search
ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 15:27
MENU CLOSE

Ισραήλ: Ο χρόνος μετρά αντίστροφα στη Γάζα λόγω της διακοπής ηλεκτροδότησης – Δραματική η κατάσταση στα νοσοκομεία (video)

12.10.2023 11:33
gaza_hospital_new
φωτογραφία αρχείου

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τους γιατρούς στα νοσοκομεία της Γάζας, καθώς έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση και οι προμήθειες καυσίμων λόγω του πλήρους αποκλεισμού που επέβαλε το Ισραήλ.

Ζωτικής σημασίας μηχανήματα, από τα οποία υποστηρίζεται η ζωή πολλών ασθενών, θα σταματήσουν σύντομα να λειτουργούν αφού δεν υπάρχουν καύσιμα για τις γεννήτριες.

Με τον αποκλεισμό που επιβλήθηκε από το Ισραήλ, ο ήχος των πυραύλων που πλήττουν την Λωρίδα της Γάζας δεν είναι ο μόνος ήχος του θανάτου. Εξίσου ανατριχιαστικά ακούγονται και τα μηχανήματα υποστήριξης ασθενών, που ανά πάσα στιγμή μπορεί να σιωπήσουν, καταδικάζοντας σε θάνατο δεκάδες ανθρώπους.

«Ο αδελφός μου, δύο αδελφές και οι γονείς μου φεύγουν σιγά σιγά, μπροστά στα μάτια μου και δεν μπορώ να κάνω τίποτα για να τους σώσω», λέει στο Al Jazeera ο Άχμεντ Σεϊκ Άλι, που είδε σχεδόν όλα τα μέλη της οικογένειά του να τραυματίζονται από πυραυλική επίθεση, αλλά νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Σε όλη τη Γάζα τα νοσοκομεία βρίσκονται κοντά στο να ξεμείνουν από καύσιμα για τις γεννήτριες, καθώς χθες σταμάτησε να λειτουργεί το μοναδικό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας στην περιοχή.

Ο εκπρόσωπος του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας στη Γάζα, Ασράφ Αλ Κίντρα, δήλωσε χθες ότι η άρνηση του Ισραήλ να περάσουν καύσιμα στη Γάζα, εξωθεί «τις ιατρικές υπηρεσίες σε εξαιρετικά επισφαλή κατάσταση». Αν δεν αποκατασταθεί άμεσα η ηλεκτροδότηση, στα νοσοκομεία αναμένουμε «τεράστιες απώλειες ανθρώπινων ζωών», προειδοποίησε ο παλαιστίνιος αξιωματούχος.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιάζεται στις μονάδες εντατικής θεραπείας, όπου χιλιάδες τραυματίες δίνουν μάχη για να κρατηθούν στη ζωή. Πολλοί από αυτούς εξαρτώνται από την παροχή οξυγόνου και χωρίς ηλεκτροδότηση τα μηχανήματα δεν μπορούν να τους υποστηρίξουν. Πρόβλημα υπάρχει επίσης εξαιτίας της διακοπής των επικοινωνιών μεταξύ των γιατρών και των μονάδων παροχής άμεσης βοήθειας που σπεύδουν όπου υπάρχουν τραυματίες.

Η διακοπή της ηλεκτροδότησης επιτείνει και την επισιτιστική κρίση, αφού έχουν σταματήσει να λειτουργούν ψυγεία για τη συντήρηση τροφίμων. Πάνω από δύο εκατομμύρια άνθρωποι είναι παγιδευμένοι ανάμεσα στον τρόμο από τους βομβαρδισμούς και τους κινδύνους από την έλλειψη βασικών ειδών διατροφής.

Μέχρι στιγμής έχουν αποτύχει όλες οι προσπάθειες μεσολάβησης για να επιτραπεί η μεταφορά καυσίμων και ιατροφαρμακευτικού υλικού στα νοσοκομεία.

Λόγω της διακοπής ηλεκτροδότησης δεν λειτουργούν και τα ΑΤΜ στις τράπεζες, ενώ δεν υπάρχει και επικοινωνία των Παλαιστίνιων της διασποράς με τους δικούς τους ανθρώπους στη Γάζα, γεγονός που επιτείνει την αγωνία τους.

Επίσης οι δημοσιογράφοι που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή στην Γάζα δεν έχουν πρόσβαση σε πηγές και δεν μπορούν να φορτίσουν κινητά τηλέφωνα και υπολογιστές για να στείλουν τις ανταποκρίσεις τους για την κατάσταση στην περιοχή.

«Δεν μπορώ να δίνω ανταποκρίσεις κι αυτό δεν είναι πρόβλημα μόνο για μένα, αλλά και για τον λαό μου. Αν εμείς οι δημοσιογράφοι δεν μπορούμε να κάνουμε τις φωνές των ανθρώπων να ακουστούν, τότε ο υπόλοιπος κόσμος δεν μαθαίνει τίποτα για μας», λέει στο Al Jazeera η παλαιστίνια δημοσιογράφος Φεριάλ Άμπντο, που ζει στην Λωρίδα της Γάζας.  

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στο Ισραήλ: Ανελέητο «σφυροκόπημα στη Γάζα, νεκροί δεκάδες άμαχοι, χιλιάδες οι εκτοπισμένοι – Αγωνία για τους ομήρους της Χαμάς (videos)

Τέσσερα ερωτήματα για την ισραηλινο-παλαιστινιακή κρίση

Πόλεμος στο Ισραήλ: Ο Αραβικός Σύνδεσμός ζητά να σταματήσει η επίθεση στην Λωρίδα της Γάζας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 15:26