search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 15:39
MENU CLOSE

Έλον Μασκ: Εξασφάλισε το «πράσινο φως» για πειραματική εμφύτευση τσιπ στον εγκέφαλο ασθενών με τετραπληγία

20.09.2023 11:57
elon-musk_0809_1920-1080_new
credit: AP

Το πράσινο φως για να αρχίσει η πειραματική εμφύτευση ενός τσιπ στον εγκέφαλο ασθενών με κινητικά προβλήματα εξασφάλισε η εταιρία Neuralink του Έλον Μασκ και ήδη ανακοίνωσε ότι αναζητεί εθελοντές για να αρχίσουν τα πειράματα.

Η εταιρία Neuralink ανακοίνωσε ότι έλαβε έγκριση από ανεξάρτητη επιτροπή για να αρχίσει την αναζήτηση ασθενών για τα πρώτα πειράματα σε ανθρώπους, για διάστημα έξι χρόνων.

Η Neuralink είναι μία από τις πολλές εταιρίες που αναπτύσσουν λογισμικό διάδρασης του εγκεφάλου με υπολογιστή, που μπορεί να συλλέγει και να αναλύει εγκεφαλικά σήματα. Ωστόσο ο τρόπος με τον οποίον ο μεγιστάνας της τεχνολογίας προωθεί την εταιρία, υποσχόμενος ακόμα και την ανάπτυξη ενός υπολογιστή που θα δίνει στον ανθρώπινο εγκέφαλο τη δυνατότητα να συμβαδίσει με την τεχνητή νοημοσύνη, έχει προκαλέσει επιφυλάξεις και εγείρει ανησυχίες για ζητήματα ηθικής στην κοινότητα των νευροεπιστημόνων και άλλων ειδικών.

Τον περασμένο χρόνο η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων απέρριψε το αίτημα της εταιρίας του Έλον Μασκ για πειράματα σε ανθρώπους, αλλά τον Μάιο ενέκρινε την χρήση μίας πειραματικής διερευνητικής συσκευής για κλινικές μελέτες. Η υπηρεσία δεν αποκάλυψε τι ακριβώς μεσολάβησε και ήρθησαν οι αρχικές επιφυλάξεις της.

Η Neuralink πάντως έσπευσε να ανακοινώσει ότι αναζητά ασθενείς με τετραπληγία που προκλήθηκε από τραυματισμό στον νωτιαίο μυελό ή από ALS. Στους εθελοντές θα εμφυτεύεται χειρουργικά ένα τσιπ, στην περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει την κίνηση, με στόχο να τους δοθεί η δυνατότητα να ελέγχουν ένα χειριστήριο κομπιούτερ ή ένα πληκτρολόγιο χρησιμοποιώντας μόνο τη σκέψη τους. Από τα συμπεράσματα που θα εξαχθούν από τα πειράματα αυτά θα αξιολογηθεί η ασφάλεια και η λειτουργικότητα της τεχνολογίας, σύμφωνα με την εταιρία.

Τα πειράματα που έχουν γίνει ως τώρα σε ζώα έχουν προκαλέσει έρευνα από τις αρμόδιες αρχές καθώς υπάρχουν καταγγελίες ότι τα πειραματόζωα υπέφεραν.

Η εταιρία δεν διευκρίνισε πότε και που θα αρχίσουν τα πειράματα στους ανθρώπους και πόσα άτομα θα πάρουν μέρος. Εφόσον η συσκευή που θα εμφυτευθεί στον εγκέφαλο κριθεί ασφαλής για ανθρώπινη χρήση, θα χρειαστεί να περάσουν δεκαετίες ώσπου να δοθεί άδεια για χρήση σε ασθενείς εκτός από εκείνους που θα συμμετάσχουν εθελοντικά στα πειράματα.

Διαβάστε επίσης:

Έξι Παλαιστίνιοι νεκροί από ισραηλινά πυρά – Σήμερα η συνάντηση Μπάιντεν – Νετανιάχου

Δυτική Όχθη: Νέα ισραηλινή επιδρομή στην Τζενίν – Τουλάχιστον 3 Παλαιστίνιοι νεκροί

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Τι οδήγησε στη νέα πολεμική σύγκρουση στον Καύκασο (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 15:38