search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 22:46
MENU CLOSE

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Γαλάζια κυριαρχία με 7 περιφέρειες από τον Α’ γύρο – κάτω από τις εθνικές ο ΣΥΡΙΖΑ, μικρά κέρδη για ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ

08.10.2023 22:21
mitsotakis xardalias 665- new

Μία ακόμα μεγάλη νίκη καταγράφει στις κάλπες η ΝΔ, καθώς μετά από την άνετη αυτοδυναμία που κέρδισε στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου, επιβεβαιώνει την ηγεμονία της και στην αυτοδιοίκηση.

Οι εκλογές στις περιφέρειες πρωτίστως, αλλά και σε δήμους δείχνουν πλήρη επικράτηση, με μικρές απώλειες ενδεχομένως, των γαλάζιων υποψηφίων.

Από τις 13 περιφέρειες η ΝΔ εξασφαλίζει τουλάχιστον 7, (μαζί με την Κρήτη, όπου στήριξε τον προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ νυν περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη). Μέχρι λίγο πριν τα μεσάνυχτα “παιζόταν” και μία όγδοη, η Πελοπόννησος, ως προς το εάν θα πάει ή σε δεύτερο γύρο, με τον Δημήτρη Πτωχό να κινείται λίγο πάνω από το 42%.

Στις υπόλοιπες πέντε, η μόνη απειλή που υπάρχει για να χάσει προς την κεντροαριστερά, είναι η Θεσσαλία, καθώς στις άλλες που θα κριθούν στο β’ γύρο, οι ανταγωνιστές είναι… γαλάζιοι αντάρτες!   

Από τις μεγάλες πόλεις, που στέλνουν πολιτικό μήνυμα, η ΝΔ ίσως χάσει τη Θεσσαλονίκη, όπου ο νυν δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας κατέγραψε χαμηλό ποσοστό και πάει σε δεύτερο γύρο με δυσμενείς συσχετισμούς, έναντι του πασοκογενούς Στέλιου Αγγελούδη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει μία νέα δεινή ήττα, σε ορισμένες περιπτώσεις και βαριά, καθώς η παρατεταμένη εσωκομματική κρίση μετά τη συντριβή του Ιουνίου, οι λανθασμένες επιλογές υποψηφίων και οι εμφύλιες διαμάχες για την εκλογή νέου αρχηγού, κόστισαν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ακόμα και τη δεύτερη θέση!

Σε περιφέρειες όπως η Πελοπόννησος, η Κεντρική Μακεδονία ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ ήρθε τρίτος, ενώ στη Δυτική Ελλάδα επίσης τρίτος αλλά πίσω από τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ, όπως πίσω από τον εκλεκτό του Κινήματος είναι και στην Ανατολική Μακεδονία Θράκη, στην Κεντρική Μακεδονία και στο Νότιο Αιγαίο.  

Το ΠΑΣΟΚ δείχνει να καταγράφει κάποια κέρδη, ιδίως στις εντυπώσεις της Αθήνας, όπου ο εκλεκτός του, Χάρης Δούκας είναι δεύτερος, έναντι του Κώστα Ζαχαριάδη, ενώ στις περισσότερες περιφέρειες βρίσκεται πίσω από τον ή τους γαλάζιους υποψήφιους, είτε πάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε με κοινό υποψήφιο με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις, στις οποίες υπερέχει του ΣΥΡΙΖΑ, καταγράφει μέτρια ποσοστά.

Ελαφρά κερδισμένο δείχνει και το ΚΚΕ, που δείχνει να παίρνει κάποια από τη φθορά του ΣΥΡΙΖΑ προς τα αριστερά.

Διαβάστε επίσης:

Βαγγέλης Μαρινάκης: Θα έχουμε μια καλύτερη ζωή στον Πειραιά μετά τη μεγάλη νίκη του Γιάννη Μώραλη

Ομοφοβικός οχετός Μπέου κατά Κασσελάκη – Κανάλια διέκοψαν τις δηλώσεις του

Ανδρέας Παχατουρίδης: Ιστορική επανεκλογή για 6η θητεία στο δήμο Περιστερίου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 22:44