search
ΚΥΡΙΑΚΗ 26.05.2024 08:09
MENU CLOSE

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Στην ατζέντα η αμοιβαία βούληση για ηρεμία – Αγκάθι το κυπριακό

20.09.2023 16:40
erdogan_mitsotakis_new

Αντίστροφη μέτρηση για τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που θα πραγματοποιηθεί στις 18:00 ώρα Ελλάδας, στο περιθώριο της Συνόδου του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη και στην οποία αναμένεται να επιβεβαιωθεί η αμοιβαία βούληση για ηρεμία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, παρά τις προσπάθειες του Ερντογαν, χθες, από το βήμα του ΟΗΕ να περιχαρακώσει την ατζέντα πάνω στην οποία θα κινηθούν οι συζητήσεις.

Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν τη βασική ατζέντα στην οποία θα στηριχθούν οι τεχνικές συνομιλίες τον Οκτώβριο, αλλά και το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, το οποίο αναμένεται να συνεδριάσει στη Θεσσαλονίκη στις αρχές Δεκεμβρίου, με τις δύο πλευρές να προσέρχονται με πάγιες θέσεις, αναζητώντας ωστόσο έναν κοινό βηματισμό προς όφελος και των δύο χωρών.

Όπως τονίζουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, η συνάντηση έρχεται σε συνέχεια της πρώτης, που είχαν οι δύο ηγέτες μετά την επανεκλογή τους τον περασμένο Ιούλιο στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας, ενώ λαμβάνει χώρα λίγες ημέρες μετά το ραντεβού των υπουργών Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν στην Άγκυρα, όπου ορίστηκε ο οδικός χάρτης των επόμενων επαφών των δύο χωρών στο πλαίσιο των τριών αξόνων που είχαν συμφωνηθεί στο Βίλνιους, ήτοι τον πολιτικό διάλογο, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και τη θετική ατζέντα, σε τομείς όπως ο τουρισμός, οι επενδύσεις, η γεωργία, το εμπόριο, η ναυτιλία, η κλιματική κρίση.

Παρόντες στη σημερινή συνάντηση των δύο ηγετώνθα είναι επίσης οι Υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν, οι οποίοι συναντήθηκαν εκ νέου χθες για την προετοιμασία της ημερήσιας διάταξης και των χρονοδιαγραμμάτων του τετ α τετ Μητσοτάκη Ερντογάν, καθώς επίσης και υφυπουργοί, με τους δύο ηγέτες να αναμένεται να δώσουν τις εντολές για τα επόμενα βήματα, που είναι οι πολιτικές διαβουλεύσεις αλλά και για τα ζητήματα που αφορούν το Αιγαίο, κυρίως για την υφαλοκρηπίδα.

Αγκάθι το κυπριακό

Ακολουθώντας την πάγια τακτική του, ο Ταγίπ Ερντογάν επιχείρησε χθες από το βήμα του ΟΗΕ να περιχαρακώσει την ατζέντα πάνω στην οποία θα κινηθούν οι συζητήσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό στο περιθώριο της 78ης Γενικής συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη. 

Ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε να αναγνωριστούν τα Κατεχόμενα ως «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» σε μία στιγμή που που πολλοί ήλπιζαν, ότι οι δύο ηγέτες θα επιχειρήσουν να πιάσουν το νήμα από εκεί που το άφησαν το καλοκαίρι στο Βίλνιουζ.

Οι πληροφορίες λένε ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να πυροδοτήσει το κλίμα λίγες μόνο ώρες πριν γίνει η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ταγίπ Ερντογάν. Η απάντηση δόθηκε δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη, ο οποίος μιλώντας σε εκδήλωση Ελληνοαμερικάνων αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε:

«Θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής σε σχέση με την Κύπρο, η οποία είναι κορυφαία μας προτεραιότητα σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής και διπλωματίας. Είμαστε πλήρως ευθυγραμμισμένοι με την Κυπριακή κυβέρνηση όσον αφορά την προώθηση της ιδέας μιας ενωμένης Κύπρου στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Στηρίζουμε αναφανδόν τη λύση ενός ενιαίου κράτους που θα βασίζεται σε μια διζωνική δικοινωνική ομοσπονδία. Σχέδια για λύση δύο κρατών είναι εκτός συζήτησης», σχολίασε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών.

Η Αθήνα προσέρχεται πάντως στη συνάντηση με χαμηλές προσδοκίες, καθώς βασική επιδίωξη της ελληνικής πλευράς τη συγκεκριμένη στιγμή είναι να μείνει ζωντανός ο διάλογος προκειμένου σε άλλο χρόνο να διερευνηθεί αν υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας, έτσι ώστε οι δύο χώρες να βρεθούν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Άλλωστε από τη Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν υπάρχει περίπτωση να συζητήσει ζητήματα που έχουν να κάνουν με την εθνική κυριαρχία και το καθεστώς των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. «Το βασικό ζητούμενο με την Τουρκία είναι να διερευνήσουμε αν μπορούμε να πετύχουμε μια συμφωνία για τη μόνη διαφορά μας που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, δηλαδή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε ο κ. Μητσοτάκης. Ανέφερε μάλιστα ότι η Χάγη είναι ακόμη πολύ μακριά.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός είχε αναφέρει ότι δεν είναι αφελής και γνωρίζει πολύ καλά ότι οι πολιτικές των χωρών δεν αλλάζουν από τη μία στιγμή στην άλλη και ότι για τα ελληνοτουρκικά οι δύο χώρες συζητούν σαράντα χρόνια. «Και να μην μπορέσουμε να το πετύχουμε, διότι πολύ απλά θα καταλήξουμε ότι δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε, αυτό δεν μας υποχρεώνει να είμαστε μονίμως «στα κόκκινα» και στην ένταση την οποία βιώσαμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια» συμπλήρωσε, εκτιμώντας ότι η Τουρκία, για πολλούς λόγους, «αυτή τη εποχή έχει συμφέρον να προσεγγίσει περισσότερο τη Δύση, την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και να είναι και ένας πιο συνεργάσιμος εταίρος μέσα στο ΝΑΤΟ».

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, ο Πρωθυπουργός αναμένεται από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ να κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις πρόσφατες πλημμύρες στη Θεσσαλία και να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την ανάγκη δράσεων σε παγκόσμιο επίπεδο απέναντι στις δραματικές προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής. 

Αναμένεται να τονίσει ότι οι επιπτώσεις της είναι εμφανείς κάνοντας ειδική αναφορά, στο δύσκολο καλοκαίρι που πέρασε όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά και ευρύτερα όλες οι χώρες της Νότιας Ευρώπης και της Μεσογείου.

Διαβάστε επίσης:

Κασσελάκης: Οι κάμερες τον περίμεναν έξω από το γυμναστήριο – «Υπάρχουν και όρια» (Video)

Ανδρουλάκης: «Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να φύγει η κυβέρνηση Μητσοτάκη» (video)

Σκουρλέτης: Ο Τσίπρας έχει ηθική και πολιτική υποχρέωση να κάνει δήλωση έως την Κυριακή (videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 26.05.2024 08:05