search
ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 23:59
MENU CLOSE

Πόλεμος στο Ισραήλ: Το σχέδιο απομάκρυνσης των αμάχων από τη Γάζα (videos)

11.10.2023 13:59
gaza-israel-new

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επαφές με το Ισραήλ και την Αίγυπτο για τη δημιουργία διαδρόμου ασφαλούς διέλευσης Παλαιστινίων αμάχων από την Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, καθώς το Ισραήλ έχει συγκεντρώσει περίπου 300.000 εφέδρους κοντά στα σύνορα με την Γάζα και θεωρείται πιθανότατη μία χερσαία εισβολή.

Οι συζητήσεις γίνονται καθώς συνεχίζεται ο ανελέητος βομβαρδισμός της Γάζας από την ισραηλινή αεροπορία και το πυροβολικό.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε ότι «επικεντρωνόμαστε σε αυτό το ζήτημα, οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται. Αλλά οι λεπτομέρειες είναι κάτι που θα συζητηθεί μεταξύ επιχειρησιακών υπηρεσιών και δεν θα τις μοιραστώ δημόσια αυτή την στιγμή».

Προηγήθηκαν εκκλήσεις ανθρωπιστικών οργανώσεων για τη δημιουργία διαδρόμων για την αποστολή βοήθειας στην Γάζα και προειδοποιήσεις ότι τα νοσοκομεία είναι γεμάτα τραυματίες και ξεμένουν από ιατροφαρμακευτικό υλικό. Το Ισραήλ έχει αποκλείσει την Γάζα σταματώντας την παροχή τροφίμων, φαρμάκων και καυσίμων και το μοναδικό μεθοριακό πέρασμα που λειτουργούσε, εκείνο στην Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, έκλεισε χθες μετά τις αεροπορικές επιθέσεις που δέχτηκε από τους Ισραηλινούς.

Η άνευ όρων υποστήριξη που πρόσφερε ο πρόεδρος Μπάιντεν στο Ισραήλ είναι στην ουσία πράσινο φως για μια γενικευμένη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στην Λωρίδα της Γάζας, αδιαφορώντας για την ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι στις πρώτες 36 ώρες της ισραηλινής αντεπίθεσης χτυπήθηκαν 11 ιατρικά κέντρα στην Γάζα.

Ωστόσο ο Λευκός Οίκος δεν θα ήθελε να δει εικόνες μαζικής σφαγής Παλαιστινίων, που θα είναι αναπόφευκτη αν εισβάλει ο ισραηλινός στρατός. Και προφανώς με τις συζητήσεις για τη δημιουργία ασφαλούς διαδρόμου προς την Αίγυπτο, προσπαθεί να προλάβει τα χειρότερα.

Σε δύσκολη θέση η Αίγυπτος

«Δεν υπάρχει κανένα ασφαλές σημείο στην Γάζα αυτή τη στιγμή. Βλέπεις παντού ανθρώπους σκοτωμένους», μεταδίδει ο δημοσιογράφος Χασάν Τζαμπάλ, εκφράζοντας φόβους και για τη δική του ζωή, λίγες ώρες αφότου σκοτώθηκαν άλλοι τρεις Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι στον βομβαρδισμό της περιοχής Ριμάλ.

Βλέποντας το απόλυτο χάος που επικρατεί στα παλαιστινιακά εδάφη, η Αίγυπτος βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Η κυβέρνηση Σίσι είναι δύσκολο να αντέξει το όνειδος μίας νέας προδοσίας των Παλαιστινίων και μάλιστα λίγους μήνες πριν από τις εκλογές και ως εκ τούτου είναι δύσκολο να απορρίψει τις πιέσεις για την υποδοχή Παλαιστινίων αμάχων από την Γάζα, εφόσον το Ισραήλ επιτρέψει την ασφαλή διέλευσή τους μέσω της Ράφα. Ήδη αποτελεί πλήγμα για την εικόνα της Αιγύπτου στον αραβικό κόσμο, το γεγονός ότι το Ισραήλ την υποχρέωσε να κλείσει το πέρασμα της Ράφα.

Το ιδανικό για το Κάιρο θα ήταν να σταματήσει κάπου εδώ ο πόλεμος και να μην υποχρεωθεί να δεχτεί Παλαιστίνιους πρόσφυγες. Αλλά κάτι τέτοιο δεν περνά από το χέρι της αιγυπτιακής ηγεσίας, που είναι υποχρεωμένη να κινηθεί ανάλογα με τα αποτελέσματα των επαφών ΗΠΑ-Ισραήλ.

Αλλά αυτό δεν κατευνάζει τις ανησυχίες της Αιγύπτου, γιατί η πιθανή μετακίνηση χιλιάδων Παλαιστίνιων στο αιγυπτιακό έδαφος θα δημιουργήσει έναν θύλακα εξοργισμένων ανθρώπων στην Αίγυπτο, όπου θα βρει γόνιμο έδαφος η Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Διαβάστε επίσης:

Βουλγαρία: Μυστήριο, μαγεία και θρύλοι για όσους ταξιδιώτες την επιλέξουν (Videos)

Πόλεμος στο Ισραήλ: Το ζευγάρι που έβγαλε selfie να φιλιέται μίλησε για την τρομακτική εμπειρία του

Σεισμός στο Αφγανιστάν: Μειώθηκε στο… μισό ο αριθμός των νεκρών – «Είχε γίνει διπλή καταμέτρηση!» λένε οι Ταλιμπάν

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 23:54