search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 00:28
MENU CLOSE

Κίσινγκερ για πόλεμο στο Ισραήλ: Θα επηρεάσει και την Ευρώπη – «Η χαμάς θέλει να «κινητοποιήσει τον αραβικό κόσμο εναντίον του Ισραήλ»

12.10.2023 22:32
Kissinger
AP

«Βρίσκω επώδυνους τους πανηγυρισμούς για αυτό που συνέβη, το οποίο τυπικά αποτελεί και εγκληματική πράξη. Ήταν μεγάλο λάθος να μπουν στη χώρα τόσοι πολλοί άνθρωποι με εντελώς διαφορετικό πολιτιστικό και θρησκευτικό υπόβαθρο, διότι έτσι δημιουργούνται ομάδες (διαφορετικών) συμφερόντων», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Κίσινγκερ για τους πανηγυρισμούς στο Βερολίνο σε συνέντευξή του στην τηλεοπτική υπηρεσία της εφημερίδας Die Welt. Γιατί ο πόλεμος στο Ισραήλ θα επηρεάσει την Ευρώπη κατά την γνώμη του.

Οι εικόνες των πανηγυρισμών υποστηρικτών της Χαμάς στους δρόμους του Βερολίνου συνιστούν ένδειξη της «εσφαλμένης» μεταναστευτικής πολιτικής της Γερμανίας, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χένρι Κίσινγκερ.

Ο βετεράνος πολιτικός, κάτοχος του Νόμπελ Ειρήνης, δεν απέκλεισε περαιτέρω κλιμάκωση του πολέμου, ούτε επίθεση του Ισραήλ εναντίον του Ιράν, το οποίο, όπως είπε, υποστηρίζει τη Χαμάς.

«Είναι αδιανόητο για τους Ισραηλινούς η διεθνής κοινότητα να συζητήσει με εκείνους που ξεκίνησαν την σύγκρουση, που σκότωσαν τόσους ανθρώπους και πήραν τόσους ομήρους. Πρέπει να υπάρξει κάποιου είδους τιμωρία. Πρέπει να υπάρξει σοβαρός περιορισμός των δυνατοτήτων (της Χαμάς) προκειμένου να μην επαναλάβει τέτοιες πράξεις», πρόσθεσε και υπογράμμισε ότι η Χαμάς θα πρέπει να αποκλειστεί από οποιονδήποτε πολιτικό ρόλο και το Ισραήλ να «επανεδραιώσει την εθνική κυριαρχία του» στην περιοχή.

Ερωτηθείς πώς θα χειριζόταν την απειλή της Χαμάς για τους ομήρους, ο Κίσινγκερ είπε: «Καθισμένος απ’ έξω, δεν μου είναι δυνατόν να δώσω μια πλήρη απάντηση».

«Θεωρητικά και εννοιολογικά, θα έλεγα ότι δεν μπορούμε να υποχωρήσουμε σε αυτό», είπε.
Οι ειρηνευτικές συνομιλίες είναι «αδιανόητες» εάν «οι τρομοκράτες μπορούν να εμφανίζονται ανοιχτά και να παίρνουν ομήρους και να σκοτώνουν ανθρώπους», είπε.

Μιλώντας για την απειλή των ομήρων, ο Κίσινγκερ είπε ότι «πρέπει να υπάρξει κάποια ποινή, πρέπει να υπάρξει κάποιος σοβαρός περιορισμός της ικανότητάς τους να αναλάβουν τέτοιου είδους δράση».
Το πρώτο ένστικτο κάθε ηγέτη είναι να προσπαθήσει να διαπραγματευτεί την ειρήνη, είπε, αλλά είπε ότι η Χαμάς έχει αποδείξει ότι δεν μπορεί να κατευναστεί.

Υπενθυμίζεται ότι ο 100χρονος διπλωμάτης, ο οποίος έγινε πρόσφυγας αφού διέφυγε από τη ναζιστική Γερμανία το 1938, ηγήθηκε της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ υπό την προεδρία του Ρίτσαρντ Νίξον.

Η συνέντευξή του στον Döpfner έρχεται 50 χρόνια μετά τον αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1973, κατά τη διάρκεια του οποίου, ως υπουργός Εξωτερικών του Νίξον, έπαιξε ρόλο στη διαπραγμάτευση μιας ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ του Ισραήλ και της Αιγύπτου.

Είπε ότι η τρέχουσα σύγκρουση «έχει τον κίνδυνο να κλιμακωθεί και να φέρει και άλλες αραβικές χώρες υπό την πίεση μέρους της κοινής γνώμης τους». Και τότε θα είμαστε πάλι εκεί που ήμασταν το 1973», πρόσθεσε.

Τότε, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Ανουάρ Σαντάτ ήταν πιο ανοιχτός σε μια συμφωνία, ανοίγοντας το δρόμο για την παραχώρηση της Συρίας, είπε. Αλλά οι ηγέτες της Χαμάς δεν είναι ανοιχτοί σε κάτι τέτοιο, είπε, και θα πρέπει να «αποκλειστούν από έναν πολιτικό ρόλο».

Οι ενέργειες της Χαμάς, είπε, είναι απόδειξη ότι η ομάδα θέλει να «κινητοποιήσει τον αραβικό κόσμο εναντίον του Ισραήλ» και να τερματίσει κάθε προοπτική ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

Ο Κίσινγκερ έκανε επίσης μια σύγκριση μεταξύ της επίθεσης της Χαμάς και της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, λέγοντας ότι και οι δύο συγκρούσεις είναι «μια θεμελιώδης επίθεση στο διεθνές σύστημα».

«Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή έχει τον κίνδυνο να κλιμακωθεί και να συμπαρασύρει και άλλες αραβικές χώρες υπό την πίεση της κοινής τους γνώμης», προειδοποίησε ο Κίσινγκερ, επισημαίνοντας παράλληλα τα διδάγματα που αντλήθηκαν από τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ το 1973, κατά τη διάρκεια του οποίου ένας αραβικός συνασπισμός με επικεφαλής την Αίγυπτο και τη Συρία επιτέθηκε στο Ισραήλ.

Τέλος, ερωτώμενος σχετικά με το ποια θα πρέπει να είναι η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Κίσινγκερ τόνισε ότι θα πρέπει «να καταστήσει σαφές στις χώρες που σχεδιάζουν να εμπλακούν στη σύγκρουση ότι θα πληρώσουν το τίμημα για αυτό», καθώς ο πόλεμος θα επηρεάσει και την Ευρώπη, ενώ, ειδικά για τη Γερμανία, ανέφερε ότι «θα πρέπει να δώσει την άνευ όρων πολιτική στήριξή της στο Ισραήλ – εν ανάγκη και στρατιωτική».

Διαβάστε επίσης:

Washington Post: Χάρτες με τα πιο φονικά χτυπήματα των Ισραηλινών στη Γάζα – Πάνω από 6.000 βόμβες στη λωρίδα

Ώρα μηδέν για τη χερσαία επέμβαση του Ισραήλ στη Γάζα, «θα τους εξαφανίσουμε» – «Έτοιμη» η Χαμάς, απειλές από Ιράν και συνωστισμός πολεμικών πλοίων

Η Κνεσέτ εγκρίνει την κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης – Δεν συμμετέχει ο Λαπίντ: «Να φύγουν οι εξτρεμιστές πρώτα»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 00:06