθαν παράνομα από 1η Ιανουαρίου του 2021, πήραν ταξιδιωτικά έγγραφα και προσφυγικά διαβατήρια 92.000, που σημαίνει ότι ήρθαν 60.000 και έφυγαν 92.000, άρα ο συνολικός αριθμός αυτών έχει μειωθεί.

Ακόμα, στη χώρα μας έχουμε 700.000 νόμιμους μετανάστες, οι μισοί εκ των οποίων είναι αλβανικής καταγωγής, οι άλλοι μισοί κυρίως από ευρωπαϊκές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διαβάστε επίσης:

Κασσελάκης για Ζαχαριάδη: «Όλοι μαζί και στην Αθήνα» – Η πρώτη ανάρτηση

FT: Η Ελλάδα θα ενσωματώσει 300.000 μετανάστες εν μέσω έλλειψης εργατικού δυναμικού

Μητσοτάκης στον ΣΕΒ: Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 10:22