search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 19:08
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Το «όχι» της Έφης σε Κασσελάκη και το μπρα ντε φερ για το συνέδριο

27.09.2023 06:43
kasselakis new

Με την τοποθέτηση προσώπων σε κρίσιμα πόστα και τις συναντήσεις του στη Βουλή, μακριά από το κτίριο της Κουμουνδούρου, ο Στέφανος Κασσελάκης έδωσε ένα δείγμα γραφής για το πώς θα διοικήσει το κόμμα.

Χθες το στίγμα της έδωσε και η Έφη Αχτσιόγλου η οποία ουσιαστικά είπε «όχι» στην πρόταση Κασσελάκη να αναλάβει «οποιαδήποτε θέση θέλει», κατά την σύντομη συνάντησή τους και χωρίς προηγούμενη ενημέρωση, στην Βουλή. Η ίδια επικαλέστηκε προσωπικούς λόγους, λέγοντας πως δεν έχει την ενέργεια να ανταποκριθεί ύστερα από μια τόσο μακρά περίοδο διαδοχικών εκλογικών αναμετρήσεων.

Κάτι που εκλήφθηκε ως (αμήχανη) απόπειρα ευγενικής άρνησης, πίσω από την οποία όμως δηλώνεται μια διάθεση της βουλευτή Δυτικής Αθήνας, να μην μπει στο κάδρο της νέας κατάστασης υπό την ηγεσία Κασσελάκη. Με άλλα λόγια, έδειξε πως δεν θέλει να εμπλακεί, ούτε να μοιραστεί ευθύνες σε ένα πολιτικό σχέδιο που πολλές φορές έχει επισημάνει ότι δεν γνωρίζει ποιο είναι.

Η στάση της χαρακτηρίστηκε «λευκή απεργία» από ορισμένους, ωστόσο μάλλον δεν αποτελεί ιδιαίτερη έκπληξη, δεδομένου ότι η ίδια πέτυχε ένα σημαντικό ποσοστό στις εκλογές, 44%, και θέλει προφανώς να διαφυλάξει το όποιο πολιτικό κεφάλαιο απορρέει από αυτό.

Το επόμενο διάστημα θα καταγραφεί αν ορίζοντας της στάσης αυτής θα είναι η επικείμενη μάχη των ευρωεκλογών όπου ο Στέφανος Κασσελάκης θα μετρηθεί σε ένα πολύ ευρύτερο ακροατήριο από αυτό που συγκροτούν τα περίπου 150.000 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο ο χρόνος μέχρι τότε είναι μακρύς και σίγουρα θα είναι πυκνός.

Είναι με ερωτηματικό μέχρι στιγμής τι θα κάνει ο Νάσος Ηλιόπουλος, με δεδομένο ότι από την πλευρά της νέας ηγεσίας διαμηνύεται ότι δεν υπάρχει πρόθεση για αλλαγή κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, παρεκτός κι αν η Θεοδώρα Τζάκρη θελήσει τελικά όπως ακούγεται να μετακινηθεί στη θέση της Γραμματέως της ΚΟ. Ο Νίκος Παππάς θα παραμείνει κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος  και μένει να ξεκαθαριστεί αν θα μείνει και ο Νάσος Ηλιόπουλος, ή και αυτός θα επιλέξει να «τραβηχτεί» από την πρώτη γραμμή. Σε αυτή την περίπτωση θα γίνει πιο ευδιάκριτη μια διαχωριστική γραμμή μεταξύ ηγεσίας και εσωκομματικής αντιπολίτευσης με τη δεύτερη να στέκεται στα μετόπισθεν περιμένοντας να δοκιμαστεί στην πράξη ο Στέφανος Κασσελάκης και να ξετυλίξει το πολιτικό του σχέδιο και το μοντέλο διοίκησης, για τα οποία θα έχει και την ευθύνη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Έφη Αχτσιόγλου και όσοι την στηρίζουν όπως οι Αλέξης Χαρίτσης και Νάσος Ηλιόπουλος, μέχρι στιγμής αποφεύγουν δημόσιες τοποθετήσεις, και δεν έχουν ανοίξει περαιτέρω τα χαρτιά τους, ενώ γενικότερα απέχουν από τις συγκρούσεις που έχει ανοίξει το στρατόπεδο της Ομπρέλας.

«Ραντεβού στο Συνέδριο»

Η πλευρά της Ομπρέλας θέτει θέμα συνεδρίου ζητώντας αυτό να γίνει κανονικά το Νοέμβριο όπως είχε αποφασιστεί στα όργανα, το αργότερο αρχές Δεκεμβρίου. Με δεδομένο ότι υπάρχουν στην ηγεσία αυτές οι σκέψεις για μετάθεση, διαμηνύουν ότι θα αποτελέσει «αιτία πολέμου» η τυχόν μετακύλισή του σε μεγάλο βάθος χρόνου. Θεωρούν ότι αυτό θα σημάνει παραπομπή στις ελληνικές καλένδες, με απώτερο στόχο να εξωθήσει στην έξοδο όσους διαφωνούν, χωρίς ο πρόεδρος να εκτεθεί στη βάσανο των εσωκομματικών διαδικασιών.

Σχηματικά θα μπορούσε να πει κανείς στην παρότρυνση Αποστολάκη, όποιος δε συμφωνεί «να κάνει στην άκρη», που μεταφράζεται σε «όποιος θέλει ας φύγει», η Ομπρέλα απαντά «αν δεν μας θέλουν ας μας διώξουν».

Πλέον στην πλευρά αυτή αρχίζουν οι διαβουλεύσεις για τις επόμενες κινήσεις, και το πιθανότερο είναι να πιέσει για την σύγκληση οργάνων ώστε η Κεντρική Επιτροπή να επαναβεβαιώσει την απόφαση του καλοκαιριού για την διεξαγωγή του Συνεδρίου το Νοέμβριο, και να ορίσει την Οργανωτική Επιτροπή που θα οδηγήσει το κόμμα στην ύψιστη εσωκομματική διαδικασία.

Μεταξύ άλλων, η ομάδα των 53 υπό τον Ευκλείδη Τσακαλώτο αναμένεται μέσα στο Σαββατοκύριακο να πραγματοποιήσει πανελλαδική συνδιάσκεψη για να καθορίσει συλλογικά τη στάση της. Η πλευρά αυτή δείχνει να δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση από τμήμα της βάσης της για άμεση έξοδο, και γενικά καταγράφεται ο προβληματισμός ορισμένων αν έχει νόημα η παραμονή, έστω και ως το συνέδριο, σε ένα κόμμα το οποίο δεν είναι πλέον αριστερό.  

Σε επίπεδο στελεχών και μιλώντας ευρύτερα για την Ομπρέλα, στην οποία μετέχουν και οι 53, ο προσανατολισμός είναι να δοθεί η μάχη στο συνέδριο, να καταγραφούν οι εσωκομματικοί συσχετισμοί και ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του.

Πάντως σε αυτό το κομμάτι της εσωκομματικής αντιπολίτευσης (Ομπρέλα) καταγράφονται διακυμάνσεις καθώς άλλοι επιλέγουν την μετωπική σύγκρουση άλλοι όχι.

Από τη μία χθες ο Νίκος Φίλης κινήθηκε σε επιθετικούς τόνους προς τον Στέφανο Κασσελάκη, ,παρομοιάζοντάς τον με Μπέπε Γκρίλο (υιοθετώντας τον χαρακτηρισμό Σταθάκη) ή Τραμπ, όχι ως προς το περιεχόμενο όπως είπε, αλλά ως προς το ύφος και τη λογική «συνομιλώ αδιαμεσολάβητα με το λαό». Κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα για «επιλογή διάλυσης της ταυτότητας» του ΣΥΡΙΖΑ ενώ, ξεκαθάρισε ότι θα δώσει τη μάχη στο συνέδριο, όμως δεν είναι δεδομένος «σε ένα κόμμα που δεν είναι της Αριστεράς». Από την νέα ηγετική ομάδα πάντως θεωρούν ότι ο πρόεδρος ευνοείται από τέτοιες επιθέσεις.

Από την άλλη ο Δημήτρης Παπαδημούλης ο οποίος στις εκλογές στήριξε την Έφη Αχτσιόγλου έστειλε μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι η «διάσπαση θα ήταν η χαρά του Μητσοτάκη» και πως «δε θα τους κάνουμε τη χάρη» (με αυτό το «τους» να είναι διπλής ανάγνωσης), διότι «οι διασπάσεις δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από όσα λύνουν». Τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής του Συνεδρίου τον Νοέμβριο και έβαλε τα ζητήματα χωρίς να επιτεθεί στον Στέφανο Κασσελάκη. Σε ανάλογη γραμμή είχε κινηθεί τη Δευτέρα και ο Δημήτρης Βίτσας επισημαίνοντας πως τα ιστορικά στελέχη του κόμματος δεν προτίθενται να αποχωρήσουν αλλά θέλουν να μείνουν και να είναι η αριστερή ψυχή του κόμματος.

Αντιδράσεις για το «ξήλωμα» προσώπων με το καλημέρα

Στο μεταξύ, αντιδράσεις υπήρξαν χθες για τον τρόπο που κινήθηκε η ηγεσία στην τοποθέτηση νέων προσώπων, με αρκετούς να παρομοιάζουν τον Κασσελάκη με CEO που διοικεί ανώνυμη εταιρεία.

Καταρχάς για τον νέο Διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας  Γιώργο Τσίπρα, υπήρξε η κριτική ότι δεν ακολουθήθηκε η θεσμική τάξη, δηλαδή η εκλογή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Επίσης, τόσο ο προηγούμενος διευθυντής της ΚΟ Θανάσης Θεοχαρόπουλος όσο και ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου Στέργιος Καλπάκης, στη θέση του οποίου ανακοινώθηκε η Δώρα Αυγέρη εξέφρασαν δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι δεν ειδοποιήθηκαν εκ των προτέρων αλλά έμαθαν για την αντικατάστασή τους από τις ιστοσελίδες.

Κάποιοι δε επισήμαναν ότι και τα δύο αυτά στελέχη που «ξηλώθηκαν» προέρχονται από την διεύρυνση (ΔΗΜΑΡ) με τον υπαινιγμό ότι οι διακηρύξεις περί της διεύρυνσης είναι προσχηματικές.

Διαβάστε επίσης

Κασσελάκης για Ζαχαριάδη: «Όλοι μαζί και στην Αθήνα» – Η πρώτη ανάρτηση

FT: Η Ελλάδα θα ενσωματώσει 300.000 μετανάστες εν μέσω έλλειψης εργατικού δυναμικού

Μητσοτάκης στον ΣΕΒ: Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 19:06