search
ΣΑΒΒΑΤΟ 18.05.2024 13:02
MENU CLOSE

Τουρκικός Οίκος: Ο οθωμανικός ουρανοξύστης στην καρδιά της Νέας Υόρκης που φιλοξενεί τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

20.09.2023 16:23
AA_01_57-09_20_2021_825-2048×1366

Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στη Νέα Υόρκη και την σημερινή συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο περιθώριο της 78ης γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ που θα πραγματοποιηθεί στον «Τουρκικό Οίκο» (Turkish House), που εγκαινιάστηκε το 2021.

Ο ουρανοξύστης αξίας 300 εκατ. δολαρίων είναι ένα αρχιτεκτόνημα πλούσιο σε συμβολισμούς και βρίσκεται στην καρδιά της Νέας Υόρκης, απέναντι από το κτίριο των Ηνωμένων Εθνών.

Η πιο ακριβή κατασκευή μέχρι σήμερα – εκτός τουρκικού εδάφους – ο Τουρκικός Οίκος ή Turkevi, αποτελεί το «σπίτι» της μόνιμης αποστολής της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη ενώ στο ίδιο κτήριο στεγάζεται το Γενικό Προξενείο της χώρας, ενώ φιλοξενούνται και όλοι οι διπλωμάτες.

Οι Τούρκοι σχεδιαστές φρόντισαν ώστε το νέο κτίριο των 171 μέτρων να ξεπερνά το ύψος της γειτονικού κτηρίου των Ηνωμένων Εθνών και το Turkevi αποτελείται από 35 ορόφους.

Σχεδιασμένο από την αρχιτεκτονική εταιρεία Perkins Eastman με έδρα τη Νέα Υόρκη, με τη συμβολή του Ομίλου Dizayn της Τουρκίας, το κτίριο διαθέτει μια κορυφή σε σχήμα τουλίπας, το σύμβολο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η τουλίπα έγινε επίσης σύμβολο της θρησκείας και του ίδιου του κράτους και καλλιεργήθηκε ευρέως κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Οθωμανού Σουλτάνου Αχμέτ Γ’ το 1718-30 – την λεγόμενη εποχή της τουλίπας.

Το Turkevi είναι επίσης κυρτό στις άκρες για να αντιπροσωπεύει την ημισέληνο στην τουρκική σημαία. Ο σχεδιασμός του χώρου εισόδου είναι εμπνευσμένος από τα «καραβανσάρια» του παλιού Δρόμου του Μεταξιού – τα πανδοχεία στην άκρη του δρόμου, όπου αναπαύονταν οι κουρασμένοι ταξιδιώτες.

Τα καραβανσάρια ήταν πολύ δημοφιλή στην εποχή των Σελτζούκων, κάτι που ταιριάζει με την νέο-οθωμανική εξωτερική πολιτική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το κτήριο αντικατοπτρίζει την «αυξημένη ισχύ της Τουρκίας», δήλωσε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη τελετή εγκαινίων του «σπιτιού».

Στα εγκαίνια του ουρανοξύστη συμμετείχε και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος παρουσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του κατοχικού ηγέτη Ερσίν Τατάρ, γεγονός που προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις.

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Η μικρή κωμόπολη που θέλει να… διώξει τους τουρίστες – «Βγάλτε αλλού τις φωτογραφίες σας» (photos/videos)

Έλον Μασκ: Εξασφάλισε το «πράσινο φως» για πειραματική εμφύτευση τσιπ στον εγκέφαλο ασθενών με τετραπληγία

Έξι Παλαιστίνιοι νεκροί από ισραηλινά πυρά – Σήμερα η συνάντηση Μπάιντεν – Νετανιάχου

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 18.05.2024 13:02