search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 03:00
MENU CLOSE

Συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν: Παραγωγική συζήτηση, οδικός χάρτης για τα επόμενα βήματα, λέει ο πρωθυπουργός (Photos)

20.09.2023 18:11
mitsotakis-erntogan-12-new

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν , παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη και Hakan Fidan.

Η συνάντηση διήρκησε μία ώρα στο «τουρκικό σπίτι» στη Νέα Υόρκη, τη βάση της διπλωματικής αποστολής στα Ηνωμένα Έθνη, με την Αθήνα να επιμένει πως οι διαφωνίες παραμένουν, ωστόσο καλό είναι να υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας. Όπως είπε ο πρωθυπουργός, επρόκειτο για μία παραγωγική συζήτηση η οποία θα αποτελέσει τον οδικό χάρτη για τα επόμενα βήματα.

Οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν τη θετική ατμόσφαιρα στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας και την ισχυρή βούλησή τους να διατηρηθεί.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Recep Tayyip Erdogan συμφώνησαν στον οδικό χάρτη των επαφών των δύο χωρών, όπως αυτός καθορίστηκε στη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών στις 5 Σεπτεμβρίου και περιλαμβάνει: Τις συναντήσεις στα μέσα Οκτωβρίου των αρμόδιων για τον πολιτικό διάλογο και τη θετική ατζέντα Υφυπουργών Εξωτερικών, τις συναντήσεις εντός του Νοεμβρίου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και τη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν ακόμη απόψεις για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα.

Συζήτησαν επίσης για την κλιματική κρίση και τις επιπτώσεις της, ιδιαίτερα στην περιοχή της Μεσογείου, καθώς οι δύο χώρες βίωσαν πρόσφατα σοβαρές φυσικές καταστροφές και συμφώνησαν ότι η ενίσχυση της συνεργασίας στην Πολιτική Προστασία αποτελεί προτεραιότητα.

Συμφώνησαν ακόμη να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος, αναγνωρίζοντας ότι αποτελεί κοινή πρόκληση.

Οι Υπουργοί Εξωτερικών θα συνεχίσουν τη συνεργασία και τον συντονισμό για να προωθήσουν τον συμφωνημένο οδικό χάρτη.

Η δήλωση του πρωθυπουργού:

«Είχαμε μία παραγωγική συζήτηση με τον Πρόεδρο Erdoğan παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών και των Διπλωματικών μας Συμβούλων. Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ώστε να εμβαθύνουμε το θετικό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το οποίο έχει εγκαθιδρυθεί τους τελευταίους μήνες, και προσδιορίσαμε με σαφήνεια το επίπεδο των επαφών και των συναντήσεων για το επόμενο διάστημα σε επίπεδο πολιτικού διαλόγου, Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αλλά και προώθησης της θετικής ατζέντας. Συμφωνήσαμε, επίσης, το επόμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας να διεξαχθεί στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη. Ταυτόχρονα, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και για μια σειρά από κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες μας. Να σταθώ ενδεικτικά στο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης, όπου πιστεύω ότι είναι απαραίτητη η συνεργασία της Τουρκίας προκειμένου να μειωθούν στο ελάχιστο οι μεταναστευτικές ροές. Αλλά, φυσικά, συζητήσαμε και τα ζητήματα και τις μεγάλες προκλήσεις της κλιματικής κρίσης, καθώς Ελλάδα και Τουρκία είναι δύο μεσογειακές χώρες, οι οποίες και αυτό το καλοκαίρι βρέθηκαν αντιμέτωπες με σημαντικές φυσικές καταστροφές, προϊόν της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της κλιματικής κρίσης, η οποία είναι ήδη εδώ μαζί μας. Πιστεύω ότι και αυτό το πεδίο συνεργασίας μπορεί να διερευνηθεί περισσότερο, έτσι ώστε να τύχει αντικείμενο και κάποιων συγκεκριμένων συμφωνιών, οι οποίες θα υπογραφούν στα πλαίσια του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, τον Δεκέμβριο στη Θεσσαλονίκη».

Η δεύτερη μέσα σε λίγους μήνες συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο πραγματοποιήθηκε με στόχο τη διατήρηση του καλού κλίματος στις σχέσεις των δύο χωρών, αλλά και με μικρές προσδοκίες σχετικά με το ενδεχόμενο ουσιαστικής προόδου στα μεγάλα ζητήματα που χωρίζουν Αθήνα και Άγκυρα.

Μιλώντας στο CNN o πρωθυπουργός έθεσε – σε αδρές γραμμές – και το όριο των προσδοκιών της Αθήνας από τη συνάντηση αυτή, λέγοντας ότι «ακόμα και αν συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε σε συγκεκριμένα θέματα που έχουν να κάνουν με την εδαφική κυριαρχία, μπορούμε να αφήσουμε την πόρτα ανοικτή και αυτό θα επιδιώξω στην συνάντησή μου με τον Ερντογάν», τονίζοντας, παράλληλά, ότι «έχουμε μια βασική διαφορά με την Τουρκία, τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Δεν είναι εύκολο να επιλυθεί, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να συνεργαστούμε σε άλλα πεδία ή να έχουμε έναν βαθμό τουρκικής επιθετικής συμπεριφοράς που ωθεί τις δύο χώρες στις παρυφές μιας ένοπλης σύγκρουσης».

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη, κατά την ομιλία του στη Γ.Σ. του ΟΗΕ, ο Τούρκος πρόεδρος δεν απέστη των μαξιμαλισμών, καθώς κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος των κατεχομένων στη βόρεια Κύπρο, δίνοντας και «στίγμα» των προθέσεών του για τη συνάντηση με τον Κ. Μητσοτάκη.

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης στο CNN: «Μπορούμε να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε με την Τουρκία στα εδαφικά»

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Στην ατζέντα η αμοιβαία βούληση για ηρεμία – Αγκάθι το κυπριακό

ΣΥΡΙΖΑ: Πυρά Αχτσιόγλου κατά Πολάκη και Κασσελάκη – «Δεν μπορεί να νικήσει τον Μητσοτάκη γιατί δεν έχει σχέδιο» (Ηχητικό)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 01:38