search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24.05.2024 00:23
MENU CLOSE

Χαμάς: «Ετοιμάζαμε το χτύπημα από το 2022» – «Είμαστε έτοιμοι ακόμη και για χερσαία εισβολή» – Πώς στρατολόγησαν κρυφά 4.500 μαχητές

12.10.2023 18:59
hamas-12-new

Ο Σαλάχ αλ Αρούρι, Αναπληρωτής Επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Al-Jazeera ότι η αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στόχευε αποκλειστικά σε στρατιώτες και στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, η Χαμάς είχε λάβει πληροφορίες που έδειχναν ότι το Ισραήλ σκόπευε να εξαπολύσει επίθεση στην οργάνωση μετά τις διακοπές του Σουκότ, εξ ου και η απόφαση για ένα «προληπτικό χτύπημα». Πρόσθεσε, «Οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις καταρρίφθηκαν μέσα σε τρεις ώρες, εκπλήσσοντάς μας ακόμη και εμάς. Το Ισραήλ επιδιώκει να αποσπάσει την προσοχή από τη δική του ανάρμοστη συμπεριφορά».

Ο αλ Αρούρι υποστήριξε ότι μετά την πτώση της διοίκησης της Μεραρχίας της Γάζας, οι μαχητές της Χαμάς αρχικά πήραν μόνο στρατιώτες ως αιχμαλώτους, αλλά αργότερα ένοπλοι πολίτες ενεπλάκησαν, με αποτέλεσμα το χάος.

«Ο ισραηλινός στρατός ακολούθησε την οδηγία Hannibal σε πολλά σημεία, η οποία οδήγησε σε μεγάλο αριθμό απωλειών», είπε. «Οι κατηγορίες εναντίον μας από το Ισραήλ και τη Δύση ότι διαπράττουμε εγκλήματα είναι ψέματα. Το Ισραήλ είναι αυτό που διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Το Ισραήλ δεν στοχεύει μόνο τις υποδομές της Χαμάς, αλλά στοχεύει αμάχους».

Ανέφερε επίσης ότι η Χαμάς είναι έτοιμη για οποιοδήποτε σενάριο, συμπεριλαμβανομένης της χερσαίας εισβολής. Πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις για το θέμα των ομήρων θα γίνουν μόνο «αφού ολοκληρωθούν οι μάχες».

Η οδηγία Hannibal

Η οδηγία Hannibal (ή “Διαδικασία” ή “Πρωτόκολλο”) είναι μια αμφιλεγόμενη διαδικασία που έχουν χρησιμοποιήσει οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) για να αποτρέψουν τη σύλληψη Ισραηλινών στρατιωτών από εχθρικές δυνάμεις.

Εισήχθη το 1986, μετά από πολλές απαγωγές στρατιωτών του IDF στον Λίβανο και τις επακόλουθες αμφιλεγόμενες ανταλλαγές κρατουμένων. Το πλήρες κείμενο της οδηγίας δεν δημοσιεύτηκε ποτέ και μέχρι το 2003 η ισραηλινή στρατιωτική λογοκρισία απαγόρευε ακόμη και οποιαδήποτε συζήτηση του θέματος στον Τύπο. Η οδηγία έχει αλλάξει πολλές φορές. Κάποτε η διατύπωση ήταν ότι «η απαγωγή πρέπει να σταματήσει με κάθε μέσο, ακόμη και με τίμημα να χτυπήσουμε και να βλάψουμε τις δικές μας δυνάμεις».

Σε κάποιες περιπτώσεις, η φράση «με κάθε μέσο» συχνά ερμηνευόταν κυριολεκτικά, όπως και το «ένας στρατιώτης του IDF καλύτερα νεκρός παρά να απαχθεί».

«Ετοιμάζαμε το χτύπημα από το 2022»

Ο εκπρόσωπος της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, ο οποίος είναι γνωστός ως Αμπού Ομπέιντα, δήλωσε ότι η οργάνωση ξεκίνησε τις προετοιμασίες για την αιφνιδιαστική επίθεση που ξεκίνησε το Σάββατο, από το 2022.

Ανέφερε ότι σκόπιμα απέκρυψαν τις προθέσεις τους, απέφυγαν να σχολιάσουν διάφορα περιστατικά, παρέκαμψαν τις αντιπαραθέσεις μεταξύ φατριών της Γάζας και Ισραήλ τα τελευταία χρόνια και δημιούργησαν μια ψευδαίσθηση ουδετερότητας για να μην γνωρίζει ο εχθρός την επικείμενη επιχείρηση τους. «Αυτή η στρατηγική ήταν τρομερά επιτυχημένη και το Ισραήλ, στην τρέχουσα στρατιωτική του εκστρατεία, καταφεύγει σε δολοφονίες και αιματοχυσία για να καλύψει τις αποτυχίες του αντί να προβεί σε σωστή αξιολόγηση», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Χαμάς κατάφερε να στρατολογήσει κρυφά 4.500 μαχητές που προηγήθηκαν της επιχείρησης. Υποστήριξε ότι η χερσαία εισβολή στο Ισραήλ περιελάμβανε κυβερνοπόλεμο, εκτός από την εκτόξευση χιλιάδων ρουκετών και την απενεργοποίηση στρατιωτικών καμερών. «Προσφέραμε άμυνα για όλους τους μαχητές μας και αποκρύψαμε με επιτυχία ολόκληρο το σχέδιο, συμπεριλαμβανομένης της κινητοποίησης πόρων και της απόκτησης των απαραίτητων πόρων», δήλωσε.

Πρόσθεσε και αυτός ότι η Χαμάς είναι έτοιμη για οποιοδήποτε σενάριο, συμπεριλαμβανομένης της χερσαίας εισβολής, και εξέδωσε προειδοποίηση: «Εάν το Ισραήλ αναλάβει τέτοια δράση, θα λάβουμε νέα μέτρα που θα οδηγήσουν σε σημαντικές απώλειες για τον εχθρό».

Απευθύνθηκε στους κρατούμενους λέγοντας: «Έχουμε αρκετά διαπραγματευτικά χαρτιά για να ασκήσουμε πίεση για την απελευθέρωσή σας».

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στο Ισραήλ: Τραγικός πατέρας λέει ότι νιώθει ανακούφιση που η κόρη του είναι νεκρή και όχι όμηρος στη Γάζα

Γάζα – Σκληρές photos: Η φρίκη του πολέμου στα νοσοκομεία -Αιμόφυρτα παιδιά, γονείς σε απόγνωση, γιατροί χωρίς μέσα

ΗΠΑ: Η Βουλή των Αντιπροσώπων εξακολουθεί να είναι χωρίς πρόεδρο και το Κογκρέσο βυθίζεται στην κρίση

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24.05.2024 00:13