search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 15:13
MENU CLOSE

Υπεράκτια Αιολικά: Σε θέση μάχης οι ενεργειακοί όμιλοι – Ποιοι θα διεκδικήσουν τα πρώτα 1,9 GW

12.10.2023 11:51
thalassio-aioliko-parko_1210_1460-820_new
credit: pixabay

Σε θέση μάχης βρίσκονται οι μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι της χώρας για το άνοιγμα της αγοράς των θαλάσσιων αιολικών πάρκων, καθώς πρόκειται σύντομα να ξεκινήσει η δημόσια διαβούλευση του σχετικού Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης.

Το πρόγραμμα αναμένεται να καθορίσει τις θαλάσσιες ζώνες που θα αναπτυχθούν τα πάρκα με ορίζοντα το 2050 όμως μέχρι το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας θα κατασκευαστούν τα πρώτα έργα συνολικής ισχύος 1,9 GW.

Οι θαλάσσιες περιοχές που προκρίνονται είναι σύμφωνα με πληροφορίες στη βορειοανατολική Κρήτη, το Νότιο και Βορειοανατολικό Αιγαίο και το Βόρειο Ιόνιο, ενώ προς το παρόν φαίνεται ότι «παγώνουν» οι Κυκλάδες λόγω της έντονης τουριστικής ανάπτυξης που μπορεί να πυροδοτήσει αντιδράσεις.

Σχεδόν όλοι οι μεγάλοι εγχώριοι επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν προχωρήσει σε συμπράξεις προκειμένου να είναι έτοιμοι να διεκδικήσουν μερίδια στη νέα αγορά που θα δημιουργηθεί όπως η Mytilineos με τη Copenhagen Infrastructrure Partners (CIP) και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με την Ocean Wind.

Δύο Έλληνες «παίκτες», ο Όμιλος Κοπελούζου με τον Όμιλο Φειδάκη, έχουν συστήσει από το 2022 κοινή εταιρεία με στόχο την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων στο Αιγαίο ισχύος 850 MW που σύμφωνα με υπολογισμούς θα απαιτήσουν συνολικές επενδύσεις ύψους τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ.

Η εταιρεία αυτή αναμένεται να ενώσει παλαιότερες άδειες που διαθέτουν οι όμιλοι για υπεράκτια αιολικά έργα ισχύος 498,15 MW στην Λήμνο και 216 MW νότια της Αλεξανδρούπολης.

Οι δύο αυτές μονάδες όταν ολοκληρωθούν (η κατασκευή τους θα διαρκέσει τουλάχιστον δύο χρόνια) θα μπορούν να παρέχουν ηλεκτρική ενέργεια ίση με τις ετήσιες ανάγκες 700 χιλιάδων νοικοκυριών.

Εκτός των παραπάνω συνεργασιών υπάρχουν και άλλες συμπράξεις που στοχεύουν στην διεκδίκηση των θαλάσσιων αιολικών πάρκων όπως της γερμανικής RWE με την Helleniq Energy, της Motor Oil με την Abu Dhabi Future Energy Company (Masdar), και της Iντρακάτ με την Parkwind.

Το επιχειρηματικό ενδιαφέρον δεν περιορίζεται μόνο σε εγχώρια σχήματα καθώς κολοσσοί της ενέργειας παγκοσμίως, όπως oi, Shell, Total Iberdrola και Equinor φαίνετραι ότι εξετάζουν και αυτοί το ενδεχόμενο να μπουν στην κούρσα διεκδίκησης των έργων.

Πάντως σύμφωνα με το σχέδιο του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων η πλειοψηφία των έργων που θα αναπτυχθούν στα ελληνικά πελάγη θα αφορούν σε πλωτά υπεράκτια αιολικά και όχι σε σταθερής έδρασης καθώς τα βάθη των ελληνικών θαλασσών είναι στις περισσότερες περιπτώσεις πολύ μεγάλα.

Επίσης, επειδή τα συγκεκριμένα έργα είναι ιδιαίτερα υψηλού κόστους καθώς η τεχνολογία για τα υπεράκτια αιολικά είναι σχετικά καινούρια, το ΥΠΕΝ εξετάζει να υπάρξουν κάποια πιλοτικά project με επιδότηση από το Ταμείο Απανθρακοποίησης.

Γενικότερα η επίπτωση του κόστους θα ληφθεί σοβαρά υπόψη για την κατάρτιση του τελικού σχεδίου, έτσι ώστε οι τεράστιες αυτές επενδύσεις να μην επιβαρύνουν τους τελικούς καταναλωτές είτε αυτοί είναι νοικοκυριά είτε επιχειρήσεις.

Διαβάστε επίσης:

ΚΕΒΕ: Επενδύσεις 25 εκατ. ευρώ σε ΑΠΕ και αποθήκευση ενέργειας – Οι επιδόσεις του 2022

Στην Trade Estates το Smart Park έναντι περίπου 100 εκατ. ευρώ – Τι προβλέπει η συμφωνία με τη REDS

Στην «κούρσα» για την Κωτσόβολος και η ΔΕΗ – Στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού είναι ήδη ο Όμιλος Quest

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 15:12