search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 19:53
MENU CLOSE

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Ικανοποίηση Μητσοτάκη και… ανακούφιση στη ΝΔ

08.10.2023 22:36
mitsotakis-123-new

Με εμφανή ικανοποίηση για τα αποτελέσματα των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, προχώρησε λίγο πριν τις 10 το βράδυ σε δήλωση, δίνοντας και τη «γραμμή» για τον πρώτο γύρο της εκλογικής αναμέτρησης.

Ο πρωθυπουργός, κάνοντας μια πολιτική εκτίμηση του αποτελέσματος για τις 13 Περιφέρειες – από τις οποίες η ΝΔ κερδίζει τις 7 από τον πρώτο γύρο – σημείωσε ότι το αποτέλεσμα αυτό επανεπιβεβαίωσε την εμπιστοσύνη των πολιτών στη ΝΔ, προσθέτοντας ότι ταυτόχρονα στέλνει και ένα σαφές πολιτικό «στίγμα», καθώς υπογράμμισε ότι ο Νίκος Χαρδαλιάς στην Αττική και ο Απόστολος Τζιτζικώστας στην Κεντρική Μακεδονία, αλλά και σε Περιφέρειες όπως η Δυτική Ελλάδα και η Ήπειρος καταγράφουν ποσοστά υψηλότερα από αυτά της ΝΔ στις εθνικές εκλογές (οι επτά Περιφέρειες για τις οποίες μίλησε ο πρωθυπουργός είναι η Αττική, η Στερεά Ελλάδα, η Δυτική Ελλάδα, η Ήπειρος, η Κεντρική Μακεδονία, το Νότιο Αιγαίο και η Κρήτη, όπου η ΝΔ στήριξε τον Σταύρο Αρναουτάκη).

Ταυτόχρονα, πάντως, ο Κ. Μητσοτάκης άφησε αιχμές για τα κόμματα της αντιπολίτευσης, επισημαίνοντας ότι μόνο ένα στέλεχος προερχόμενο από αυτά περνά στο δεύτερο γύρο, ενώ επισήμανε ότι σε ακόμα «διεκδικούμενες» Περιφέρειες, αντίπαλοι των υποψηφίων που υποστήριζε η ΝΔ ήταν στελέχη προερχόμενα από το κόμμα, που δεν είχαν την επίσημη στήριξή του. Κατά τα λοιπά, ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην κυβέρνηση είπε ότι από αύριο συνεχίζει τη δουλειά της, προχωρώντας στις αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος, ενώ δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα συνεργαστεί με κάθε Περιφερειάρχη και Δήμαρχο.

Όσον αφορά στις πληροφορίες από την Πειραιώς, πρέπει να σημειωθεί ότι στη ΝΔ επικρατεί ικανοποίηση και… ανακούφιση για τα αποτελέσματα, καθώς σε Περιφέρειες που θεωρούνταν… επίφοβες οι υποψήφιοι που στηρίχθηκαν από το κυβερνών κόμμα τα πήγαν πολύ καλύτερα του αναμενομένου (στελέχη με τα οποία συνομίλησε το topontiki.gr, δεν έκρυβαν ότι τους ικανοποιούν τα αποτελέσματα ειδικά στην Πελοπόννησο, τη Θεσσαλία, την Ανατολική Μακεδονία και το Βόρειο Αιγαίο). Από την άλλη, προβληματισμός επικρατεί για τα αποτελέσματα στα Ιόνια Νησιά και τη Δυτική Μακεδονία, όπου «αντάρτες» υποψήφιοι περνούν στον β’ γύρο και φαίνονται να διεκδικούν με αξιώσεις τη νίκη.

Οπότε, η ατάκα του Κ. Μητσοτάκη, στο κλείσιμο της δήλωσής του, «αφήστε να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα αποτελέσματα», δείχνει και τη στάση που η κυβέρνηση και η ΝΔ θα ακολουθήσουν την ερχόμενη εβδομάδα, στην πορεία για το β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Και, φυσικά, τα βλέμματα είναι στραμμένα και στους μεγάλους δήμους της χώρας, όπου Κώστας Μπακογιάννης στην Αθήνα και Κώστας Ζέρβας στη Θεσσαλονίκη φαίνεται ότι θα διεκδικήσουν την επανεκλογή τους στις 15 Οκτωβρίου, έχοντας ως αντιπάλους τον Χάρη Δούκα και τον Στέλιο Αγγελούδη, αντίστοιχα. Από την πλευρά του, ο Γιάννης Μώραλης εξελέγει με άνεση στον Πειραιά.

Ολόκληρη η δήλωση του πρωθυπουργού:

Θέλω καταρχάς να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου στους Περιφερειάρχες και τους Δημάρχους που κέρδισαν την εκλογή τους από την πρώτη Κυριακή. 

Ως προς το πολιτικό μήνυμα αυτής της κάλπης, οι πολίτες πιστεύω ότι επανεπιβεβαίωσαν την εμπιστοσύνη τους στη Νέα Δημοκρατία και στις επιλογές τις οποίες έκανε. 

Από την πρώτη στιγμή, είχα πει ότι ειδικά στις εκλογές για τους 13 Περιφερειάρχες θα προσδώσουμε ένα σαφές πολιτικό στίγμα. Και πράγματι, κατ΄ ελάχιστον επτά Περιφέρειες έχουν ήδη κριθεί υπέρ της Νέας Δημοκρατίας στον πρώτο γύρο. 

Θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στην πολύ σημαντική επικράτηση του Νίκου Χαρδαλιά στη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας με ποσοστό που φαίνεται να ξεπερνάει το 46%, αλλά και του Απόστολου Τζιτζικώστα στην Κεντρική Μακεδονία με ποσοστό που φαίνεται ότι ξεπερνά το 60%. Να επισημάνω, επίσης, τα εξαιρετικά υψηλά ποσοστά που συγκέντρωσαν Περιφερειάρχες σε περιοχές όπως η Δυτική Ελλάδα, η Ήπειρος -πολύ πολύ υψηλότερα των κομματικών ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας. 

Θέλω επίσης να επισημάνω το γεγονός ότι φαίνεται μόνο σε μια Περιφέρεια η αντιπολίτευση θα έχει παρουσία στον δεύτερο γύρο και αυτό πιστεύω μας οδηγεί σε συγκεκριμένα πολιτικά συμπεράσματα.

Από εκεί και πέρα, το γαλάζιο του χάρτη των εκλογών αυτών πρέπει να είναι ένα γαλάζιο της δημιουργίας, ένα γαλάζιο της συνεχόμενης μάχης με την καθημερινότητα. Η κυβέρνηση από αύριο προφανώς συνεχίζει κανονικά τη δουλειά της, την υλοποίηση των μεγάλων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη ο τόπος. Και, βέβαια, για την επόμενη εβδομάδα θα εξακολουθούμε να δίνουμε τη μάχη του δεύτερου γύρου, σε εκείνες τις αναμετρήσεις οι οποίες δεν κρίθηκαν αυτή την Κυριακή.    

Θέλω και πάλι να πω συγχαρητήρια σε όσες και σε όσους εξελέγησαν. Να πω ότι ανεξαρτήτως της πολιτικής διάστασης που η Νέα Δημοκρατία έδωσε σε αυτές τις εκλογές, είμαστε εδώ για να συνεργαστούμε με κάθε Περιφερειάρχη και με κάθε Δήμαρχο. Αυτό κάναμε εξάλλου και αυτά τα τέσσερα χρόνια, διότι τα προβλήματα δεν έχουν χρώμα. Έχουμε προικήσει την αυτοδιοίκηση με σημαντικούς πόρους, πολλά σημαντικά έργα δρομολογούνται σε επίπεδο Περιφερειών αλλά και σε επίπεδο Δήμων. Αλλά, βέβαια, οι πολίτες ζητούν ταυτόχρονα και λογοδοσία και διαφάνεια. Και γι’ αυτό και αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο βάζει ακριβώς αυτούς τους δείκτες αξιολόγησης στην καθημερινότητα των πολιτών. Τα υπόλοιπα θα τα πούμε με το καλό την επόμενη Κυριακή. 

*Δημοσιογράφος:* Περιοδείες θα κάνετε αυτή την εβδομάδα;

*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Αφήστε να δούμε τελικά το αποτέλεσμα των εκλογών, πώς θα διαμορφωθεί. Το γνωρίζαμε από την πρώτη στιγμή ότι υπήρχαν Περιφέρειες όπου είχαμε υποψηφίους οι οποίοι προέρχονταν από τη Νέα Δημοκρατία, χωρίς να έχουν την επίσημη στήριξή μας. Αλλά θα σας έλεγα ότι περισσότερο θα πρέπει να ρωτήσετε τα άλλα κόμματα -ειδικά τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ- γιατί κατάφεραν, καθώς φαίνεται, μόνο σε μία Περιφέρεια να έχουν υποψήφιο στον δεύτερο γύρο. Ευχαριστώ πολύ».

Διαβάστε επίσης:

Βαγγέλης Μαρινάκης: Θα έχουμε μια καλύτερη ζωή στον Πειραιά μετά τη μεγάλη νίκη του Γιάννη Μώραλη

Μητσοτάκης: Οι πολίτες επιβεβαίωσαν την εμπιστοσύνη τους στη ΝΔ

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Σε ποιους δήμους το αποτέλεσμα θα κριθεί στον β’γύρο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 19:52